1.3.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 5/94

Kelikalenteri

JAOSTO JA CYGNUS

Kelijaosto piti Cygnuksella kokouksensa ensi kertaa sitten Seilin Cygnuksen 1988. Paikalla oli yllättävän monta aktiivia ja keskustelu jaostosta sekä sen tehtävistä kävi melko vilkkaana. Keliharrastusta pidetään tärkeänä ja tarpeellisena. Ihmisten kiinnostus on enemmän erilaisen havainto-olosuhdetiedon keräämisessä ja tutkimisessa sekä projekteissa paremminkin kuin perinteisessä säähavaintojen teossa. Kelihavaintojen julkaiseminen on kuitenkin mielekästä, koska moni harrastaja pitää omaa sääkalenteriaan. Miksei sitten näitäkin tuloksia voitaisi julkaista UMIssa?

Kiinnostavin uusi asia oli valosaasteasiat. Niiden tutkiminen ja seuraaminen otettiin jaoston ohjelmaan, johon ehdottomasti kuuluu. Jari Suomela lupasi ottaa näitä juttuja vastuulleen ja Matti Salo lupasi auttaa Jaria. Varmaankin voimme lähitulevaisuudessa lukea valosaasteasioista enemmän UMIn Kelikalenterinkin sivuilla.

Kiinnostusta ja jaostolaisia tuntuu riittävän, mutta asioiden ja projektien eteenpäin vetämiseksi tarvittaisiin vetäjää. Uusi vetäjä jaostolle oli jo löytymässä, mutta homma näyttää sittenkin valitettavasti rauenneen. Syytä tähän en tiedä. Siispä vetoan vielä kerran keliharrastajiin: Jos sinulla on kiinnostusta keliasiohin, niin älä emmi kokeilla vetäjän hommaa esimerkiksi vaikka vuodeksi eteenpäin. Kelijaostolla vetäjän asema on monessa suhteessa yllättävän helppo. Jos Santtilan Ilkka jaksaa motivoida itsensä jatkamaan havaintojen käsittelyä ja tietoteknisiä asioita jaostossa ja muutamat muut innostuneet jaostolaiset jaksavat osallistua projekteihin ja auttaa jaostoa, niin vetäjän osalle jää toimia moottoria ja jaostoa yhdistävänä henkilönä. Kaikki ei siis todellakaan kaadu päällesi, jos ryhdyt vetämään!

Joku voi kysyä, miksi minä en voisi ryhtyä vetämään, kun olen tässä viime aikoina kirjoitellut palstalle. Luulen, että minulla on erittäin hyvä syy kieltäytyä. Olen hoitanut erästä toista jaostoa toistakymmentä vuotta, eikä vetäjän tehtävien lopettaminen ole ollut kivutonta. Olen siis erittäin huonosti motivoitunut ottamaan ristikseni uusia tehtäviä, ennen kuin saan uutta intoa harrastamiselleni. Syyt ovat siis vahvasti henkilökohtaisia. Henkilöillä, joilla ei sellaisia taustarasitteita kuin minulla, on paljon paljon helpompi ottaa tämä tehtävä.

RAJAMAGNITUDIPROJEKTI

Kesän rajasuuruusluokkaprojektiin tuli miellyttävästi tuloksia. Valittettavasti minä onneton olen onnistunut arkistoimaan havainnot jonnekin niin hyvin, että joudun toimimaan muistin varassa. Toivottavasti en unohda ketään.

Havaintoja kertyi enemmän tai vähemmän Etelä-Suomi -painotteisesti. Olisin kovasti kaivannut dataa myös Keski-Suomesta. Ainoa pohjoinen havainto on vuosia vanha, Markku Ruonalan Kemissä tekemä. Tulokset olivat kuitenkin jossain määrin yllättäviä. Etelärannikolla puskettiin oletettua mutu-arvoa lähes magnitudin alaspäin (3,7 mag) ja 61. leveysasteellakin päästiin magnitudiin 3. Näyttää siltä, että tulokset ovat kovasti riippuvaisia havaintotekniikasta ja valmisteluista. Parhaimmissa havainnoissa oli tutkittu etukäteen tähtikarttaa ja otettu ylös magnitudeja. Joutsenen ja Kotkan tähdistöt ovat olleet merkittävimpiä saalispaikkoja.

