Esitelmät

Tähtipäivillä pidetään lauantaina ja sunnuntaina esitelmiä, joissa tähtitieteen ammattilaiset ja tähtiharrastajien kärkinimet kertovat ajankohtaisista tähtitieteen ja -harrastuksen tapahtumista.

Osa esityksistä keskittyy tähtitieteen ja -harrastuksen perusasioihin, osa esittelee tarkemmin eräiden tutkimusalueiden kuumimpia tuloksia. Esitelmien jälkeen yleisö voi esittää esiintyjille kysymyksiä.

Esitelmät järjestetään Linnankosken lukion auditoriossa (2. krs). Esitelmät kestävät 45 minuuttia ja niihin on vapaa pääsy.

Lauantai

Maa avaruudesta — satelliitit näkevät pintaa syvemmälle (klo 13.00—13.45)
professori, FT Markku Poutanen (Geodeettinen laitos)

GPS-paikannus, satelliittitutkat ja painovoimakenttää mittaavat satelliitit ovat viime vuosina mullistaneet planeetta Maan tutkimuksen. Sulavatko jäätiköt, mitä tapahtuu meren pinnalle ja kuinka Suomen maankamara nousee. Peittyykö Porvoo kohoavan merenpinnan alle? Miten ja miksi satelliiteista saadaan tarkempaa tietoa kuin maanpäällisin mittauksin.

Spektri kertoo tähdistä (klo 14.00—14.45)
tutkija, FM Thomas Hackman (Tähtitieteen laitos, Helsingin yliopisto)

Elämä maailmankaikkeudessa (klo 15.00—15.45)
dosentti, FT Jukka Piironen (Tähtitieteen laitos, Helsingin yliopisto)

Tähtien synnystä ja astrokemiasta (klo 16.00—16.45)
tutkija, FM Asko Palviainen (Tähtitieteen laitos, Helsingin yliopisto)

Sunnuntai

Meteoriittijahti ja tulipallohavainnot (klo 13.00—13.45)
meteorijaoston vetäjä Markku Nissinen (Ursa)

Viime vuoden aikana Suomessa on tehty useita havaintoja poikkeuksellisen kirkkaista tähdenlennoista eli tulipalloista. Nissinen kertoo esitelmässään uusimmista havainnoista, niiden käsittelystä ja meteoriittien radan määrittämisestä.