Ursa   Cygnukset   Cygnus 2001   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

3.7.01 Webmaster

Ohjelmasuunnitelmia

Perjantai 3.8.

Luontopolku

Cygnuksen lähimaastoon tehdään tähtiaiheinen luontopolku. Se tulee olemaan noin 1-1,5 km pitkä ja kiertelee leirikeskuksen lähiympäristössä, joka on mukavaa ulkoilumaastoa. Polku avataan perjantaina ja se on auki aina sunnuntaiaamuun saakka. Sen voi kiertää siis haluamanaan aikana - ja vaikkapa useammankin kerran. Luontopolku on myös kilpailu, jonka parhaat palkitaan sunnuntaina. Palkinnot jaetaan aikuisten ja lasten sarjassa.

Rastit liittyvät tähtitieteeseen, joskin joukossa pari ympäröivään luontoonkin liittyvää kysymystä. Kysymyksiä ja tehtäviä laadittaessa on pyritty välttämään tylsää tietokilpailutyyliä.

Kirpputori

Monena vuonna hiukan vähälle huomiolle jääneeseen kirpputoriin yritetään hiukan panostaa tänä vuonna. Myyntipöydälle varataan tila keskeiseltä paikalta. Toivottavasti harrastajat tuovat paikalle myytävää harrastustavaraa. Kirpputori toimii pääasiassa itsepalveluperiaatteella. Ostoksen voi maksaa infoon, jossa myyjää ei tavoita.

klo 10.00-11.30

Aurinko
Vesa Vanhanen

Aurinkojaosto järjestää Cygnuksella perinteisen jaostokokouksen sekä nonstop havaintotoimintaa saatavissaolevilla kaukoputkilla. Lisäksi tiedossa on Aurinkoaiheinen kilpailu.

Revontulet
Jani Katava

Jaoston kokous on perjantaina aamupäivällä noin klo 10.45. Viime talven havainnot käydään läpi yhteenvedon muodossa. Seuraavina vuosina revontuliaktivisuus jatkunee korkeana. Ennusteet auringon- ja revontulien aktiivisuudelle tulevina vuosina.

Aikaa vapaamuotoiseen keskusteluun esiintulevista aiheista on runsaasti. Revontulien kuvauskokeilut digikameralla tai harvinaisten SAR-kaarten metsästys voisivat olla muutamia aiheita.

klo 11.30-13.00

Ilmakehän valoilmiöt
Jari Piikki

Valoilmiödiashow on perjantaina 3.8. klo 11.30. Eri ilmiöiden esittelyä kuvien avulla. Jaostovetäjä käväisee tänä vuonna vain lyhyesti ja pitää diaesityksen. Myös luontopolulla on ilmakehäaiheita. Yöllä bongaillaan ja havaitaan mahdollisia yöpilviä.

Kerho- ja yhdistystoiminta
Matti Salo

Jaosto kokoontuu nykyisellä nimellään nyt 10. kerran. Jaoston nimihän muutettiin Laitilan Cygnuksella 1991 kerhotoimintajaostosta. Saman verran on aikaa myös nykyisen vetäjän pestin alusta. Cygnuksella kokoonnumme pitämään aivan perinteistä jaostokokousta, mutta myös koko leirin ajan pyöriviin kerhopajoihin, joiden ohjelmaa säädetään kulloisenkin tarpeen mukaan. Suunnitelmissa on ainakin toimittajapajan pitäminen.

klo 14.00-15.30

Kuu, planeetat ja komeetat
Matti Salo

Perinteikäs Kuu, planeetat ja komeetat -jaosto muutettiin keväällä 2000 harrastusryhmäksi ja samalla joukko jäi vaille varsinaista vetäjää. Nyt runsaan vuoden kuluttua havaitsijat kohtaavat toisensa tosimielellä laukaistakseen uudelleen käyntiin tähtitieteen klassisen toiminnan, kiertolaisten havaitsemisen. Cygnuksella ryhmä järjestää yhteisen suunnittelupalaverin ja mahdollisuuksien mukaan myös yöllistä ja päiväaikaistakin havaintotoimintaa.

