19.10.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 5/97

Kelikalenteri

KELIKALENTERIHAVAINNOT ILKALLE

Erinäisistä syistä muistutettakoon, että nämä kelikalenterihavainnot olisi syytä toimittaa suoraan Santtilan Ilkalle, jotta ne parhaiten ajoissa ehtisivät Umiin asti. Muita havaintoja ei SÄÄNNÖLLISESTI kerätä eli kyseessä on sitten erilliset projektit ja niistä oma tiedoitus. Tällaisia projekteja voidan järjestää eri jaostojen kanssa ja peräti eri seurojen kanssa, kulloinkin tapauskohtaisesti yhteisymmärryksessä. Talvikin alkaa pian ja hyvät havaintokelit!

Aija-Riitta Elo


PERSEIDIEN 97 SÄÄKATSAUS

Viimekertaisessa UMIssa olikin jo hiukan alustavaa tietoa perseidien maksimiajan säästä. Jutussa ollut kartta oli vain jäänyt pois tiedonsiirtovaiheessa ja aiheutti ilmeisestikin jotain hämäännystä lukijoissa. No se siitä, mutta nyt onkin luvassa kokonainen raportti. Sääraportti löytyy myös verkosta osoitteesta:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/saa/proj/pers97.html

Perseidien säätilaa tarkkailtiin useana iltana 8. ja 14. päivän välillä. Havaintoja tuli melko kattavasti Helsingistä Ouluun ja Porista Lappeenrantaan. Tuloksia saatiin sekä keli- ja meteorijaostoista että satunnaisilta harrastajilta verkosta. Elokuu oli säiltään erinomainen. Harmi vain, että kuukauden lähes ainoat huonot säät sattuivat perseidien maksimiaikaan. Yö 12/13.8. oli tukossa lähes kaikkialla ja muutamat muutkin yöt olivat vaihtelevia.

YHTEENVETO KAIKISTA HAVAINNOISTA

havaitsija paikka 8/9 9/10 10/11 11/12 12/13 13/14
Kai Hämäläinen Lappeenranta [ ] [ ] [ ] [+] [#]
J-P Kalliokoski Lohja [+] [#]
Jarkko Korhonen Oulu [~] [/] [ ]
Kari Kuure Tampere [+] [#]
Veikko Mäkelä Helsinki [ ] [ ] [#] [+] [#] [ ]
Arto Oksanen Jyväskylä [~] [#/]
Leo Rajala Jämsä [+] [ ] [~] [+]
Eero Rinne Pori [/]
Ilkka Yrjölä Kuusankoski [+] [#]
Teemu Öhman Äänekoski [ ] [~] [#/]

8/9.8.

Etelä- ja Keski-Suomessa oli selkeää, läpinäkyvyys oli hyvä tai kohtalainen.

9/10.8.

Etelä- ja Keski-Suomessa oli selkeää, läpinäkyvyys oli kohtalainen.

10/11.8.

Muualla Suomessa näyttää olleen selkeää, mutta etelärannikon yli kulki yön aikana kylmän rintaman yhteydessä paksu pilvivyöhyke, joka esti havainnot. Vyöhyke saavutti Lappeenrannan aamun sarastaessa. Tilanne näkyy erityisen hyvin klo 4.17:n satelliittikuvassa.


[Kartta 10/11.8.97] [Kartta 11/12.8.97] [Kartta 12/13.8.97]

Yllä säätilanne havaintosymbolein 10/11., 11/12. ja 12/13.8. öinä. Karttoihin on hahmoteltu jonkinlaisia pilvisyysalueiden rajoja. Alla satelliittikuvia ilta- ja aamuyöltä. Kaikissa tapauksissa ei NOAA-sateliitin kuvaa ole saatu kovin myöhään illalla. Tällöin on valittu viimeisin, jossa Suomen alue näkyy. Kuvat © Dundee Satellite Receiving Station, Iso-Britannia.

[satelliittikuva]
10.8.
klo 16.05
[satelliittikuva]
11.8.
klo 4.17
[satelliittikuva]
11.8.
klo 21.18
[satelliittikuva]
12.8.
klo 4.06
[satelliittikuva]
12.8.
klo 19.56
[satelliittikuva]
13.8.
klo 3.55

[Sääkartta 9.8.] [Sääkartta 10.8.] [Sääkartta 11.8.] [Sääkartta 12.8.] [Sääkartta 13.8.]


11/12.8.

Maksimia edeltävä yö näyttää olleen selkeä laajalla alueella. Pieni yläpilvisyys haittasi paikka paikoin (ainakin Keski-Suomessa ja Oulussa). Havaintokeli oli muuten erinomaisen läpinäkyvä, linnunrata näkyi selvästi monin paikoin. Aamuyöllä puskivat ensimmäiset ohuet pilvet Tampereelle.

12/13.8.

Ruotsista saapuneen lämpimän rintaman ja Pohjois-Suomen yli kulkeneen matalapaineen myötä raskaat pilvimassat vyöryivät Suomen ylle juuri maksimiyönä. Etelä-Suomessa satoi ja ukkosti. Länsi- ja Keski-Suomessa on ollut paikoin rakoja. Helsinki, Lohja, Tampere ja Kuusankoski raportoi pilvistä. Porissa oli pilvistynyt klo 1 tienoilla. Jyväskylässä rakoili puolilta yön, Äänekoskella oli puolen tunnin aukko ja Oulussa oli puolipilvistä.

