Ursa   Jaostot   Asteropidit ja komeetat -ryhmä/A>   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

11.10.2021 Matti Suhonen
pikkuplan@ursa.fi

Kuiden tapahtumien selityksiä

Sisältö:

Jupiterin kuiden numerot:

  • 1 tai I = Io
  • 2 tai II = Europa
  • 3 tai III = Ganymedes
  • 4 tai IV = Kallisto

Kuiden tapahtumat

Ylikulut
Kuu kulkee planeetan pinnan editse idästä länteen. Ylikulun katsotaan alkaneeksi ja päättyneeksi silloin, kun kuun keskipiste on planeetan kiekon reunalla.
Varjon ylikulut
Kuun varjo liikkuu planeetan pinnalla idästä länteen. Varjon ylikulun katsotaan alkaneeksi ja päättyneeksi silloin, kun varjon keskipiste on planeetan kiekon reunalla.
Peittymiset
Kuu on planeetan kiekon takana ja kulkee lännestä itään. Peittyminen katsotaan alkaneeksi ja päättyneeksi silloin, kun kuun keskipiste on planeetan kiekon reunalla.
Pimennykset
Kuu on planeetan varjossa ja kulkee lännestä itään. Pimennyksen katsotaan alkaneeksi ja päättyneeksi silloin, kun kuun keskipiste on planeetan täysvarjon reunalla. Puolivarjolla ei ole vaikutusta kuun näkymiseen.

Havaintotapoja

Havaintovälineeksi soveltuu kaukoputken lisäksi myös videokamera joko kaukoputken kylkeen kiinnitettynä tai kaukoputken lävitse kuvaavana. Kaukoputken kylkeen kiinnitetyn videokameran polttoväli tulee säätää suurimmaksi mahdolliseksi, koska Jupiterin kuiden etäisyys Jupiterista on suurimmillaankin vain muutamia kaariminuutteja. Myös muunlaista kaukoputken lävitse kuvaavaa kameraa voidaan käyttää. Tietokoneen ohjaaman kaukoputken CCD-kameralla saadaan kuvien lisäksi tapahtuman valokäyrä selville. Viime aikoina suurta suosiota ovat saavuttaneet kaukoputkeen liitettävät analogiset videokamerat, jotka lisäävät aikaleimalaitteiden ja gps-laitteiden avulla jokaiseen kuvaruutuun tiedon havaintopaikasta ja -ajasta. Videokuvan analysoitiohjelma muuttaa tiedot valokäyriksi ja tapahtumien ajankohdiksi.

Katsomalla tehtävissä havainnoissa määritetään hetki, jolloin Jupiterin varjoon katoava kuu on vielä näkyvissä tai varjosta poistuva kuu näkyy ensimmäisen kerran. Vastaavanlaisia havaintoja voidaan tehdä kuun peittyessä Jupiterin taakse. Myös Jupiterin pinnalla näkyviä kuita tai niiden varjoja voidaan ajoittaa.

Tapahtumataulukkojen sarakkeet

Jupiterin kuiden tapahtumataulukkojen sarakkeet on selitetty alempana olevassa taulukossa. Pimentyvän tai pimennyksestä esiintulevan kuun etäisyys Jupiterin keskipisteestä on ilmoitettu Jupiterin säteenä, joka on mitattu Jupiterin keskipisteen ja kuun väliseltä viivalta. Jupiterin korkeus horisontista sekä Jupiterin atsimuutti ja Auringon korkeus ja atsimuutti saattavat puuttua tapahtumataulukoista.

Jupiterin kuiden tapahtumataulukkojen sarakkeet
SarakeMerkitys
KkTapahtuman kuukausi
PvTapahtuman päivä
KloTapahtuman kellonaika Suomen ajan mukaisesti 0,1 minuutin tarkuudella
Etäisyys planeetastaPimentyvän tai näkyviin tulevan kuun etäisyys planeetasta Jupiterin säteinä sekä suunta Jupiteriin nähden, joko itään tai länteen
KuuJupiterin kuun numero
TapahtumaTapahtuman laatu: pim = pimennys, peitt = peittyminen, ylik = kuu kulkee Jupiterin pinnan editse, vylik = kuun varjo kulkee Jupiterin pinnalla.
Kolmen seuraavan sarakkeen tiedot koskevat paikkaa: pituus 25° 0', leveys 60° 0', korkeus 0 m
Jupiterin korkeusJupiterin korkeus horisontista
Jupiterin atsimuuttiJupiterin atsimuutti. Pohjoinen = 0°, itä = 90°, etelä = 180° ja länsi = 270°
Auringon korkeusAuringon korkeus tapahtuman aikana
Auringon atsimuuttiAuringon atsimuutti. Pohjoinen = 0°, itä = 90°, etelä = 180° ja länsi = 270°

Vuonna 2021 kuiden peittymiset ja pimennykset tapahtuvat Jupiterin pohjoisella pallonpuoliskolla. Io kulkee ekvaattorin lähellä. Europa ja Ganymedes kulkevat etäämpänä ekvaattorista. Kallisto kulkee Jupiterin kiekon puolivälin kohdalla. Ylikulut ja varjojen ylikulut tapahtuvat ekvaattorin eteläpuolella. Pimennykset tapahtuvat Jupiterin konjunktion ja opposition välisenä aikana Jupiterin länsipuolella. Kuiden keskinäiset peittymiset ja pimennykset tapahtuvat Jupiterin ekvaattorin lähellä. Suomessa näistä voidaan havaita kaksi peittymistä 2.8.2021 sekä kaksi pimennystä 8.8.2021 ja 31.8.2021. Kaikissta tapauksissa Ganymedes joko peittää tai pimentää Europan.

Tapahtumien todelliset ajankohdat voivat erota taulukossa annetuista useilla minuuteilla, koska ennusteet määrittelevät tapahtuman ajan kuun keskipisteen mukaan. Havainnot tehdään kuun kiekon reunan mukaan.

Havaintojen raportointi

Jupiterin kuiden tapahtumien, erityisesti pimennysten ajoitusten havainnoista on kiinnostunut mm. Kuun ja planeettojen havaitsijoiden yhdistys Association of Lunar and Planetary Observers, A.L.P.O. Yhdistyksen Jupiter-jaostolla on pdf-muodossa havainto-ohjeita ja raportointilomake, joiden sijaintia ei ole tarkistettu moneen vuoteen.

  • Havainto-ohjeita: www.alpo-astronomy.org/jupiter/GaliInstr.pdf
  • Raportointilomake: www.alpo-astronomy.org/jupiter/GaliForm.pdf

A.L.P.O.:n raporttilomake kysyy seuraavia tietoja:

  • Ajoituksissa kätettyjen aikalähteiden kuvailu ja arvioitu tarkkuus
  • Havaitsijan nimi, osoite ja muita yhteystietoja
  • Havaintokauden alkamis- ja päättymisajat (konjuktiosta seuraavaan konjunktioon)
  • Tapahtuman tyyppi
  • Ennusteen päivämäärä ja kellonaika yleisajan mukaisesti
  • Havaittu aika yleisajan mukaisesti
  • Käytetyn kaukoputken tyyppi, halkaisija ja suurennus
  • Havainto-olosuhteet: seeing, läpinäkyvyys ja näkökentän kirkkaus
  • Huomautuksia