Ursa   Jaostot   Ursa Minor   Mikrokansa   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

8.12.02 webmaster@ursa.fi

[an error occurred while processing this directive] 6/1999


[Mikrokansa]

Ohjelmatesti käyntiin

Pitkin vuotta puhuttu tähtikarttaromppujen testi lähti lopulta käyntiin. Olisihan tuo voinut realisoitua aiemminkin, mutta hyvä näinkin. mtj-l@ursa.fi-listalla käydyn lyhyehkön keskustelun pohjalta päädyttiin lopulta viiteen ohjelmaan. Jokunen potentiaalinen ehdokas jäi nyt valitsematta. Osittain siksi, että testattavien ohjelmien määrää ei ollut syytä paisuttaa, sillä muuten testaaminen olisi muodostunut työlääksi. Toisaalta oma syynsä oli siinäkin, että ohjelmia ei ollut nopeasti saatavilla. Minulla ei ollut aikaa ryhtyä selvittelemään saatavuutta ja katsoin, ettei ohjelmien hankintaan kaupallisella hinnalla jaostolla ole varaa.

Testiin valittiin siis viisi tähtikarttaohjelmaa:

  • Guide 7
  • MegaStar 4
  • Redshift 3
  • SkyMap Pro 6
  • TheSky level IV 5

Guide saatiin Jari Suomelan välityksellä suoraan tekijältä, muut saatiin lainaan Ursalta ja Jorma Koskelta. Redshiftin mukaanotto herätti hiukan keskustelua, sillä ohjelma multimediatuotteen ominaisuudessa on hiukan vieras neljän muun, melko selvästi tähtikarttaohjelman joukossa. Mutta ehkäpä on hyvä kuitenkin testata, miten hyvin RS3 pärjäilee joukossa. Ohjelmaa kuitenkin on kuitenkin ostettu melko runsaasti.

Testi etenee, joiden mielestä ehkä hiukan tehottomastikin, seuraavalla tavalla: Kaikkien ohjelmien rompuista on poltettu kopiot ja ne lähtevät vuorollaan kullekin testaajalle lainaan. Tekijäoikeusasioita kunnioittaaksemme testikopiot saa asentaa vain väliaikaisesti. Kukin testaaja ottaa itselleen yhden osa-alueen tutkittavaksi. Testin jälkeen testaaja laatii raportin omasta testistään ja lähettää romput takaisin tai eteenpäin seuraavalle testaajalle. Tätä kirjoittaessa romput ovat matkalla Valtimoon Jani Boutellierille, joka aloittaa testin tarkastelemalla, miten ohjelmilla voi tehdä kokotaivaskarttoja paljain silmin käyttöä varten.

Testaus lähtee tehtäväpohjaisesta näkökulmasta. Tästähän on ollut puhetta jo aiemmissa Ursa Minoreissa. Edellä mainitun kokotaivaskarttatehtävän lisäksi mielessä on ollut ainakin aurinkokunnan liikkuvan kohteen (pikkuplaneetta, komeetta) etsintäkartan teko sekä jonkun deep sky -kohteen etsintäkartan laatiminen. Joitain muitakin ideoita voi kertoa minulle tai jaoston listalle. Tehtäväpohjaisten testien ohella käydään läpi myös ohjelmien helppokäyttösyyttä, teknisiä laitevaatimuksia, opaskirjoja yms.

Tarkoitukseni on laittaa testin tuloksia näkyville jaoston verkkosivuille sitä mukaa, kun testaajat raportinsa saavat valmiiksi ja lähetettyä minulle. Neuvottelen myöhemmin Pekkolan Markon kanssa, missä muodossa ja laajuuessa testi voidaan julkaista T+a-lehdessä. Täällä Ursa Minorissakin varmaan voidaan tuloksia julkaista, jos halutaan. Kommentoikaapa.

Hajanaisia kyselyjä

Jaostoon on taas tullut muutamia kyselyitä tietotekniikan alalta, joihin etsin vastauksia:

Java-kielisiä tähtiohjelmia lähdekoodeineen kyseltiin. Verkosta löytyy kyllä jonkun verran Java-appletteja. Lähdekoodien saatavuudesta en ole täysin perillä. Jaoston verkkosivuilla on listaa ohjelmistojen kotisivuista (osoite: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohj_tuki.html). Sivun alussa on joitain muita ohjelmistolistauksia, joiden joukosta löytyy Java-ohjelmiakin. Näin ainakin Dan Brutonin Astronomy Software -sivuilla (http://www.physics.sfasu.edu/astro/software.html)

Haluttiin ohjelmaa, joka tulostaa planeetoille aurinkokeskeisiä koordinaatteja ja kulmia. Joissain isommissa tähtikarttaohjelmissa noita saa selville yksittäin planeetoille, mutta käyttö on kankeaa eikä isoa softaa kannata yksittäisen ongelman takia hankkia. Planeettaliikkeen laskeminenhan lähtee aina Auringosta, joten varmaan lähes kaikki ohjelmat noita laskevat, mutta harvemmassa taitaa olla mahdollisuus tulostaa aurinkokeskeisiä tietoja ulos. Ne ovat vain ohjelman sisäisiä välituloksia. Uskon kuitenkin että tuolta julkisohjelmien joukosta löytyy sellaisiakin, joilla mainittuja tietoja saa ulos. Mielessäni oli, että mahdollisesti AstroLab for Windows saattaisi noitakin tulostaa, mutta tarkastus osoitti, että ALW:stä ei aurinkokeskisiä tietoja löydy.

