Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.03.2005> Tuollaisen valokuva-arkiston tekemisestä oli puhetta viimeksi
> viime vuoden DS-tapaamisella. Tämä oli tarkoitus laittaa samaan
> yhteyteen deepsky-archive.comin kanssa, jolloin saisi sekä
> piirroksen että valokuvan kohteesta samaan ikkunaan. Tämä oli
> Rikun projekti ja Riku voi varmaan valaista että missä mennään
> tarkemmin :)
> Ja mielestäni Ursalla on ainakin jonkinlainen valokuvausjaosto jo
> olemassa, en tarkemmin sitten tiedä millaista toimintaa siellä
> on, Veikko varmaan tietäisi paremmin?

Varmaankaan mitään tiukkoja rajanvetoja ei sille voi asettaa, mikä on mitäkin harrastatusta, onko tämä ds:ää vai valokuvausta. Sellaisia haramaita vyöhykkeitä on aina ja hyvä niin, ettei harrastus lokeroidu liiaksi.

Itse näkisin asian niin, että jos CCD- tai digikuvalla DS-kohteesta tavoitellaan jonkun kohteen 'näkemistä' tai halutaan saada kuvaan näkyville joku piirre kohteesta, ollaan vahvasti syvän taivaan puolella.

Tokikaan ei vaokuvia ja piirroksia voi asettaa samanarvoiseen asemaan. Visuaalihavainto on aina visuaalihavainto ja valokuva on valokuva. Kuitenkin näiden keskinäinen vertaileminen on kiinnostavaa: mitä visuaalisesti näkee ja mitä valokuvassa, löytyykö joku visuaalisesti havaittu piirre valokuvasta ja päinvastoin.

Aina ei ole päivänselvää, että valokuva olisi yrivoimainen visuaaliin verrattuna. Siinä missä silmä toimii logaritmisesti, digitalainen kuva on enemmän tai vähemmän lineaarinen ja himmeiden ja kirkkaiden piirteiden saaminen samaan kuvaan vaatii erityistä taitoa, kun visuaalisesti sellainen voi olla varsin helppoa. Toisaalta kuviin saadaan sellaisia himmeitä piirteitä, jotka myöhemmin voidaan visuaalisesti tavoitella..

Valokuvilla, erityisesti galaksikuvilla on myös sellainen arvo, että niitä voidaan käyttää materiaalia supernovien todentamisessa. Supernovat on taas alue, joka keikkuu mukavasti deep skyn ja muuttujien tähtien harrastuksen välimaastossa.

  • * *

Valokuvausjaostoa Ursassa ei enää ole, mutta kuvauksen tekniikka on osa havaintovälinejaostoa. Kun aiemmissa puheenvuoroissa onkin tullut esille sen tonttia on enempi tekninen toteutus, itse kuvat ja niistä saatavat tulokset varmaan sopivat ds-jaostolle.

-VeikkoM-