13/14.8.

Selkeää Etelä-Suomessa ja Oulun seudulla, kohtalainen läpinäkyvyys.


KUUNPIMENNYKSEN 16.9. SÄÄTILANNE

Kuunpimennystä yritettiin havaita Suomessa melko laihoin tuloksin. Sää ei ollut missään erityisen hyvä. Säähavaintoja tihkui jaostolaisilta kiitettävästi. Niiden lisäksi pyysin tietoja Internetistä ja kyselin tuloksia lopuksi muutamilta aktiiveilta eri puolilta maata. Katsaus löytyy myös verkosta osoitteella:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/saa/proj/kp160997.html

[Kartta 16.9.97] [Sateliittikuva 16.9.97]

Sää ei juuri suosinut kuunpimennyksen näkymistä Suomessa. Missään päin Oulun eteläpuolella ei liene ollut täysin selkeää. Satelliittikuvan kertoma on varsin tylyä, vaikkei siinä näykään koko Suomen alue. Parhaimmat kelit näyttäisivät olleen Oulun alueella sekä paikoin Itä-Suomessa (Lappeenranta, Kuusankoski, Juva). Sielläkin sää on ollut vain puolipilvistä. Paikoin sää oli pilvistä koko pimennyksen ajan, ja paikoin oli lähes kokonaan pilvistä ja vain lyhyitä hetkiä Kuu vilahteli. Monin paikoin lisäksi yläpilvet häiritsivät pimennyksen loppuvaiheen seurantaa. Jossain paikoissa, kuten Lahdessa, kuu tuli näkyviin tietenkin juuri pimennyksen päätyttyä.

Pilvipeitteessä näyttää olleen rakoja siellä täällä, sillä esim. Helsingin ympäristössä havainnot vaihtelivat täysin pilvisestä puolipilviseen. Helsingin ja Espoon alueella oli 15 minuutin aukko pilvipeitteessä.

YHTEENVETO HAVAINNOISTA

[/]Kari Tikkanen, Oulu [/#]Ilkka Yrjölä, Kuusankoski
[/]Teemu Öhman, Oulu-Oulunsalo [/]Lappeenranta, tietoja Kai Hämäläisen kautta
[/]Kiuruvesi, tietoja Kari Tikkasen kautta [/#]Carlo di Napoli, Lappeenranta
[#]Mika Huurre, Kajaani [/]Mika Laari, Lappeenranta
[/#]Tauno Kilpeläinen, Vaasa [/]Marko Parviainen, Lappeenranta
[#]Reijo Keskitalo, Joensuu [/#]Harri Hirvelä, Imatra
[#]Arto Oksanen, Muurame [/#]Mikko Mäkitalo, Turku
[#]Marko Moilanen, Jyväskylä [/]Kari Kalervo, Vihti
[/]Jari Piikki, Juva [/]Panu Ahjos + Niklas Hietala + Viljami
[/#]Eero Rinne, Pori Jokinen + Mikko Tuomi, Kirkkonummi
[/#]Kari Kuure, Tampere [/#]Kai Hämäläinen, Espoo
[#]Tero Lehtonen, Hämeenlinna [#]Ari Niemi, Espoo
[#]Yrjö Pullinen, Lahti [#]Veikko Mäkelä, Helsinki
[#]Markku Pyykkönen, Lahti [/#]Hannu Määttänen, Helsinki
[/]Markku Siljama, Mäntyharju [#]Matti Salo, Järvenpää
[/]Marko Toivonen, Kuusankoski [/]Jorma Koski, Porvoo

RAJAMAGNITUDEISTA

Kuunpimennyksen yhteydessä oli tarkoitus tehdä rajamagnitudihavaintoja, mutta sää esti järkevän havainto-ohjelman läpiviemisen. Ainoastaan Teemu Öhman teki muutaman havainnon, jotka talletan tulevia tutkimuksia varten.

MERKKIEN SELITYKSET

[#]pilvistä [ ]selkeää
[/]puolipilvistä [+]selkeää, erittäin hyvä läpinäkyvyys
[#/]puolipilvistä ajoittain tai melkein pilvistä [~]selkeää, mutta muu säähäiriö (sumu, utu, ohut yläpilvi)

Seuraava sääkatsaus tulee leonidien maksimiyöstä, etenkin puolenyön jälkeisestä säästä. Havainnot ovat tervetulleita myös myöhäisillan säästä.

Veikko Mäkelä


ENGLISH SUMMARY

There are weather reviews of Perseids 97 maximum and Lunar eclipse night 16th September. August was very clear month, unfortunately 12/13th night was one of the few cloudy night in August. The weather during lunar eclipse was poor in Finland. There was not clear weather in any part of country. In the some places the Moon was occasionally visible. The satellite images are © Dundee Satellite Receiving Station, Great Britain.


KELIKALENTERI 1997