Matematiikka ja tietotekniikka
Veikko Mäkelä

Matematiikka- ja tietotekniikkajaoston kokouksessa pääaiheena on kuvankäsittely. Pyrimme tutustumaan käytännössä, miten kuvavirheitä korjataan. Jos kokouksessa jää aikaa, käsitellään myös muita ajankohtaisia projekteja. Kokouksen lisäksi Cygnuksella on tietokonenurkkaus, jonne toivon mukaan tulee useampia tietokoneita.

klo 15.30-17.00

Meteorit
Markku Nissinen

Jaostokokouksessa käsitellään edellistä havaintokautta ja suunnitellaan tulevaa. Viime kauden merkittäviä parvia olivat leonidit ja ursidit. Ursidien outburstin ennustamisessa oli mukana myös meteoritutkija Esko Lyytinen.

Leonideille on ennustettu suurta aktiivisuutta tälle vuodelle. Jaostolla on yhteistyöprojekti Esko Lyytisen kanssa (mukana myös Tom van Flandern ja Peter Jenniskens). Esittelemme siinä syntyneitä uusia leonidiennusteita ja muita tuloksia. Ursalaisia ovat lähdössä tänä vuonnakin ulkomaille leonideja havaitsemaan. Keskustelemme matkasuunnitelmista ja kokemuksista aikaisemmilta matkoista sekä havaintomahdollisuuksista Suomessa ja mahdollisista aktiviteeteista kotimaassa.

Käsitellään radio- ja videohavaintojen tuloksia. Havaintojen lähettäminen IMO:n sirkulaariin tapahtuu suoraan sähköpostitse ja kopio havainnoista lähetetään jaostolle. Tätä voisi kehittää ja missä formaatissa havainnot IMO:lle olisi paras lähettää.

Kokouksen asialistalla on myös jaoston vetäjäkysymys. Jaostonvetäjät ovat paikalla perjantaina ja mahdollisesti myös lauantaina.

Tällä kertaa voidaan järjestää iltaohjelmana meteorien piirroshavaintoja ja niiden vertailua. Havainto-ohjelmaan osallistuville jaetaan kartat, joihin piirretään havaintojakson aikana näkyneet meteorit. Seuraavana päivänä vertaillaan havaintoja ja tehdään yhteenveto nähdyistä meteoreista yhteiseen karttaan ja tunnistetaan, mihin parveen meteorit kuuluivat. Aktiivisia parvia ovat perseidit, delta-akvaridit, alfa-capricornidit, iota-akvaridit ja kappa-cygnidit. Kuu voi haitata hieman havaintoja. Projekti toteutetaan kaikkina Cygnuksen havaintokelpoisina öinä.

Sää ja havainto-olosuhteet
Veikko Mäkelä

Jaostonvetäjän ollessa estyneenä järjestelemään erityistä ohjelmaa Cygnukselle keskustelemme meneillään olevista projekteista. Myös valosaastetilanteen kartoituksesta voitaneen puhua. Tarvittaessa otetaan myös jaostonvetäjäkysymys esille.

klo 18.00-19.30

Video Dobsonista

Ursalle on äskettäin hankittu videonauhan, jossa itse John Dobson kertoo Dobson-kaukoputken teosta. Nauha sisältää otteita peilin hionnasta ja kiilloituksesta sekä optisten ja mekaanisten osien asennuksesta. Nauhan kesto on 90 minuuttia. Herra Dobsonin englanninkieli on selkeää ja helposti ymmärrettävää.

Video esitettiin ensimmäisen kerran torstai-iltana klo 22.00-23.30. Ne jotka eivät tuolloin olleet paikalla, voivat katsoa sen perjantaina tai lauantaina klo 18-19.30.

klo 22.00-23.30

Kuva- ja videoesityksiä

Perjantai-iltana havaintokelpoista pimeää odotellessa on harrastajien mahdollisuus esittää omaa dia-, digitaalikuva- ja videomateriaalia. Olisi erittäin toivottavaa, että kuvaajat varaisivat edes muutamia kuvia näytettäväksi ja miettisivät vähän niihin liittyvää tarinaa. Jos haluat pitää pitemmän esityksen, neuvottele asiasta järjestäjien kanssa.Ohjelmarunko