Projektiin osallistuivat: Jani Katava Helsingissä ja Raisiossa, Jaakko Kokkonen Lappeenrannassa, Veikko Mäkelä Ruokolahdella, Hannu Määttänen Helsingissä, Antti Parkkari Turussa ja Markku Siljama Mäntyharjulla.Rajamagnitudi keskikesällä Suomessa. Tulokset ovat varsin hajanaisia, mutta Etelä-Suomen alueelle on yritetty hahmotella summittasia rajasuuruusluokkakäyriäkin.

Limiting magnitude in the midsummer in Finland. The results are changing by observation technics.

PERSEIDIEN SÄÄ

Perseidien sääkatsaus jää viimevuotista niukemmaksi havaintojen vähäisyyden vuoksi. Tällä kertaa en matkani vuoksi onnistunut tiedottamaan tietoverkkoihin projektista ajoissa ja sieltä aikaisemmin tulleet havainnot eivät ole nyt kattamassa tuloksia. Säätä tarkkailivat kuitenkin muutamat aktiivit kelijaostolaiset: Jani Katava, Markku Pyykkönen, Markku Siljama ja Christoffer Swanström. Itse olin Ruotsissa ja havaintoni viimeisestä yöstä on Tukholman saaristosta ja Ahvenanmereltä.

Säät olivat, perseidiajalle tyypillisesti, hyvin vaihtelevia ja enimmäkseen sateisia. 8/9. oli ainakin Kirkkonummella selkeää, 9/10. näyttää olleen puolipilvinen tai pilvinen. 10/11. oli laajalti pilvessä, joskin Lounais-Suomi sai nauttia selkeästä säästä. Sitten alkavat perseidien kovat yöt: 11/12. oli ainakin Uudellamaalla selkeää tai puolipilvistä, pohjoisemmaksi mentäessä keli huononi. Maksimiyönä havaintojen teko oli hankalaa; havaintoja tehtiin paikka paikoin puolipilvisessä säässä tai ajoittaisista pilviaukoista. 13/14. oli täysin pilvessä, selkeää olisi ollut Ruotsin suuntaan mentäessä.


Perseidien ajan säätilanne Jani Katavan, Veikko Mäkelän, Markku Pyykkösen, Markku Siljaman ja Christoffer Swanströmin mukaan. Sää on esitetty kelikalenterin symbolein. Harmaa pilvipuolisyytt„ ilmaiseva merkki tarkoittaa sitä, että sää on muuttunut puolipilvisestä pilviseksi tai päinvastoin.

HAVAINTOJEN RAPORTOINNISTA

Palstan viimeisellä sivulla oleva kelikalenteri jäi varsin tyngäksi, koska ainoastaan kaksi havaitsijaa sai toimitettua havaintonsa ajoissa Ilkalle. Muutama havainto tuli vasta, kun kalenteri oli jo tehty. Ilkka haluaa muistuttaa havaitsijoita siitä, että tulokset postitettaisiin heti havaintojakson päätyttyä.

Nopeaa raportointia on mahdollisuus harrastaa myös sähköpostitse. Tarkemmat ohjeet sähköpostitse tapahtuvasta raportoinnista saat lähettämällä Ilkalle postia osoitteeseen:

Internetissä: Ilkka.Santtila@fin1006.icl.icl.elisa.fi tai saa@ursa.fi
ja Fidonetissä: saa @ 2:220/861

Veikko Mäkelä

KELIKALENTERI 1994


ENGLISH SUMMARY

The section has its meeting in Cygnus summer happening first time since 1988. There is still problem to find new section leader, even there is interest of section function amoung the amateurs. Light pollution studies are now the new field of section. Jari Suomela takes care of this sector of the section functions.

The results of limiting magnitude project is published now. The faintest star in the Southern Finland was magnitude 3,7. The data set is not very large. Especially there is lacking data from the central part of the country.

Monitoring wheather conditions during Perseid meteor shower is presented. There were quite cloudy during the period. Only five observers reports wheather data for this project.