28.2.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 3/97

Kelikalenteri

HYVÄÄ KESÄÄ

Ehtii sentään vielä toivotella kaiken kiireen lomassa. Toisaalla Cygnuksen ohjelman yhteydessä on muutama sana siellä olevan kokouksen suunnitelmista, joita tähän asti ei kovin paljoa ole ehtinyt tekemään. Tähän osaan on Veikko kirjoittanut pari pätkää, lisänä Ilkan toimittamat havainnot. Mikäli jollakulla olisi kiinnostusta tehdä palstan eteen jotain tai jopa ruveta säännöllisemmin jaoston toimien kanssa puuhailemaan, ottakaa yhteyttä! Olen jo tässä ihmetellyt, että onko minulla tähän liian vähän aikaa ja pitäisikö suorastaa jättää koko touhu sellaisille, joilla on aikaakin. Toistaiseksi puuhailen aina ajoittain jotain.

Aija-Riitta Elo

RAJAMAGNITUDIPROJEKTI

Vaikka juhannus tässä ehtikin jo mennä, niin muistuttelen jaostolaisia keskikesän rajamagnitudiprojektistani. Eli siis tarkoitus on koota tietoa, miten himmeitä tähtiä keskellä kesää missäkin päin voi nähdä.

Jos olette havainneet juhannuksen tienoilla (viikko kumpaankin suuntaan) mikä on himmein tähti, jonka voitte nähdä paljain silmin paikallisen keskiyön aikaan, lähetelkää minulle ja jaostoon havaintojanne. Vanhat tulokset on nähtävissä osoitteessa:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/saa/proj/kesarjm.html

Laajempaakin valoisuuden vaikutusta tutkivaa projektia voisi harkita, mutta se kyllä vaatisi paljon tuloksia ja pitkäjännitteistä työtä havaita (klo,rjm) -havaintopareja ympärio vuotta. Jos jollakulla kuitenkin herää kiinnostus, niin ottakaa yhteyttä.

PERSEIDIEN SÄÄ

Ajattelin, että voisin myös kerätä tietoja taas pitkästä aikaa perseidien maksimiajan säätilasta eli öiltä 10/11, 11/12 ja 12/13.8. Ilmoitelkaa kelikalenterin uusien määritelmien mukaan. Eli, jos pimeään aikaan oli yli tunnin jakso selkeää, niin yön voi merkitä selkeäksi. Mikäli taivaalla on kuitenkin häiritsevää pilvisyyttä jossain määrin, merkinnäksi "puolipilvinen". Jos yön aikana (tarkkailuaikananne) ei kerta kaikkiaan voinut havaita mitään, niin sitten sää pilviseksi. Voitte myös ilmoitella myös häiriöistä ja valoisuuden vaikutuksesta esim. rajamagnitudiarvoina.

Veikko Mäkelä


ENGLISH SUMMARY

There are some words about projects concerning how faint stars can be seen during summer time and the weather during the Perseids.