13.4.99 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 6/98

Mikrokansa

POTKUA JAOSTOON

Olen ollut vähän pettynyt jaostolaisten aktiivisuuteen menneen syksyn aikana. Olen lähetellyt muutamia kyselyitä jaoston postituslistalle, mutta enpä ole juuri saanut vastauksia. Pelkään, että onkohan siellä ketään enää elossa :-) No, enpä voi kehua omaa aktiivisuuttanikaan. Joten, eiköhän panna yhteistuumin tuulemaan tulevana vuonna! Tekemättömiä (ja jopa keksimättömiä) projekteja odottaa varastossa. Huomatkaa, että vaikka seuraavassa on esitelty nimiä, niin se ei kiellä uusienkin ihmisten mukaan tuloa, päinvastoin, se on suotavaakin.

Seuraavanlaista on menossa tällä hetkellä:

9 planeettaa: Vetäjä ja Seppo Syrjänen kääntävät Bill Arnettin maanmainiota sivustoa suomeksi Ursan koneelle. Projektin edistymistä voi seurata osoitteesta http://www. ursa.fi/9planeettaa/. Myös Paula-Christiina Wirtanen ja Mika Pirttivaara on osoittaneet jonkunlaista kiinnostusta projektin suhteen.

Osto- ja myyntipalsta: Vähän asian vierestä, mutta mainittakoon. Juha-Matti Tapio kehittelee automaattia osto-, myynti- ja vaihtopalstan ylläpitoon Ursan WWW-palvelimella.

Tähtitieteen kansallinen kotisivu: www.funet.fi:ssä sijaitseva sivusto on kaiken suomenkielisen tähtiharrastusmateriaalin hakemisto. Se on jatkuvan (joskus ryöpsäyksittäin tapahtuvan) työn alla. Mika Pirttivaara ilmaisi minulle kiinnostuksensa tulla mukaan ylläpitämään projektia.

Seuraavat ovat kehitteillä, mutta kesken:

Ohjelmarekisteri verkkoon: Ursan ohjelmarekisteri on laaja valikoima ohjelmia ja tietokantoja huolellisesti dokumentoituna. Tämä tietokanta pitäisi saada verkkoon käytettäväksi. Yrjö Pullinen oli jossain vaiheessa asiasta kiinnostunut, mutta ilmeisesti kiireiden takia panostus asiaan on jäänyt vähemmälle. Projektista on jotain suunnitelmia osoitteessa http://www.ursa. fi/jaostot/mtj/ohjelmarekisteri/.

Tähtitieteelliset ohjelmat: Tähtitieteellistä softaa on maailmalla paljon. Uusia ilmestyy ja vanhoihin tulee päivityksiä. Jotta edes jotenkin pääsisi ajan tasalle, pitäisi jaksaa käydä verkkoa läpi ja työstää jakelupaketit monasti niin eri tavoin laadituista ohjelmajakeluista. Viime kesän Cygnukselle saatiin kasaan runsaasti päivityksiä ja niistä romppu, mutta nyt asia on jäänyt taas hautumaan.

Suomiloc: Suomiloc on suomalaisten paikkakuntien tietokanta, jota voisi sopivan ohjelman avulla muokata erilaisten tähtitieteellisten ohjelmistojen käyttöön. Tällaisen ohjelman tekijää etsitään. Mika Laari mietti aikoinaan ongelmaa, mutta asia jäi kesken.

Jaoston WWW-sivut: Olisi hyvä saada kattavammat ja selkeämmät palvelusivut tähtitieteellistä tietotekniikkaa ja laskentaa harrastaville.

Sähköisen viestinnän sivut: Liittyy vähän edelliseen. Itse olen joskus laatinut sivut sähköisen viestinnän käytöstä tähtiharrastuksessa. Ne ovat jääneet hiukan ajasta jälkeen. Sivut löytyvät osoitteesta: http://www.funet.fi/pub/astro/html/ecomm/viestinta.html.

