Ursa   Jaostot   Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

18.10.2017 pikkuplan@ursa.fi

Sivuamisviivan kulun selityksiä

Sarake Selitys
Pituus Sivuamisviivan pituusaste GPS-laitteen ja Karttapaikan antamassa EUREF-FIN-koordinaatistossa.
Leveys Sivuamisviivan leveys GPS-laitteen ja Karttapaikan antamassa EUREF-FIN-koordinaatistossa.
Kello Hetki, jolloin tähti on pituus- ja leveysasteen mukaisessa nimellisessä sivuamiskohdassa
Aur h Auringon korkeus horisontista ilmoitetaan vain, jos se on –12° tai suurempi. Jos Aurinko on sivuamisviivan kaikissa pisteissä syvemmällä kuin -12 astetta, tämä sarake on mahdollisesti jätetty pois.
Kuun h Kuun korkeus horisontista asteina.
Kuun ats Kuun atsimuutti on laskettu pohjoisesta idän (90°), etelän (180°) ja lännen (270°) kautta takaisin pohjoiseen.
PA Suuntakulma PA on Kuun keskipisteeseen sijoitettu tähteen päättyvä kulma, jonka perussuunta on taivaanpallon pohjoisnavan suunta. Kulma mitataan vastapäivään. Kuu liikkuu tähtien suhteen keskimäärin suuntaan 90 astetta.
AA Suuntakulma AA on Kuun keskipisteeseen sijoitettu tähteen päättyvä kulma, jonka perussuunta on Kuun pohjoisnavan suunta. Kulma mitataan vastapäivään. Kuun reunan suuntakulma ensimmäisen neljänneksen aikaan on 90 astetta.
CA Suuntakulma CA on Kuun keskipisteeseen sijoitettu tähteen päättyvä kulma, jonka perussuunta on Kuun sirpin lähin kärki. Kulma mitataan sirpin kärjestä lyhintä reittiä pitkin tähteen. Vertailukohtana oleva kärki ilmoitetaan joko kirjaimella N (pohjoinen) tai S (eteläinen). Jos kulman arvo on negatiivinen, tapahtuma sattuu Kuun valaistulla reunalla.
Paikkakunta Maanmittauslaitoksen Karttapaikalta tai Google Earth -palvelun avulla löydetty pituus- ja leveysastetta vastaavan paikan lähellä oleva merkittävän paikkakunnan nimi.
PeittymisalueKoko maapallon kuvassa peittymisalue muodostuu yhdestä tai kahdesta kaarevasta viivasta sekä kahdesta venytettyä kahdeksikkoa muistuttavasta kuviosta. Kahdeksikon tilalla voi olla soikio. Kahdeksikkojen kohdalla peittyminen tapahtuu Kuun nousun tai laskun aikana. Muiden viivojen väri kertoo tapahtuuko peittyminen pimeän, hämärän tai valoisan aikana. Valkean viivan kohdalla on pimeää. Punaisten viivojen kohdalla on hämärää. Pisteviivojen kohdalla on valoisaa. Jos osa Kuusta on tähdestä katsottuna pohjoisnavan yläpuolella, peittymisellä on vain eteläinen raja. Eteläisellä pallonpuoliskolla eteläraja saattaa puuttua. Toisinaan esillä on vain seuraavassa kohdassa selitettävä kartta.
SivuamisviivaSivuamisviivan kulun Suomessa esittää kartta, jossa on joukko sivuamisviivan lähellä olevia paikkakuntia sekä rannikkoa ja Suomen itärajaa kuvaavia viivoja. Rannikkoviivan sijainti ei ole aivan tarkka. Mukana olevien paikkakuntien koordinaatit on määritetty Maanmittauslaitoksen Karttapaikan avulla. Kartassa saattaa olla merkintä, kummalla puolella viivaa tähti peittyy.
Kuun profiiliKuva esittää Kuun napa-alueen profiilin muutaman asteen levyiseltä alueelta. Korkeusmittakaavaa on liioiteltu huomattavasti. Yleensä vaakasuora yhden asteen pituus ja pystysuora yhden kaarisekunnin pituus ovat yhtäsuuria. Kuvan keskellä oleva vaakasuora viiva kuvaa tähden nimellistä sivuamisviivaa. Kuvan alue vastaa havaitsijan siirtymistä nimellisestä viivasta noin 10 km pohjoiseen ja 10 km etelään. Tarkat arvot vaihtelevat tapauksen mukaan. Aika-asteikolle kuvan ylä- ja alaosaan on merkitty kohdat, joissa tähti on 3−1 minuuttia ennen nimellistä sivuamishetkeä sekä vastaavat aikamäärät sivuamisen jälkeen. Kuvan vasemmassa reunassa olevat mittajanat kertovat yhden kaarisekunnin ja yhden asteen suuruisen kulman pituuden. Kuvan reunoissa olevat luvut kertovat etäisyyksistä Maan pinnalla. Vasemman reunan turkoosi palkki kertoo kullakin kohdalla odotettavien tapahtumien määrät. Ohut kaareva viiva rajaa Kuun valaistun osan. Pisteviivalla esitetty ympyrän kaari kuvaa Kuun nimellistä pimeää reunaa. Turkoosi murtoviiva kuvaa LRO LOLA -satelliitin mittauksista johdettua Kuun todellista reunaa. Kuvan ylä- tai alareunassa on tieto, mille pituudelle profiili on laskettu. Jos sivuava tähti on kaksoistähti, sen komponenttien sivuamispisteiden paikat on merkitty kahdella keltaisella pisteellä ja niiden välissä olevalla oranssilla viivalla. Aina viiva ei mahdu pisteiden väliin.
kml Sivuamisviivan määrittelytiedosto Google Earth -ohjelmaa varten. Tiedoston nimi saattaa muodostua tähden numerosta Zodiacal Catalogue -luettelossa ja sivuamisen päivämäärästä, esim. "zc_3536_2019_12_05.kml". Tiedoston nimen pääte saattaa olla ".kmz". Jos Google Earth -ohjelma puuttuu, tuloksena on virheilmoitus. Jos Google Earth -ohjelma on asennettu tietokoneeseen, ".kml"-tiedoston linkkiä klikkaamalla Google Earth -ohjelma käynnistyy ja esittää sivuamisviivan sinisenä viivana. Jos viivaan liityy keltainen karttaneula, neulaa klikkaamalla tuloksena on peittymisestä ja viivan kulusta kertova taulukko. Enusteohjelman laatimasta tiedostosta puuttuvat karttaneula ja taulukko. Tällöin sivuamisviivaa voidaan seurata sekä Suomen länsi- että itäpuolelle.