Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.03.2005> Mikä on jaoston näkemys kaksoistähdistä? Lasketaanko niitä
> edes ds-kohteiksi? Eikös niille ole oma jaosto/harrastusryhmä?

Ei ole omaa harrastusryhmää, ainakaan Suomessa. Kyllä kai nuo perinteisesti ovat olleet meillä ds-jaoston tontilla, vaikkeivat ne erityisen suosittuja ole olleet.

Esimerkiksi Heikkilän Risto on kirjoitellut noista Syvä taivas -palstalla ja kuten Toni sanoi, niitä on jaoston piirrosarkistossakin  havaittuna.

Eikä tuo maailmallakaan ole kaukaukana ds-havaitsijoiden tontilta. Eikös esim. Webb Societyn kirjasarjassakin ole yksi osa ihan omistettu kaksoistähti, joku esimerkki mainitakseni.

Se tulee noista mieleen, että pelkät yksinkertaiset piirroshavainnot  ovat aika tylsiä kaksoistähdistä. Kaksi vierekkäistä mustaa pistettä kortilla ja sillä hyvä. Minusta kaksoistähtien havaitsijoiden  pitäisi panna iso painoarvo sanalliselle kuvaukselle. Esim. Miten vaikea kohde oli havaita, huomioita komponenttien väreistä yms. Havaitsijat voisivat tavoitella myöskin haasteellisempia pareja.

Jaoston arkistossa on käytetty ADS-luetteloa designaationa. Lienee OK, vaikka uusin ja kattavin lienee Washington Double Star Catalog WDS. -VeikkoM-