Seuraavia ideoita on parin vuoden aikana esitelty:

PCSpace-ohjelman tietokanta: PCSpace on hauska PC-ohjelma, jolla voi liikkua avaruudessa ja katsoa tähtitaivasta eri paikoista. Ohjelmaan mahtuisi 4096 tähden tietokanta. Nyt olisi tarjolla tarkkaakin tietoa Hippakhos-tekokuun mittauksista. Jaostoon tuli jopa ohjelma (tekijänä Jarmo Kalaoja), jolla Hipparkhos-datasta voisi poimia informaatiota.

Linkkihakemisto: Laaja linkkihakemisto harrastajan tarpeisiin voisi olla hieno. Joskin tälläisiä on jo maailmalla, joten ehkä jotain spesiaalia näkökulmaa voisi etsiä. Mika Pirttivaara on keräillyt omia linkkikokoelmiaan osoitteeseen http://www.ursa.fi/~mpi/linkit/.

Mitä muuta voisi tehdä:

Uusien ja vanhojen ohjelmien esittelyitä voisi kirjoitella enemmänkin. Matti Suhonen esittelee seuraavassa SkyMap Pron uusimman version.

Oheinen projektilista edustaa tietenkin vain vetäjän omia intressejä. Se on kyllä yllättävän viestintäpainotteista, vaikka ohjelmistoja ja jopa matematiikkaa ei sopisi unohtaa. Kukin voi tuoda esille omia ideoitaankin.

Veikko Mäkelä


SKYMAP PRO -OHJELMA ON PÄÄSSYT JO VERSIOON 5

Englantilaisen Chris Marriottin kehittämästä Windows 95 -ympäristössä toimivasta tähtitaivasohjelmasta SkyMap Pro ilmestyi lokakuussa 1998 versio 5. Edellinen versio oli ilmestynyt joulukuussa 1997. Versioiden väliset erot näkyvät jo tuotteen paketoinnissa. Nelosversion käsikirja ja CD-ROM oli pakattu muoviseen koteloon. Viitosversion käsikirjan koko muuttui 145 x 205 mm:stä 178 x 240 mm:iin. Sivujen määrä pienentyi 327:stä 165:een. Muovinen kotelo on korvattu paperisen värikannen sisään työnnetyllä "kenkälaatikolla", jonka kulmat avautuivat parin käyttökerran jälkeen. Käsikirjan kuvien määrä on kasvanut merkittävästi.

Käsikirja ei anna minkäänlaisia asennusohjeita. Rompun nimilappuun painetun asennusohjeen pituus on neljä sanaa: Run Setup to Install.

Merkittävimmät ohjelmaan tehdyt muutokset ovat:

  • Koordinaatistoksi voidaan valita horisontaali- ja ekvatoriaalikoordinaatiston lisäksi ekliptikaalinen ja galaktinen koordinaatisto. Haluttaessa kaikki neljä koordinaatistoa saadaan näkymään yhtä aikaa.
  • Planeettojen kiekot näkyvät oikeankokoisina, jos näkökentän koko on riittävän pieni.
  • Saturnuksen renkaat sekä Jupiterin, Saturnuksen ja Uranuksen suurimpien kuiden paikat ovat oikeat. Kuut voidaan merkitä joko numeroilla tai nimien lyhenteillä.
  • Planeettojen, komeettojen ja pikkuplaneettojen koordinaatit sekä kolmisenkymmentä muuta suuretta saadaan näkymään taulukkona kuvaruudulle. Tiedot voidaan myös tulostaa tiedostoon.
  • Kartan taustaksi voidaan lukea esim.Palomar Sky Survey -kuvia RealSky -CD-ROMilta.
  • Karttaan voidaan lisätä omia, tarvittaessa värillisiä, merkintöjä:
    • kaukoputki-tietokannasta valitun kaukoputki-okulaari-yhdistelmän näkökenttä,
    • TelRad-etsimen sisäkkäiset ympyrät,
    • halutun kokoisia ympyröitä,
    • kameroiden kuvakenttiä esittäviä suorakulmioita,
    • vapaavalintaisia tekstejä,
    • viivoja joko sellaisenaan tai nuolenkärkien kera.
  • Runsaan 40 000 pikkuplaneettojen rataelementit voidaan päivittää Internetistä saatavan ASTORB-tietokannan avulla.
  • Planeettojen paikkojen tarkkuus on kasvanut huomattavasti.
  • Ohjelma voi ohjata kahta uutta kaukoputkea.