Ohjelmarekisterin päivityksiä?

Ursa on pitänyt yllä ohjelmarekisteriä jo toistakymmentä vuotta. Arkistoihin on kertynyt satoja ohjelmia eri käyttöjärjestelmiin ja laitealustoille. Voimme ylpeillä yhdellä maailman kattavimmista tähtitieteen julkis- ja shareware-ohjelmistovalikoimista. Ohjelmat ovat myös melko hyvin dokumentoitu tietokantaan.

Viime aikoina rekisterin päivittäminen ei ole ollut niin aktiivista ja olemme jääneet jossain määrin kehityksestä jälkeen. Varsinkin Windowsin 32-bittisiin ympäristöihin (95, 98, NT) on tullut paljon uusia ohjelmatuotteita. Siksipä kyselenkin apua materiaalin keräämiseen ja arkistointiin. Ohjelmia ja niiden uusia versioita pitäisi metsästää maailmalta. Tämä ei riitä, vaan ne pitäisi työstää jakelukelpoiseen muotoon yhtenäisellä tavalla sekä selvittää ohjelmista joitakin keskeisiä tietoja ohjelmarekisterin tietokantaan.

Nykyisenä verkkoaikakautena olisi ehdottoman tärkeää, että ohjelmarekisteri saataisiin verkkomuotoiseksi, josta voisi tehdä hakuja haluttujen kriteerien mukaan ja lopulta imuroida ohjelman itselleen. Itse ohjelmat ovatkin jo saatavilla sekä FUNETin ftp-palvelimella (ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/ tai http://www.nic.funet.fi/pub/astro/) että Ursan Mizar-järjestelmässä. Nyt pitäisi itse tietokanta saattaa verkkomuotoon. Ursan Internet-palvelimella olisi nyt käytettävissä mysql-niminen tietokantapaketti. Jos joku tuntee sen ja on kiinnostunut puuhamaan ohjelmarekisterin kanssa, niin ilmoittautukoon jaostolle.

Ohjelmia taskutietokoneille

Ihan mielenkiintoisena anekdoottinen mainittakoon, että löysin verkosta jälleen uuden aluevaltauksen tähtiohjelmille. Bill Arnettin Planetarium Software -sivulta (http://www.seds.org/billa/astrosoftware.html) löytyy ohjelmia Windows CE:lle, Microsoftin taskutietureita varten kehittämälle Windows-versiolle sekä Palm Pilot -järjestelmälle. Jos joku tällaisia omistaa, niin tutustukaapa.

Mizarin www-liittymä

Ursan Mizar-postilaatikko tuli täyttäneeksi syksyllä 10 vuotta. Vuonna 1989 toiminta aloitettiin melko vaatimattomasti pienenä yöpurkkina 386SX-laitteistolla. Vanhasta mikrosta on jäljellä vielä muistona kotelo ja virtalähde. Kaikki muu on aikojen saatossa vaihdettu. Lähitulevaisuudessa häämöttää koko koneen vaihto.

Kuin juhlan kunniaksi marraskuun alussa Mizariin päivitettiin BBBS-ohjemiston uusin versio, joka mahdollistaa nyt postilaatikon käytön WWW-selaimellakin. Käyttöliittymä on kyllä aika riisuttu, mutta toisaalta helppokäyttöinen. WWW:n ohella käytettävissä on edelleen perinteiset modeemi-, ISDN- ja telnet-vaihtoehdot.

Onko sitten tällaisilla BBS-järjestelmillä vielä käyttöä? Hyvä kysymys. Purkkimaailma on toki hiipunut viime vuosina dramaattisesti. Henkireikänä voinee pitää saavutettavuutta Internetin kautta. Ursan Mizarissa tämä ratkaisu onkin tehty. Mizar palvelee tähtiharrastuksen viestintäjärjestelmien tukena. Voit seurata sieltä mm. tähtitieteellisiä postituslistoja mukaanlukien Ursan omat listat tilaamatta niitä omaan postilaatikkoosi. Myös Fidonetin kansainvälisellä puolella on vielä vilkasta keskustelua.

Veikko Mäkelä


English summary

We are making a software test to five commercial starmap programs: Guide 7, MegaStar 4.00.07, RedShift 3, SkyMap Pro 6 and TheSky level IV 5. The test will be made by job based tests. We will check, how the programs managed to the jobs we have defined for them. These jobs are eg. making an all-sky chart for naked eye observing, making a finder map for moving solar system object, eg. a minor planet or a comet, and making a finder map for a deep sky object.

Some Java sources for astronomical programs and a program for calculating solar centered coordinates for planets are requested.

The Ursa program library need a network version. The leader requests, if anyone who have experience about mysql software, is interested to working with this problem.

There are available astronomy software also for pocket computers. There are some links to programs via Bill Arnett's Planetarium Software page ( http://www.seds.org/billa/astrosoftware.html) for Windows CE and Palm Pilot.

The BBS of Ursa Astronomical Association celebrated its 10th anniversary. The new software version makes possible access it with WWW browser.