17.12.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 6/97

Mikrokansa

OHJELMAREKISTERI KUNTOON -TALKOOT

Nyt tarvittaisiin kipeästi jaostolaisten aktiivista apua. Urakka on esitelty jo projektina muutamassa aiemmassa UMIssa, joskaan ei näin ponnekkaasti. Tarkoituksena olisi saada kuntoon Ursan ohjelmarekisteri, joka on, näin ohimennen mainittuna, yksi maailman suurimmista tähtitieteellisten ja sitä lähellä olevien alojen public domain- ja shareware-ohjelmien kokoelmista. Näin on ollut ja on edelleenkin. Ursan rekisteriin koottua tavaraa on kopioitu muutamiin paikkoihin maailmalla vastaaviksi arkistoiksi, joskaan ei täydellisenä.

Rekisterin tekee vielä merkittäväksi se, että ohjelmat on dokumentoitu ja luokiteltu tietokantaan, kiitos Matti Suhosen ahkeran työn. Viimeisin suuri uudistus oli Unix-ohjelmien liittäminen rekisteriin, sekä DOS- ja Windows-ohjelmien uusi numerointi ja jako.

Ursan rekisteri on ollut kahdessa paikassa: FUNETin ftp-palvelimella (ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/) sekä Ursan Mizar-postilaatikossa. Ja näin edelleenkin jatketaan. Mizar palvelee modeemikäyttäjiä ja ftp.funet.fi Internetin puolella. Mizarin nykyiset Internet-yhteydet mahdollista tavaran helpon siirtelyn paikkojen välillä. Omaa FTP-palvelinta ei Mizarissa kuitenkaan kannata pitää.

Ohjelmarekisterin ylläpito on ollut viimeisen puolentoista vuoden aikana vähän rempallaan ja nyt olisi korkea aika ja ihan kunnia asia saattaa se paremmin ajantasalle. Maailmalla on ilmestynyt uusia ohjelmia ja uusia versioita. Windows 95/NT-sovellukset ovat tulleet, vaikka niistä rekisteriin ei paljon ole laitettukaan. Myös Linux-sovellutuksia löytyy useita.

Pyydänkin kaikkia asiasta kiinnostuneita talkoisiin ja valitsemaan itseään kiinnostavia tehtäviä. Projekti pyritään toteuttamaan ripeään tahtiin, siten että ohjelmarekisteri on jossain kunnossa kevään alkupuolella, jolloin ohjelmista ja tietokannoista voidaan polttaa esim. CDROM-levyjä.

Projektiin kuuluisi seuraavia tehtäviä:

  • Mizarissa ja FUNETissa olevien hakemistorakenteiden yhtenäistäminen
  • Mizarin ja FUNETin hakemistojen (/progs ja /dbases) sisältöjen tarkastaminen siten, että niiden sisältö on yhtenäinen. Tämä käynee helpoiten ottamalla Mizarin tiedostolistauksen (/mizar/mizalst.lzh) ja selaamalla ftp.funet.fi:n vastaavaa hakemistoa
  • Uusien ohjelmien ja ohjelmaversioiden haku. Apuna voi käyttää mm. mt-jaoston kotisivulta ( http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/) löytyvää ohjelmistojen kotisivuluetteloa
  • Ohjelmarekisterin dokumentoinnin parantaminen, lisäämällä kuvauksia ja muita tietoja ohjelmarekisterin tietokantaan. Tässä Matti Suhonen (Matti.Suhonen@ursa.fi) voi antaa tarkempia tietoja. Tietoja saa myös imuroimalla Mizarista tai FUNETista ohjelmarekisterin tietokannan ( ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/textdoc/ursa/ohjrek.lzh). Erityisesti ohjelmien kotisivujen etsintä on tärkeää.
  • Ohjelmarekisterin siirtäminen myös WWW-muotoon. Yrjö Pullinen (Yrjo.Pullinen@kolumbus.fi) puuhailee tämän parissa, joskin ideoita tietojen järkeväksi luokitteluksi ja selaamiseksi, Ursan palvelimen tyyliä mukaillen, otetaan mielihyvin vastaan. Ideoita voi kertoa Ykälle.

