Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 07.12.2002Allekirjoittanut sattui tekemään tässä jokin aika sitten havainnon jo mainitusta "Sinisestä lumipallosta" eli NGC 7662:sta ja havaintokortin ensimmäinen lause oli: "On se sininen." M42:ssa olen ollut aistivinani väriä, ainakin kelmeää vihreää, mutta pitää katsella ensi kerralla vähän hartaammin.

Ikä tietysti vaikuttaa, mutta kait siinä näkemisessä on henkilökohtaisia eroja. Lisäksi esimerkiksi itselläni on pieni värinäkemisen ero omien silmieni välillä. Ero ei ole huomattava eikä varmaan vaikuta DS-havaintoihin tai muuhun päivittäiseen toimeen, mutta hyvissä valaisioloissa voin aistia lievän eron vasemman ja oikean silmän välillä. Vasemmalla silmällä värisävyissä on hiukan enemmän sinerrystä kuin oikealla katsoen. Oikealla katsoen tuntuisi että esim. valkeassa on puolestaan hiukan kellertävää.

Käsittääkseni eräät ihmiset, kuten erään tarinan mukaan minä itse pienempänä (ei kyllä onnistu enää), pystyvät tunnistamaan esimerkiksi musta-valkoisesta kuvasta eräitä värejä oikein. En oikein tiedä mihin tämä perustuu ja onko ilmiö edes todellinen eli onko siitä tieteellistä näyttöä, osa tapauksista on kuitenkin puhtaasti sattumaa. Itse olen selittänyt sitä sillä, että ihminen tunnistaa luonnollisesti kuvassa näkyvän ihmisen kasvot ja puiden vihreät lehdet ja koska aivot "tietävät" kokemusperäisesti minkä väriset nämä ovat, niin aivot saavat siten "kalibrointikohteita" muille kuvan sävyille. Täytyy tosin muistaa, että nykyiset mv-kuvat ja vanhan ajan mv-kuvat eroavat toisistaa parantuneen tekniikan vuoksi. Ennenhän esim. mv-filmit olivat selvästi herkempiä siniselle valolle kuin punaiselle. Näin ollen punainen näkyi tummana kuvissa ja siniset vaaleampina. Tehtävä oli siten helpompi.

Voisi siten ajatella että jotku DS-kohteissa näkyvät värit voisivat ehkä perustua tähän seikkaan. Kenties aivot tunnistavat esimerkiksi M42:sen muodon ja "lisäävät muistista" valokuvissa nähtyjä värejä siihen. Mene ja tiedä... Tosin en ole kuullut että kukaan olisi väittänyt nähneensä M42:n värit yhtä puhtaina kuin valokuvissa. Ja jos verrataan M42:sta otettuja värikuvia keskenään, niin niiden kesken on aika isojakin eroja. Joten, mikä on M42:n todellinen väritys jos näkisimme sen ihmissilmin?

Jarmo Moilanen