19.8.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 5/94

Mikrokansa

CYGNUKSELLA PÄÄTETTYÄ

Tämän vuoden Cygnus-leiri oli kyllä pohjanoteeraus syystä, jonka kaikki leirillä joskus käyneet tietävät ja muut ovat voineet lukea yhdistysten jäsenlehdistä. Niinpä tämänkin jaoston jäsenet saavat varautua siihen, että ensi vuonna ei jaosto järjestä mitään toimintaa Cygnus-leirillä. Itse en edes ilmaannu paikalle.

NIMEN MUUTOS

Jaoston nimi päätettiin muuttaa muotoon Matematiikka ja tietotekniikka. Veikko Mäkelä oli ehdottanut tätä muutosta ja perusteina oli nimen parempi vastaavuus nykyisen toiminnan kanssa. Lisäksi tietotekniikka kattaa laajemman alueen kuin entinen 'mikrotietokone', käsittäen laitteiden lisäksi myös softan ja datan. Ja tällä aluellahan me viimeaikoina olemme pääosin touhuilleet.

Jaoston kokouksessa kuulimme Jukka Piirosen mielekiintoisen esityksen Internet-tietoverkosta. Veikko Mäkelä puolestaan lupasi kirjoittaa näistä verkkoasioista tähän perään, joten jos näin on käynyt, seuraavat sivut, jotka ovat valkoisia, ovat täytetty Veikon tekstillä.

Kari A. Kuure

SÄHKÖINEN VIESTINTÄ TÄHTIHARRASTUKSESSA

Sähköinen viestintä on noussut muutamana viime vuonna varsin merkittävään asemaan tähtitieteen harrastuksenkin parissa. Tähtiharrastajat ovat monella tavalla olleet edelläkävijöitä tietokoneiden hyödyntämisessä harrastuksen apuvälineitä. Ei siis ihme, että myös tietoverkkojen aikakauden sarastaessa tähtitiede on vahvasti mukana tietoliikenteen palveluja hyödynnettäessä.

Tietoverkkojen käyttö ei ole vieläkään aivan joka miehen puuhaa, vaikka selvä ja vahva suuntaus siihen onkin. Tietoverkoista on vähitellen kehittymässä samanlainen rivikansalaisen palvelu kuin puhelin tai televisio. Tällä hetkellä ollaan vielä jonkun matkan päässä tällaisesta visiosta. Nykyään ei kuitenkaan tarvitse olla korkeakouluopiskelija/tutkija päästäkseen käsiksi esim. Internet-sähköpostiin. Viime vuosina maailmanlaajuiset verkot ovat tunkeneet lonkeroitaan valtion- ja kunnanhallintoon, moniin yri siin ja aivan äskettäin myös keskiasteen oppilaitoksiin ja ammattikorkeakouluihin. Tietokone on istuttettu yhä useamman työpöydälle. Koulut ovat lisänneet myös aktiivisuutta tulevaisuuden tietotekniikan hyödyntäjien kouluttamisessa.

Tietokoneiden yleistyessä myös kotona, tietoliikennekin on astunut kuvioihin. Mahdollisesti työ- tai opiskeluasioiden tai vaikkapa pankkiyhteyksien hoitoon on käytetty tietokoneen mukana hankittua modeemia ja tietoliikenneohjelmaa. Aikaa varmaan on jäänyt harrastamiseenkin. Kotikäyttäjille on postilaatikot eli boxit ovat tarjonneet jo kauan mahdollisuuden päästä maistelemaan tietoverkkojen antia. Valitettavasti boxien verkot ovat olleet pitkälti eri maailmansa kuin esimerkiksi alati kasvava Internet. Viime aikoina tämäkin raja on ollut väistymässä monien boxien siirtyessä tarjoamaan Internet-palveluja ja viestinnän helpottuessa eri verkkojen välillä.

