18.8.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 4/97

Mikrokansa

KUULUMISIA

Kesä on ollut kohtuullisen hiljaiseloa mt-jaostossa. Postituslistalla ei ole juurikaan näkynyt liikennettä, eikä projektien suhteen ole kuulunut mitään erityisempää. Tosin puhetta on ollut mm. ohjelmarekisterin julkaisemisesta WWW-muotoiseksi. Ehkäpä syksy sekä pimeämnmät ja viileämmät yöt herättävät tietotekniikkaihmiset.

Cygnus oli ja meni. Jaoston osalta ohjelma meni hiukan läskiksi. On syyn niskoilleni. Tuli liikaa joustettua muiden jaostojen ohjelman mukaan. Ja ilmeisesti jotain ohjatumpaa ohjelmaa tarvittaisiin. Ehkä sitten ensi vuonna. Olihan paikalla toki kalustoa ja ohjelmia. Yritimme Kari Laihian kanssa rakentaa kahden koneen miniverkkoa, mutta törmäsimme ohjelmistoteknisiin ongelmiin (lue: Microsoftin tuotteet eivät toimi helposti keskenään :-)). Jos Cygnuksella on jatkossakin riittävän hyvä paikka, niin tietotekniikkapajan järjestäminen ei ole ongelma ja sellaisella on käyttöä muillekin kuin mt-jaoston jäsenille. Ehkä voisimme ottaa jatkossa jaoston tehtäväksi kasata tapahtumiin sopiva "tietotekninen keskus".

Jaoston postituslista on ollut aika hiljainen, kuten tuossa edellä mainitsin. Listaa voisi elävöittää jatkamalla jaostolaisten ja heidän projektiejensa esittelyä.Tein tässä pienen kampanjan uusien jäsenten etsimiseksi. Keräsin Tähtiharrastajien Internet-hakemistosta kaikki atk:n kiinnostuksekseen ilmoittaneet, jotka eivät jo olleet listalla, ja lähetin mainoksen jaostosta. Lisäksi reklamoin uutisryhmässä sfnet.harrastus.astronomia.

VIESTINTÄÄ

Tällä kertaa en saanut keneltäkään muulta jaostolaiselta juttua (niitä on kyllä lupailtu tuleviin lehtiin), niin ajattelin itse keskittyä sähköisen viestinnän asioihin. Sähköisellä viestinnällä ymmärrän tässä tiedonvälitystä tietokoneen ja -verkon avulla. Ahtaammassa mielessä se on kahden tai useamman ihmisen välistä kommunikointia (kuten sähköpostia, irkkailua tms.). Laajemmin se voidaan ymmärtää myös yksisuuntaisena tiedonvälityksenä, kuten WWW- ja FTP-tiedonsiirtona lukijalle. Keskityn tässä kuitenkin v ain tuon suppeampaan näkökulmaan, jossa siinäkin riittää juttua. Jätän lisäksi IRCin ja boksimaailman väliin. Niistä juttua tulevaisuudessa.

Olen itse harrastellut paljon sähköistä viestintää ja erityisesti siihen liittyviä tukiprojekteja. Mt-jaoston tehtävänä ymmärtäisin viestintätietouden edistämisen ja erilaiset tukiprojektit, jotka osaltaan helpottavat tähtiharrastajia viestimään sähköisiä apuvälineitä käyttäen. Olen omana projektina pitänyt yllä sähköisen viestinnän sivuja tähtitieteen harrastuksen kansallisella kotisivulla. Viestintäsivut löytyvät paikasta:

http://www.funet.fi/pub/astro/html/ecomm/viestinta.html

Ne ovat jääneet vähän rappiolle, koska uusia asioita on tullut kaiken aikaa. Yritän päivittää sivuja pikkuhiljaa, mutta jos joku tuntee erityistä kutsumusta ja intoa viestintäasioihin, niin otan kaikenlaista apua vastaan noiden sivujen ylläpidossa. Ideoita, kommentteja ja korjauksia toki kaipaan aina. Ehkäpä sivuja pitäisi mainostaa enemmän muutenkin.

