10.3.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 3/95

Kelikalenteri

KESÄHELTEITÄ

Ainakin toivottavasti niitä on. Tätä kirjoittaessa ei voi tietenkään sanoa muuta, kuin että kesäsää on todennäköinen.

Taustataivaan kirkkauden määrirtyksen pilottijakso etenee omaa verkkaista vauhtiaan, itse en ole tähän mennessä paljoakaan ehtinyt tuloksia katsomaan. Pekka Parviainen on kuitenkin jo saanut kuvat kehitetyiksi. Hän kehotti kirjoittamaan terveisiä kuvaajille ja myös kiittelemään niistä viesteistä, joita filmien mukana tuli. Laitanpa tähän listan henkilöistä, jotka osallistuivat, on sitten niinkuin havainnot kuitattu saaduiksi.

CCD-kuvauksen hoiti Pentti Haka. Valokuvia otti P. Parviaisen lisäksi (sekalaisessa järjestyksessä): Timo Kinnunen, Veikko Mäkelä, Risto Heikkilä, Jorma Lameranta, Antti Parkkari, Markku Pyykkönen, Juhani Salmi, Kari Laihia, Marko Toivonen ja Matti Lehtonen. Näitä paljain silmin havaintoja (niitten kuvien yhteydessä tulleitten lisäksi) toimittivat ainakin seuraavat: Antti Parkkari, Jani Katava, Olli Manner, Markku Siljama, Veikko Mäkelä. Lisäksi ainakin Lahdesta tuli sekä Juhani Salmelta että Markku Pyykköseltä melko laajalti kirjoitusta. Ai niin, laskin minä itsekin niitä tähtiä joskus.

Cygnuksesta. Jaostolla on vakaa aikomus pitää kokous Evijärven Cygnuksella. En ole tähän hätään ehtinyt mitään pitkälle menevää suunnitelmaa laatimaan ohjelmasta. Varmaan on varaakin vähän inspiroida. Pääteemat on kuitenkin luonnollisesti valosaaste, sääasiat ja sääsatelliitit. Suomelan Jari ei valitettavasti tule paikalle, mutta hän on lupaillut tehdä posteria ja/tai koota materiaalia mahdollisuuksien mukaan. Samaten sääjutuista koetan saada jotain materiaalia mukaan. Wikholmin Leoa en tähän hätään saa kiinni edes kännykällä, hän mailaili jossain välissä, että on niin nätti ilma, että hän painuu ulos eikä kirjoita mitään. Hän ei myöskään ilmeisesti lue mitään, kun ei ole vastannut, tuleeko kesän leirille. Luonnonlapsi! Melkein kateeksi käy!

Taustataivaan kirkkausprojekti on tietysti myös esillä jossain/eri muodoissa. Koetamme ottaa mukaan matkakoneenkin, ja saada siihen mennessä dioja skannatuksi. Niitä voisi siellä sitten katsella ja leikkiä niiden kanssa. Lisäksi tarkoitus olisi penkoa hyviä karttoja, joiden avulla voisi CCD-kuvista ainkin tunnistaa tähtiä ja ja niinkin "koetella rajoja"...

Kelikalenteri ja pilvisyyshavainnot ovat varmaan myös Cygnuksellakin esillä. Santtilan Ilkka on ollut hieman turhaantunut, kun ei niin lukuisasti ole havaintoja tullut ja sitä on muutenkin pitempäänkin ihmetelty puuhan mielekkyyttä ja tarpeellisuutta. Voisin sitten ujosti vaikka yrittää perustella, että niitä pilvisyyshavaintojakin voisi olla oma mielenkiintonsa tehdä.. Muutenkin nämä pilvet tulevat varmaan olemaan esillä. Olen jo ennenkin viitannut siihen, että niiden pilvien muotojen ja niiden kehityksen perusteella voi päätellä yhtä ja toista kivaa ilmakehän fysikaalisesta tilasta ja sen kehityksestä. Tuskin Cygnuksella ihmiset kovin hämmästyvät, jos näkevät ryhmän henkilöitä makaamassa maassa osoittelemassa käsillään taivaalle ja puhumalla kauheasti. Niinkuin sanottu, säätä voi aina havaita. Jos oikein hyvin käy, saamme kunnon ukkosen. Silloin tosin edellä kuvattu maassa makailu näyttää astetta omituisemmalta.

Kelilistasta. Tähän numeroon nyt ei tule hirveästi juttua. Hyvä se varmaan näinkin. Laitan tähän nyt vielä lyhyesti Kelilistasta, eli henkilöistä, jotka automaattisesti saavat ne vähäiset sähköiset viestit, joita tähän asti on tullut läheteltyä. Mäkelän Veikko on ystävällisesti hoidellut tätäkin listaa. Mikäli haluaa listalle mukaan (tai jostain kummallisesta syystä sieltä pois) tai lähetellä tiedotuksia yms. ottakaa yhteyttä. Kelilista: Aija-Riitta.Elo, Veikko.Makela, Ilkka.Santtila, Aleksanteri Nives, Petteri.Kankaro, Leo.Wikholm, Aarre Kellomaki (?), Jorma.Lameranta, Arto Oksanen, Riku Henriksson, Kari Kuure, Christoffer.Swanstrom, Juhani.Kyyro, Pentti.Haka, Jaakko.Kokkonen, Jani Katava, Kai Hamalainen, Matti Suhonen, Jari Suomela. Sitten viestit menevät myös Mizarin uutisiin kohtiin: JAOSTOT, ILMAKEHA, UUTISET.

Sitten Veikko on laittanut www-sivunkin keliasioista. Muistaakseni hän on luvannut laittaa sen osoitteen johonkin, missä muitakin osotteita on. Sitä voi tietysti sitten kysellä meiltä, jos ei muuten löydy, minullakin se pitäisi olla. En ole tosin ehtinyt tätä kirjoittaessani sinne vilkaisemaankaan, joten en tiedä asiasta enempää kommentoida. Että ei sitten sen kummempaa kuin hyvää kesää ja hyviä säitä!

Aija-Riitta Elo

Jari Suomelan valosaasteosuus puuttuu toistaiseksi

Markku Siljaman valosaastehavainnot puuttuvat toistaiseksi.

Timo Kinnusen Merisääasemajuttu puuttuu toistaiseksi.


There is a short list of the participants of the pilot project last spring connected to light pollution. Next summer the Cygnus meeting is going to include also the meeting of this section. The issues are going to be of course "weather things", light pollution and weather satellites. The observation of cloudiness, which has long been subject of decresing interest, is going to be "evaluated". Observing the cloud forms and their development can also be a nice hobby lying on the ground in the summer time. There is also shortly about the electrical post of the section.


KELIKALENTERI 1995