Sähköinen viestintä on siitä erikoinen alue tietotekniikassa, että sen käyttäjät eivät varsinaisesti ole tekemisissä enää varsinaisesti tietokonetekniikan nippeleiden kanssa, vaan pääosaa näyttelee informaatio ja viestintä. Sama suuntaus tietenkin on esim. tekstinkäsittelyn tai muun arkisen tietokoneen hyödyntämisen kanssa. Tietoliikenne- ja verkko-ohjelmien yksinkertaistuessa ja muuttuessa helppokäyttöisemmäksi tavallinen Matti Meikäläinenkin oppii verkkomaailman salat.... mutta valitettavasti tästä haavekuvasta ollaan vielä parin valovuoden päässä. Tietoliikeneteeseen kätkeytyy vielä salakuoppia, joihin aloitteleva verkkoilija saattaa kompastua. Trendi on kuitenkin parempaan päin. Alkuhankaluuksista huolimatta ei kannata masentua. Aktiivinen kyselijä löytää apua ja onneksi viimeaikoina on kirjoitettu monia oppaita tietoliikenteen käytöstä.

OSA I: SÄHKÖPOSTI JA POSTITUSLISTAT

Sähköposti lienee se verkon palvelu, johon harrastaja pääsee helpoimmin käsiksi. Se on periaatteessa samalainen kuin kirjeposti, paitsi että viestit lähetetään tietokoneen välityksellä ja tieto kulkee sähköisessä muodossa. Sähköpostitse voidaan tavoittaa satojatuhansia ellei peräti miljoonia ihmisiä maailmalla. Suomessakin varmaan muutamalla sadalla tähtiharrastajalla on oma sähköpostiosoitteensa. Maailmalta löytyy tuhansia harrastajia eri puolilla maailmanverkkoa, joihin yhteydenotto on mahdollista.

MITEN KÄSIKSI SÄHKÖPOSTIIN

Jos opiskelet tai työskentelet korkeakoulussa tai ammattikorkekoulussa, sinulla luultavasti on sähköpostiyhteys tai ainakin sinulla on melko varmasti mahdollisuus saada sellainen. Jos olet töissä jossain valtion laitoksessa, on todennäköistä, että pääset käyttämään sähköpostia työmikroltasi. Monet suuret ja vähän pienemmätkin yritykset ovat liittyneet verkkoihin. On paljolti kiinni yrityksestä, miten laajalti yhteydet annetaan työntekijöiden käyttöön.

Boximaailmassa hallitseva verkko lienee Fidonet. Suomessa on arviolta pari sataa Fidonet-boxia. Näiden välillä posti kulkee ns. netmailina, joka melko pitkälle vastaa Internetin sähköpostia. Periaatteessa sähköposti kulkee myös Internetistä Fidonettiin ja päinvastoin. Yhteys on ollut ajoittain epäluotettava ja postin kulku kestää muutamia päiviä paikasta toiseen. Tähtiharrastajille tutuin Fidonet-boxi lienee Ursan ylläpitämä Mizar.

Jos sinulla on Fidonet-tunnus, voit yrittää lähettää postia Internettiin boxin verkkopostialueelta seuraavasti:
Viestin vastaanottajaksi laitetaan tunnus: Uucp
Vastaanottajan osoitteeksi. 2:22/999

Viestin tekstiosan ensimmäiselle riville teksti:
"TO: vastaanottaja@vastaanottajan_kone"

Fidonet-osoitteet ovat muotoa:

Etunimi Sukunimi @ Z:NNN/FFF.P

jossa Z on vyöhyke (Eurooppa=2), NNN on verkko (Uusimaa=220), FFF on solmu (Mizar=861) ja P on alasolmu (point). Viimemainittu yleensä puuttuu varsinaisilta boxeilta. Tämä voidaan muuntaa Internet-osoitteeksi seuraavalla tavalla:

Etunimi.Sukunimi@pP.fFFF.nNNN.zZ.fidonet.org

esimerkiksi allekirjoittaneelle Mizariin:

Veikko.Makela@f861.n220.z2.fidonet.org

Huomattakoon, että tämä yhteys on ollut kohtuullisen luotettava Internetistä Fidonettiin, mutta päinvastaisessa liikenteessä on ollut ongelmia. Tyypillinen kulkuaika on ollut vajaa viikko.

Fidonettiä ehkä luotettavampi tapa on hakeutua sellaisen boxin käyttäjäksi, jolla on suora Internet-postiyhteys. Harrastajaverkoissa Fipnet ja Nullnet olevat boxit ovat tarjonneet käyttäjilleen sähköpostin käyttömahdollisuuden korvauksetta. Näistä posti kulkee Internettiin ja päinvastoin päivän parin viiveellä.