Toisen ja kolmannen kohdan työtä voidaan jakaa osa-alueisiin. Luonnollinen jako on käyttää Mizarin/FUNETin hakemistoja. Jokainen valitsee mielestään kiinnostavat. Ei haittaa, jos joissakin on parikin henkilöä, mutta silloin heidän täytyy olla yhteydessä toisiinsa. Hakemistot ovat seuraavat:

/progs/amiga     Amiga     
/progs/atari     Atari
/progs/cpm       Vanhat CP/M-järjestelmät     
/progs/hp48      HP48-laskimet
/progs/mac       Macintosh     
/progs/unix      Unix ja X-Windows

/progs/pc        PC-koneet
  /gen             Yleisohjelmat, luokittelemattomat
  /earth           Maapallo ja ilmakehä     
  /gravi           Painovoima ja astronautiikka
  /obs             Havainnot          
  /optic           Optiikka, valokuvaus ja CCD
  /img             Kuvaesitykset ja kuvankäsittely
  /satel           Satellittien seuranta, sääsatelliitit
  /solar           Aurinkokunta
  /starmap         Tähtikartat, planetaario-ohjelmat
  /stars           Tähdet ja syvä taivas     
  /time            Aika ja koordinaattijärjestelmät

/progs/pc/win    Windows 3.x     
/progs/pc/win95  Windows 95/NT
/progs/pc/os2    OS/2

/dbases          Tietokannat
  /ds              Syvä taivas
  /solar           Aurinkokunta
  /obs             Havainnot

Näistä on jo Paula Wirtanen valinnut itselleen Atarin ja PC:n aurinkokuntaohjelmat tarkasteltavikseen. Itse järjestelin Unix-hakemistoja. Siirsin mm. Mizarille FUNETista tavarat ja ne liitettiin nyt lopulta myös ohjelmarekisteriin. En kuitenkaan ole sen alueen asiantuntija, joten niitä voi joku muukin tutkia.

MUITA JUTTUJA

Antti Karhumäki Uudesta-Valamosta lähestyi minua kirjeellä, jossa hän kertoo olevansa matemaatiikan opiskelija/harrastaja. Häntä kiinnostaisi tietää, mitkä ovat tähtitieteen keskeisimmät matemaattiset ongelmat. Itse tuohon en osannut vastata, kun tuon matemaattinen puoli on jäänyt vähän heikommalle meidän jaostossa. Kyselin asiaa jo jaoston postituslistalla ja sain muutamia ehdotuksia, jotka aion välittää kyselijälle. Esitän saman kysymyksen myös nyt UMIn lukijoille.

Tarkoitus ei ole siis itse ryhtyä ratkomaan moisia, mutta enemmänkin tyydyttää mielenkiintoa. Tähtitieteessä ongelmat lienevät enemmän fysikaalista lajia, mutta onko matemaattisia ongelmia?

Juolahti tuossa mieleen yksi ajatus, jotka työläydestä ja järkevyydestä en osaa sanoa, mutta kannattaisikohan jaoston ryhtyä ylläpitämään Suomesta saatavilla olevien tähtitieteellisten CDROM-levyjen luetteloa, lyhyinen kuvauksineen ja saantitietoineen?


ENGLISH SUMMARY

The section is going to update Ursa program library. It is now not up-to-date. Probram library in one of the largest collection of astronomical public domain and shareware software. The programs are available in ftp://ftp.funet.fi/pub/astro. The library catalog will transfered also into WWW in the near future.

Matti Karhumöki is asking, what is the most essential matematical problems in astronomy. That is a bit difficult question, because mainly the problems in astronomy are physical.