11.3.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 6/95

Kelikalenteri

JUVUTATAFIP ALKAA ELI TAUSTATAIVAS ON EDELLEEN KIRKAS

Kaikkilla itseään arvostavilla projekteilla pitää tietenkin olla mahtava nimi, joka koostuu konsonanteista lisättynä vokaaleilla niin, että nimi on miltei lausuttavissa, mutta melkein mahdoton muistaa. Niinpä kun olen tässä näkemässä epsilonin verran effortia, niinkuin Pekka P. asian ilmaisi, ensimmäiseksi kastoin tämän jatkoprojektin. Kysymys on siis siitä, että alkuvuoden 1995 mukaisesti taustataivaan kirkkauden tutkaamisprojekti jatkuu, nyt Ursan juhlavuoden merkeissä. Tämä JUVUTATAFIP on tietenkin JUhlaVUoden TAustaTAivaan FIlmaus Projekti. Lyhykäisyydessään siis on tarkoitus käyttää loppuun Ursan piikkiin hankkimamme filmi. Samalla tietenkin jatketaan innostavaa, virikkeikästä ja monipuolista tähtiharrastusta monin eri tavoin.

En aio ruveta tässä toistelemaan entisiä kirjoituksia (laiskuuttani ja kun ei ole aikaakaan). Pääasiat löytyvät vuoden 1995 alun Umien kirjoituksista. Olihan T+A:ssakin sitten pikku kuvaus pilottiprojektista. Sitten asiaa löytyy niiltä kotosivuiltakin, tiettävästi. Lisäksi minua voi rohkeasti lähestyä esim. kirjeen tai sähköpostin avulla... Tämän vuoden h-hetki säätyy taaskin helmikuulle, jolloin voisi hyvin olettaa olevan hyviä säitä. Siitä kuusta voisin sanoa, ettei sitä oikeastaan ole syytä peljätä, kyllä se siellä kulkee ajallaan (siellä on käyty onneksi jo kävelemässäkin, kuten jollekin totesin). Filmiä ei kylläkään ole syytä ruveta kuluttamaan kuun paisteessa, tosin oikeastaan Pekka P. ja Juhani S. voisivat kuvata kuun paisteessa... Itse asiassa en juoni tätä asiaa tässä pidemmälle, vaan ilmoitan tässä ja nyt että entiset kuvaajat ovat tervetulleita jatkoon, tosin lievin lisäohjein mahdollisesti. Uusiakaan ei tyrmätä heti kättelyssä, vaikka filmiä on jäljellä hiukan vähemmän, kuin viimeksi käytettiin.

Lyhykäisesti sanoen, olkaa ystävällisiä ja ottakaa yhteyttä, itse en tiedä, onko minulla aikaa yms. huomioida teitä niin paljon kuin viime keväällä. Tulen kyllä kaikille kyselijöille vastaamaan ja lähettämään lisäohjeitä kirjekirjeenä, lisäksi nämä filmit sitten lähetellään. Kuvat jatkokäsitellään sitten taas kuten pilottijakson kuvat ja niiden yhteinen eteenpäin käsittely on vahvasti suunnitteilla, joten älkää luopuko toivosta, kyllä niistä vielä tekstiä löytyy. Niin, vallan meinasi unohtua, Mustikkamäen Kaitsun kanssa puheltiin, että jatkamme edelleen tätä jossain määrin valokuvausjaoston kanssa yhteistyöprojektina, läninnä tässä valokuvien edelleen käsittelykohdassa.

Siitä ajastako vielä jotain? Niin, se on helmikuu. Kuun paistaessa tai ilman, silloin voi tehdä sydämen kyllyydestä havaintoja taivaan loistosta, lähinnä määritellen rajamagnitudeja. Sieltä varmaan löytyy se Ursan vieressä oleva kolmio, edelleen. Illalla, 21.00-24.00 on varmaan vieläkin hyvä aika. Joten, näillä terveisillä voidaan edetä. Tässä on nämä yksinkertaiset ohjeet, lähinnä viitaten entisiin kirjoituksiin. Lisää löytyy tosiaan esim. ottamalla yhteyttä. Jokainen, joka on jotenkin onnistunut pääsemään Umin tilaajajoukkoon, selviää varmaan näilläkin ohjeilla, joten olkaatten tervetulleita osallistumaan! Ihan lyhyesti mainitsen tässä viimeksi, että pilvisyydestä en taaskaan ehtinyt kirjoittamaan, olisi pitänyt olla lupailematta sellaista. Mutta kyllä se siitä! Nyt Hyvää Joulua ja Onnellista Uuttavuotta tasapuolisesti kaikille!

Aija-Riitta Elo


Leo Wikholmin sääsatelliittiosuus puuttuu toistaiseksi


KELIKALENTERI 1995