On muitakin boxeja, jotka tarjoavat nimenomaan sähköpostin ilmaiseksi. Tällaisia ovat mm. pääkaupunkiseudulla toimivat Metropoli ja Compart. Maksullisia boxeja on myös muutamia, mutta näissä yleensä maksua vastaan tarjotaan muitakin Internet-palveluja kuin sähköpostin. Esimerkiksi Ursan Mizar veloittaa Internet-postin käytöstä 50 mk jäseniltä ja 100 mk muilta, mutta maksuun sisältyy myös mm. uutisryhmien luku.

Freenet Finland on Teknisessä korkeakoulussa ylläpidetty projekti, joka on ennen kaikkea suunnattu koululaisille, mutta tunnuksen Freenettiin saa periaatteessa kuka tahansa korvauksetta. Freenet-tunnuksella on mahdollisuus sähköpostin lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Freenettiin yhteydenotto onnistuu kiinteän Internet-yhteyden lisäksi Infotelin kautta.

Kaupallisista palveluista mainitsemisen arvoisia ovat myös Telen ylläpitämä Telebox ja yksityisten puhelinyhtiöiden ylläpitämä Elisa. Laajempia Internet-verkkopalveluja (niiden ohessa myös sähköpostin) tarjoajia on tullut markkinoille useampia. Näistä mainittakoon esimerkiksi Eunet Finland pääkaupunkiseudulla ja Scifi Communications Tampereen seudulla. Kustannukset henkilökohtaisen verkkoyhteyden ylläpidosta eivät välttämättä ole kovin paljoa korkeampia kuin esimerkiksi vuokrapuhelimen perusmaksut.

OSOITTEISTA

Sähköpostiosoitteita on monen muotoisia, esimerkkinä edellä mainittu Fidonet-osoitemuoto. Jonkunlaiseksi standardiksi on alkanut kuitenkin muodostuna Internet-verkon osoitemuoto:

käyttäjätunnus@kone.alialue.alue.maa

Jossa käyttäjätunnus on postijärjestelmässä käytetty käyttäjälle annettu tunnus tai yhä useammin virtuaaliosoitemuoto Etunimi.Sukunimi. kone on järjestelmän nimi; joka voi joskus puuttua. alialue ja alue ovat järjestelmän hallinnollisia alueita (esim. yliopisto ja yritys). Maatunnukset ovat standardin mukaisia maan lyhenteitä (fi=Suomi) tai jotain muita historiallisista syistä jääneitä alueryhmiä (com = yritysmaailma, org = organisaatiot). Esimerkkejä:

Veikko.Makela@helsinki.fi
pvtmakela@hylkn1.helsinki.fi
Veikko.Makela@rainbow.fipnet.fi
Veikko.Makela@ursa.fi

Viimeisestä esimerkiksi huomaamme, että Ursalla on oma hallinnollinen alueensa (domain) ursa, Suomen alueen (fi) alla. Käytännössä tuo tarkoittaa Mizar-boxia.

Joskus esiintyy myös X.400:ksi kutsuttu osoitemuoto, jota edelleenkin käytetään runsaasti, mm. Elisa- ja Mailnet-verkoissa sekä valtion sähköpostissa. Osoite on muotoa:

C=maa; A=hallinnollinen alue; P=yksityinen hallintoalue; O=organisaatio; OU=aliorganisaatio; G=etunimi; S=sukunimi

tai

/G=Etunimi/S=Sukunimi/OU=aliorganisaatio/O=organisaatio/PRDM=yks.hall.alue/ADMD=hall.alue/C=maa/

X.400:n ja Internetin välillä toimii yhdyskäytävä postin välittämiseen ja viestit yleensä kulkevat verkosta toiseen. Mikäli missään osakentässä ei esiinny välilyöntejä tai erikoisempia kirjaimia, niin X.400-osoite vääntyy Suomen alueella käytettäessä muotoon:

Etunimi.Sukunimi@aliorganisaatio.organisaatio.yks_hall_alue.hall_alue.maa

Esimerkiksi sääjaoston havaintojen kerääjän Ilkka Santtilan osoite:

C=fi;A=elisa;P=icl;O=icl;OU=fin1006;S=Santtila;G=Ilkka
Ilkka.Santtila@fin1006.icl.icl.elisa.fi