Ohjelman perusnäyttönä on kaakosta lounaaseen ja horisontista zeniittiin ulottuva taivaanpallon sektori. Näyttöä voidaan tarvittaessa vierittää sivu- ja korkeussuunnassa. Kuvaruudun reunoja kiertävät useaan lohkoon jaetut toimintopalkit, joiden avulla mm. valitaan havaintopaikka ja -aika sekä näytettävät kohteet.

Liikkuvien kohteiden, esim. pikkuplaneettojen, paikat voidaan laskea halutulle ajanjaksolle halutuin väliajoin. Jos kartan alueella on useita liikkuvia kohteita, ei kaikkien liikkeitä ole pakko esittää vain sen vuoksi, että ollaan kiinnostuneita yhden pikkuplaneetan liikkeistä. Pikkuplaneetan 4 Vesta liikettä esittävään kuvaan 1 on koottu useita erilaisia merkintöjä, mm. erilaisia tekstejä, yhden okulaarin näkökenttää esittävä ympyrä ja nuolia. Käytännössä kaikkia mahdollisia korostuskeinoja ei kannata ahtaa samaan karttaan. Tulostamisen lisäksi kartta voidaan tallettaa bittikarttatiedostoksi. Alkuperäinen kartta voidaan palauttaa tiedostoon talletettujen määritysten avulla.

Kuva 1. Pikkuplaneetta 4 Vestan kulku helmikuun 1998 aikana sekä erilaisia karttaan lisättyjä merkintöjä.

Kuva 2 kertoo, miten Saturnuksen kirkkaimmat kuut ovat ryhmittyneet helmikuun 1998 alussa. Noin viiden kaariminuutin levyisessä kuvassa näkyvät Saturnuksen renkaat selvästi. Kuvan oikeassa alanurkassa on yhden kaariminuutin mittainen jana. Vasemmassa ylänurkassa oleva suuntaristikko kertoo, että kaukoputkessa Saturnus näkyy toisella tavalla. Kuut voidaan tunnistaa nimien kolmen ensimmäisen kirjaimen avulla.

Kuva 3 esittää Jupiteria ja sen kuita tähtien ympäröiminä. Hipparchos- ja Tycho-tähtiluetteloiden käytön seurauksena joidenkin tähtien vieressä on tähden etäisyys valovuosina.

Kuva 2. Saturnuksen ja sen kuiden sijainnit helmikuun 1999 alussa.

Kuva 3. Jupiter ja sen kuut tähtien joukossa.

Ohjelma on osoittautunut lyhyen käyttöajan asennuksesta on kulunut vasta noin viikko perusteella varsin käyttökelpoiseksi. Hinta-laatu-suhde on varsin hyvä.

Ohjelmasta saa lisätietoja web-osoitteesta: http://www.skymap.com. Samasta paikasta saa myös uusia komeettojen ja pikkuplaneettojen rataelementtejä.

Matti Suhonen


ENGLISH SUMMARY

First Veikko Mäkelä tells about present and unfinished project in the section. These are a bit WWW specisified, but also software and mathematics are asked topics.

In the later part Matti Suhonen reviews the fifth version of star chart program SkyMap Pro. One can add several different types of information to charts. Charts can even be used to present positions of satellites of large planets.