17.8.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 4/98

Mikrokansa

CYGNUS MENI

Cygnus oli ja meni. Matematiikka ja tietotekniikkajaoston kannalta tapahtuma onnistui varsin tyydyttävästi, ainakin viime vuoteen verrattuna. Saunatupaan kerättyyn tietotekniikkapajaan saatiin sentään kasaan parhaimmillaan viisi konetta ja pari kirjoitinta. Laihian Kari toi jopa pari konetta, jotka hän verkotti yhteen. Koneet olivat suhteellisen runsaassa itsenäiskäytössä. Sen sijaan ohjatun pajan yhteydessä tuntui käyvän varsin vähän väkeä, joten tunsin ainakin itseni kovin tarpeettomaksi roikkuessani sovitut ajat saunatuvalla. Ehkä jatkossa paja pitää olla enemmän itsenäisesti käytettävissä, mutta kirjallisia opasteita pitää laittaa enemmän kussakin koneessa olevista demoista ja mahdollisuuksista. Tietotekniikkajaoston projektien ja tähtitiedeohjelmien ohella koneita tarvittiin runsaasti myös tekstinkäsittelyyn ja pidettiinpä osa lauantai-illan diaesityksestä Laihian Karin koneen avulla. Karilla kun oli iso 19 tuuman näyttö toisessa koneessa ja suuri määrä kuvamateriaalia oli digitaalikameroilla otettua.

Itse olin tuonut paikalle "Mizar CD-ROM" -levyn, jossa oli koko Ursan ohjelmarekisteri sekä muuta materiaalia Mizar-purkista ja Funetin palvelimen tähtitiedehakemistoista. Mutta tästä myöhemmin lisää. Verkon puutteessa olin myös koonnut zip-levylle koko Ursan www-palvelimen sekä Tähtitieteen kansallisen kotisivun sisällöt. Vielä tavara mahtui 100 megan levylle, mutta tulevaisuudessa pitänee vastaavanlaisessa tapauksessa tehdä romppu tai käyttää jotain uudempaa siirtomediaa. Joka tapauksessa tämä "virtuaaliserveri" oli kovastikin suosittu. Sieltä saattoi tarkastaa tietoja ja jaostot saattoivat esitellä omia sivujaan.

Jaosto piti kokouksensa lauantai-iltana. Paikalla oli kyllä mukavasti väkeä, ehkä parisenkymmentä, mutta kovasti vaisua tuntui osallistuminen olevan, joten itse sain höpistä pääosan aikaa. Ei hyvä.. Muuten kokouksesta ei olekaan paljon kerrottavaa. Kerroin suunnilleen samoja asioita, joita on tullut tässä alkuvuodesta esille. Ja keskustelu varmaan jatkuu Ursa Minorin ja postituslistan avulla eteenpäin.

MIZAR-ROMPPU

Sain kuin sainkin Cygnukselle kasattua rompun koko ohjelmarekisteristä. Rompun poltin maanantain ja tiistain välisenä yönä ennen keskiviikkona Cygnukselle lähtöäni. Edellisellä viikolla ja viikonloppuna puursin uuden materiaalin parissa ja sain kerättyä kymmeniä megoja uutta tavaraa. Sitä onkin kertynyt, kun en ole ehtinyt varmaan pariin vuoteen erityisen aktiivisesti tutkia verkon uumenia. Uusien ohjelmaversioiden ohella aivan uutta tavaraakin on aika paljon. Maailmalla surffaillessani tuli taas varsin selväksi, että oma arkistomme on, jos ei nyt suurin ja laajin, niin ainakin suurimpiin tähtitiedeohjelmien arkistoihin kuuluva. Aika loppui uuden tavaran työstämisessä kesken ja jouduin laittamaan rompulle newstuff-nimisen hakemiston, jossa oli paketit sellaisenaan, kun ne maailmalta oli haettu. Tavaran työstäminen jatkuu, kun aikaa heltiää tai jos joku auttaa.