Mailnetistä lähetettäessä pitää Internet-osoitteet

(a) Etunimi.Sukunimi@alue.fi
(b) tunnus@kone.alue.fi

muuntaa muotoon:

(a) C=fi; A=fumail; O=alue; S=Sukunimi; G=Etunimi
(b) C=fi; A=fumail; O=alue; OU=kone; S=tunnus

Jos osoite on ulkomailla, tulee C-kentäksi edelleen fi, ja osoitteeseen pitää lisätä P=inet. Ulkomainen maatunnus tulee O-kentäksi ja domainit OU-kentiksi. Esimerkiksi:

bgranslo@astro.uio.no
C=fi; A=fumail; P=inet; O=no; OU1=uio; OU2=astro; S=bgranslo

Osoitteisto on siis melkoinen viidakko, mutta harrastuspiireissä yleiseksi muodoksi on onneksi vakiintunut Internet-muotoinen osoite.

MITEN TIETOON OSOITE?

Miten saan selville sitten selville kaverini tai esimerkiksi jaostonvetäjän osoitteen? Paras tapa on edelleen kysellä se suoraan henkilöltä itseltään (ei tietenkään sähköpostitse vaan jollain muulla perinteisellä tavalla). Ursa julkaisee nykyään lehdissään toimihenkilöidensä osoitteet. Ursa Minorissa on jaostojen toimihenkilöiden osoitteet.

Asiantilaa helpottaakseni olen itse pitänyt yllä pariakin projektia:

(1) Suomen tähtitieteen harrastajien sähköpostiluettelo Luetteloon on kerätty suomalaisten harrastajien osoitteita, yhdistysyhteyksiä ja kiinnostusalueita. Listalla on jo yli 50 harrastajaa. Mikäli haluat ilmoittaa itsesi mukaan listalle, lähetä viesti allekirjoittaneelle. Luettelo on saatavissa seuraavista lähteistä:

FTP://ftp.funet.fi/pub/astro/textdoc/ecomm/emailcat.dat
BBS://Mizar/Tekstit - sähköinen viestintä/emailcat.dat

(2) Tähtitieteellisten kiinnostusryhmien luettelo Mikäli on tarvetta etsiä ulkomaisia harrastajaryhmiä ja sähköpostiosoitteita niihin. On olemassa luettelo: 'E-mail contact addresses of the interest groups in amateur astronomy'. Listassa on eritelty yhteystietoja eri kiinnostusryhmittäin erilaisista jaostoista ja toimintaryhmistä. Valitettavasti lista on aika vajavainen. Jos tiedät lisää, niin otan informaatiota mielihyvin vastaan. Lista löytyy paikoista:

FTP://ftp.funet.fi/pub/astro/textdoc/ecomm/contact.lis
BBS://Mizar/Tekstit - sähköinen viestintä/contact.lis

ERIKOISOSOITTEET

Sähköpostijärjestelmät antavat mahdollisuuden myös anonyymiosoitteiden antamiseen. Tällaisillä osoitteella tarkoitan osoitetta, joka on jonkun yhdistyksen ja toimihenkilön osoite, jossa ei esiinny henkilön nimeä, vaan sen taakse kätkeytyy se henkilö, joka saattuu tehtävää hoitamaan. Osoitteelle ohjatut postit voivat kulkeutua useillekin henkilöille. Ursalla on muutamia tällaisia osoitteita:
ursa@ursa.fi Ursan toimisto
kirjasto@ursa.fi Ursan kirjasto
Tahdet.Avaruus@ursa.fi T+A:n toimitus
Ursa.Minor@ursa.fi Ursa Minorin toimitus
root@ursa.fi Ursan atk-ylläpito

Monet jaostotkin ovat ottaneet käyttöönsä omia osoitteitansa, esim.:
ds@ursa.fi Syvä taivas
kuu.planeetat@ursa.fi Kuu, planeetat ja komeetat
revontulet@ursa.fi Revontulet
halot@ursa.fi Halot
aurinko@ursa.fi Aurinko
ilmakeha@ursa.fi Ilmakehän valoilmiöt

