1.3.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 1/94

Kelikalenteri

KUUNPIMENNYKSEN SÄÄTILA 29.11.

Oheinen sääraportti on koottuu eri henkilöiden minulle lähettämistä raporteista. Osittain hyödynsin tietoverkoista tulleita havaintoja. Muutamia tietoja on saatu myös Kuu- ja planeettajaoston välityksellä.

Yleisesti ottaen sää oli 29.11. aamulla varsin kehno. Ei tosin niin kehno kuin mitä yleensä marraskuun säähän tottuneet voisivat odottaa. Pisimmän korren näyttää vetäneen Lounais-Suomi, jossa sää oli jälleen selkeää (vrt. perseidit). Laajalla alueella muuta Etelä-Suomea oli enemmän tai vähemmän puolipilvistä. Ainakin Tampereen seudulla oli paikoin suhteellisen selkeää, mutta pimennyksen täydellinen vaihe jäi pilveen. Keski- ja Itä-Suomessa sekä pohjoisessa näyttää olleen täysin pilvessä.

Monin paikoin esiintyy utua tai ohutta yläpilveä, joka suuresti häirinnyt pimennyksen alun havaitsemista. Täydellinen vaihe kuitenkin jäi pilveen, koska Kuu oli jo niin matalalla. Mikäli Kuu olisi ollut korkeammalla, niin todennäköisesti pimennys olisi nähty useammassa paikassa.

Kiitokset havaitsijoille: Toni Alatalo, Erna Elo, Kai Hämäläinen, Petteri Kankaro, Matti Koskivirta, Mika Mäenpää, Alexander Nives, Timo Nyberg, Sami Ropponen, Markku Ruonala, Marko Siintomaa, Markku Siljama, Matti Suhonen, Christoffer Swanström, Mikko Syrjälahti, Markku Vanamo, Jukka Viskari, Paul-Christer Wirtanen, Teemu Öhman. Toivottavasti en unohtanut ketään.

Veikko Mäkelä

Säätilanne kuunpimennysaamuna 29.11. klo 6-9.

JAOSTOLLE VETÄJÄ

Kelijaosto on ilman vetäjää. Jos joku tuntee kiinnostusta tehtävään ilmoittautukoon Ursaan. Jaostolla on valmis havaintokäsittely rutiini ja Ilkka Santtila hoitaa edelleen Ursan Minor -juttujen kasaamisen.

Sääjaosto voisi kehittää aktiviteettejä esim. myös valosaasteasiohin.

KELIKALENTERI 1993