Rompun poltto ei mennyt ihan putkeen, sillä Cygnuksella huomasimme, että muutama ohjelmapaketti näyttää vioittuneen. Kun niitä (itsepurkautuvia WinZipillä tehtyjä paketteja) yrittää purkaa tulee CRC-virheitä tai mitä ihmeellisempiä virheilmoituksia tilanteesta riippuen. Cygnuksella olleille tiedoksi: tarkastin jälkikäteen itselläni olevat paketit ja ne ovat ehjiä. Siispä rompulla taitaa olla vika. Ehjät paketit, kuten Newton-teleskoopin suunnitteluohjelma NEWT, löytyy Mizarista (telnet:mizar.ursa.fi) ja Funetin palvelimelta (ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/). Toinen ongelma näyttäisi olevan levyn hakemistorakenteessa. Näyttää siltä, että romppu toimii ainoastaan Win95/98/NT:llä, mutta ei DOS-ympäristössä. Olin kyllä mielestäni tekevinäni levyn kaikkiin järjestelmiin sopivaksi.

No, toisaalta levy olikin vasta prototyyppi ja jatkossa, toivottavasti jo syksyllä työstetään uusi romppu. Nykyistä romppua voitte kyllä lainata vapaasti. Rompulla on muuten ohjelmien lisäksi mm. Ursan deep sky -jaoston skannattu havaintoarkisto sekä koko joukko tähtitiedekuvia Mizarista.

Jatkosuunnitelmat rompun suhteen ovat seuraavat: pyritään työstämään käsittelemätön materiaali. Sitten mietitään levyn organisointia ja dokumentointia. Nyt levyn sisällysluettelon virkaa ajavat 00index-tekstitiedostot, joissa on materiaalin yhden rivin kuvaukset. Ajatuksena olisi, että voisimme yhdistää ohjelmarekisterin WWW-sovituksen levyn indeksiksi. Siinä tarvitsisi muuttaa ainoastaan linkkiviittaukset.

OHJELMAREKISTERITALKOOT

Mizar-romppuun liittyy Ursan ohjelmarekisteritalkoot. Kuten kerroin, materiaalia on käsittelemättä aika paljon. Jos joku olisi kiinnostunut auttamaan tässä hommassa, niin voisin laittaa tulemaan joko rompun tai zip-levyn. Ohjeet on pitkälle samat, joista olen kertonut UMI 2/98:ssa ja 3/98:ssa. Toki myös tietojen keräystä, ohjelmien kotisivujen etsintää ja sen sellaista dokumentointityötä olisi tarjolla. Ajattelin, että teen jaoston kotisivujen alle ohjelmarekisterin sivuille ( http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohjelmarekisteri/) lomakkeen, jolla lisätietoja voi täydentää. Nämä tiedot menevät sitten Matti Suhoselle, joka kirjaa ne rekisterin tietokantaan.

Edelleenkin odotamme kommentteja rekisterin WWW-organisoinnista. Yksinkertaisia hahmotelmia voi käydä kurkistamassa em. ohjelmarekisterin osoitteessa. Jos kommentteja ei kuulu, niin minä ja Pullisen Yrjö teemme webbisovituksen parhaaksi katsomallamme tavalla.

JAOSTOT WWW-SIVUT

Jaoston WWW-sivut sisältävät toki asiaa, mutta tietty organisointi puuttuu. Olen ajatellut hiukan ryhmitellä ja jäsennellä asioita paremmin. Siitä, miten se kannattaisi tehdä ja mitä uutta materiaalia siellä olisi syytä olla, haluaisin kommentteja.

MUITA IDEOITA

Minulle on taas tullut uusia ideoita, joita jaostossa voisi tehdä. Tällä kertaa asiaa koskee tietoverkkopuolta. Olen ihastuksella katsellut Bill Arnetin The Nine Planets -sivuja ( http://www.seds.org/nineplanets/nineplanets/). Huomasin, että sivuja on käännetty eri kielille. Itsellesi on herännyt kutkuttava ajatus tehdä suomenkielinen versio The Nine Planets -sivuista. Jos jollakulla on kiinnostusta, ottakoon yhteyttä minuun.


ENGLISH SUMMARY

The Cygnus summer meeting was in July. The mathematics and information technology section had a workshop with five computers. They were mainly used unattended by participants. The workshop was quite popular. There were eg. Mizar CDROM, a collection of Ursa program library and "virtual server", a zip disk, including the pages of Ursa WWW server and Finnish Amateur Astronomy Homepage.

The work with Ursa program library and Mizar CDROM is continuing. There is still lots of material unprocessed. It seems that Ursa program library is one of the largest collections of astronomy programs in the world.

The section leader have an idea to translate Bill Arnett's The Nine Planets ( http://www.seds.org/nineplanets/nineplanets/) in Finnish.