Tähtiyhdistyksetkin ovat alkaneet hankkia osoitteita, esim.
nova@ursa.fi Etelä-Karjalan Nova
sirius@ursa.fi Jyväskylän Sirius
tam.ursa@ursa.fi Tampereen Ursa
riihimaen.tty@ursa.fi Riihimäen tähtitieteellinen yhdistys
ursa@ursa.utu.fi Turun Ursa

JAKELULISTAT

Jakelulistat ovat eräs sähköpostin hyödyntämismuoto. Jakelulistat ovat postijärjestelmissä ylläpidettyjä erikoisosoitteita, joiden taakse kätkeytyy useita sähköpostiosoitteita. Näitä käytetään, kun halutaan lähettää samansisältöinen viesti, esim. tiedote, kaikille jakelulistalla oleville henkilöille. Jakelulista poikkeaa jäljempänä esitetystä postituslistasta siinä, että yleensä vain yksi henkilö ja pieni henkilöryhmä voi postittaa listalle tiedotteita ja muutenkin hallinnoida listaa.

Suomessa on harrastajapiireissä hyödyntäneet ainakin jotkut harrastusjaostot. Deep sky- ja halojaostoilla on laajat parikymmentä osoitetta käsittävät jakelulistat. Leo Wikholm on ylläpitänyt sääsatelliitien vastaanotosta kiinnostuneille jakelulistaa. Uusimpia ovat revontuli- ja komeettaennusteiden lähettämistä varten perustetut jakelulistat.

Jakelulistoja on myös kaupallisia. Maksua vastaan tilaajalle toimitetaan määräaika ja lukumäärä tiedoteviestejä. Tällaisia ovat esimerkiksi IAU:n ja The Astronomer -lehden uutissirkulaarit. Ursa on esimerkiksi tilannut nämä Mizariin.

POSTITUSLISTAT

Postituslistat ovat hyvin lähellä jakelulistoja. Postituslistat useimmin toimivat niin, että ne voidaan tilata automaattisesti listapalvelimesta. Monet postituslistat ovat myös sellaisia, että niihin voi kuka tahansa lähettää viestejä, jotka sitten jaetaan kaikille muille listan tilaajille. Jotkut listat ovat puolestaan suojattuja niin, että vain listan toimittajalla on oikeus postittaa listalle viestejä. Nämä poikkeavat edellä mainituista jakelulistoista lähinnä vain siinä, että tilauksen ja eroamisen voi hoitaa itse.

Listoilla liikkuu sekä tiedotetyyppistä informaatiota, että ihan keskustelua listan aiheesta. Listat olivat aikaisemmin hyvin tärkeitä keskustelufoorumeita verkossa. Niiden huono puoli kuitenkin on postiliikenteen valtava määrä. Tätä nykyä uutisryhmät ovat syrjäyttäneet listoja. Postituslistoilla on kuitenkin edelleen paikkansa rajattujen ryhmien ja aihepiirien keskustelu- ja tiedotuskanavana.

Joitain esimerkkeja listoista:
VARSTARS Muuttuvien tähtien havaitsijoiden lista
CCDLIST CCD-kamerat ja tekniikka
Solar activity reports Auringon aktiivisuustiedotteet, revontulivaroitukset

Listan tilaaminen tapahtuu yleensä osoitteesta listapalvelin@listakone.alue.maa lähettämällä sinne määrämuotoinen sähköpostiviesti. Viestit listalle puolestaan lähetetään osoitteeseen listan_nimi@listakone.alue.maa. Tässä käyttäjät joskus hämääntyvät, kun he eivät huomaa, että listan hallinnointi (liittyminen/eroaminen) hoidetaan eri osoitteeseen. Esimerkiksi muuttuvien tähtien listan tilaaminen tapahtuu seuraavasti:

  • Lähetetään viesti osoitteeseen: mailserv@lists.funet.fi
  • Viestiin kirjoitettaan yksi teksti rivi:
    "SUBSCRIBE VARSTARS Etunimi Sukunimi"

(erottaessa listalta SUBSCRIBE korvataan UNSUBSCRIBE:lla)

Listalle jakeluun postitettavat viestit ohjataan puolestaan osoitteelle: varstars@lists.funet.fi.

URL

Jutussa verkkopalveluiden ja -informaation paikkojen on kuvattu ns. URL-muodolla (Universal Resource Locator). Eli:

PROT://kone.alue.fi/hakemisto/hakemisto/tiedosto

jossa PROT on liikennöintitapa, esim. FTP-tiedostonsiirtoprotokolla, kone.alue.fi on se konejärjestelmä, josta resurssi löytyy ja hakemisto/hakemisto/tiedosto on hakemistopolku ja tiedoston nimi resurssille. BBS-notaatio on kirjoittajan itse keksimä laajennus kuvata boximaailmassa saatavilla olevaa materiaalia.

JATKOA

Artikkelisarjan seuraavassa osassa keskitymmekin sitten postilaatikkojärjestelmiin ja uutisryhmäpalveluihin.

INTERNET-PALVELUJEN TARJOAJIA

Ohessa Kimmo Ketolaisen keräämä lista Internet-palvelujen tarjoajista. Palvelun tarjoajan nimen jälkeen on merkitty hakasulkeiden sisään käytössä olevien modeemilinjojen määrä. Data tarkoittaa modeemilinjaa, Puh puhelinta.

EUnet Finland Oy [n+1]   	Data: (90) 455 1100  Telnet: eunet.fi  Login: personal
Internet-palvelut        	E-mail: helpdesk@eunet.fi  URL: http://www.eunet.fi/
PPP, UUCP               	Puh: (90) 400 2060  Fax: (90) 622 2626

Xgateway Finland Oy [20]	Data: (90) 437 5700, (90) 437 5701, Puh: (90) 437 5204
Internet-palvelut        	Telnet: xgw5.xgw.fi [193.64.41.5]  Login: uusi
unix

Clinet Oy [18]           	Data: (90) 455 8688, (90) 455 8331, (90) 455 3401
Internet-palvelut        	Telnet: clinet.fi [193.64.6.1]  Login: new
PPP, unix                	Puh: (90) 437 5209  Fax: (90) 455 5276

MITS Oy [40]             	Data: (90) 458 2066, (90) 458 2077, (90) 458 2088
Internet-palvelut        	Telnet: gate.mdata.fi [192.98.43.10] Login: pcboard
unix, pcboard            	Password: mits  Puh: (90) 477 4110, Fax: (90) 458 2020

Cute Communications Oy	Puh: (90) 694 3700  E-mail: cutecom@cute.fi
Internet-palveluita      	Tunnus hankittava ennen datanumeroihin soittamista.

Scifi Communications International Oy [5]
Internet-palvelut        	Data: (931) 316 5277  Puh: (931) 3186 277
unix, valikkorakenne     	Telnet: sci.fi [193.184.207.42]  Login: new

Metropoli BBS [10]      	Data: (90) 455 4807, (90) 455 4810,(90) 455 4812
mail, news               	(90) 455 4827, (90) 455 4829
                         	Telnet: mpoli.fi [193.64.199.33]  Login: pcboard

Freenet Finland [n+1]    	Data: 92 922, 92 923, 92 924, 929 292 [S FREENET]
Internet-palveluita      	Telnet: freenet.hut.fi [130.233.208.40] Login: visitor
valikkorakenne           	Puh: (90) 451 4007

Vaasa Freeport [3]       	Data: (961) 324 8490, (961) 317 0972, (961) 317 0974
Internet-palveluita      	Telnet: freeport.uwasa.fi [128.214.87.9]  Login: guest
valikkorakenne

Muncca ry [5]            	Puh: (90) 485 117, (949) 501 881
Internet-palveluita      	E-mail: staff@muncca.fi
unix                     	Tunnus hankittava ennen datanumeroihin soittamista.

PC-käyttäjät ry [4]             Data: (90) 612 1545, (90) 608070, (90) 640 290
Internet-palveluita      	(90) 641 288  Telnet: pcuf.fi [193.64.5.1] Login: uusi

MikroPC BBS [8]          	Data: (90) 143 227, (90) 142 063, (90) 1461285
e-mail                   	Login: new

Jybox BBS [1]            	Data: (941) 211 562  Login: new
e-mail, news

Veikko Mäkelä
MAILTO:Veikko.Makela@Helsinki.fi


ENGLISH SUMMARY

The Section's name was changed to 'Mathematics and data engineering' because it's better manifested what we are doing. The words 'data engineering' be included not only micro computers but also software and data. The second part of column includes an article about e-mail and mailng lists in the field of amateur astronomy.