SÄHKÖPOSTI

Sähköposti lienee kaikesta "webbi-hörhöilystä" huolimatta yleisimmin käytetty Internetin palveluista. Tähtiharrastuksen hyötynäkin sähköpostilla on kiistaton asia. Tietoja, uutisia ja ajtuksenvaihtoa liikkuu linjoilla runsaasti. Itse sähköpostin käyttö ei tarvinne erityisiä tukitoimia, mutta itse olen pitänyt yllä jo muutamia vuosia (neljä?) yhtä tukiprojektia tähtiharrastajien sähköpostin tukemiseksi:

HARRASTAJIEN INTERNET-HAKEMISTO

Projekti alkoi aikoinaan "suomalaisten tähtiharrastajien sähköpostikatalookina". Se oli ASCII-muotoinen tiedosto harrastajien nimistä, sähköpostisoitteista, yhdistyksistä (luettelon oli tarkoitus tukea myös yhdistystoimintaa) ja kiinnostuksen kohteista. Tiedosto oli saatavissa ftp.funet.fi:stä sekä Ursan Mizar-boksista. Sellaisena sitä ylläpidinkin muutaman vuoden. Parhaimmillaan listalla oli yli 50 nimeä. Tuohon aikaan mukana oli ihmisiä, joilla oli sähköpostikanava vain boksimaailman kautta.

Internetin käytön laajentuessa alkoi mukaan tulla mm. kotisivut, enkä nähnyt järkeväksi alkaa ylläpitää useampaa tiedostoa. Sähköpostikatalooki muuttui "Tähtitieteen harrastajien Internet-hakemistoksi" ja siirtyi samalla WWW-aikaan. Mukaan tuli sähköpostin ohella muitakin Internet-yhteystietoja: kotisivu, finger-osoite sekä mahdollinen IRCin nickname. Yhdistykset ja kiinnostukset ovat edelleen mukana vanhasta katalookista. Henkilöiden lisäksi luettelossa on myös tähtiyhdistykset ja Ursan jaostot. Hakemisto on löydettävissä osoitteesta:

http://www.funet.fi/pub/astro/html/ecomm/inetcat.html

Luettelo on pysynyt aika hyvin ajan tasalla. Päivityksiin tosin saattaa joskus kulua muutama viikko. Teknisesti luetteloa ylläpidän seuraavalla tavalla: Itse luettelo on Excel-tiedosto työkoneellani. Siitä exporttaan CSV-tiedoston (tekstitiedosto kenttä-erottimilla), jota joudun hiukan korjailemaan käsin. Sen jälkeen pieni Pascal-ohjelmani tekee siitä HTML2- ja HTML3-muotoiset tiedostot, jotka siirrän paikalleen. Kuullostaa hiukan monimutkaiselta. Varmaan joku nopeampikin tapa olisi olemassa. Voisin tietenk in pitää yllä ASCII-tiedostoa, kuten joskus varhaisina aikoina sähköpostikatalookin kohdalla, mutta Excelillä eri tiedot pysyvät hienosti ojennuksessa. Excelillä voisi ehkä exportata suoraan HTML-tiedoston, mutta toisaalta haluan ulkoasultaan vakiomuotoiset tiedostot ja olen toistaiseksi suosinut mm. Lynx-käyttäjiä tekemällä taulukottomankin version.

Mikäli et ole vielä mukana hakemistossa, niin ilmoitapa tietosi listalle. Jaostonvetäjille myös vinkkinä, niin tarkastakaapa, jos kiinnostussarakkeen avulla löytyisi uusia potentiaalisia jäseniä jaostoon.

MUITA PROJEKTEJA

Minulla on ollut sähköpostin suhteen toinenkin projekti, joka on kyllä jäänyt nyttemin päivittämättä. Keräsin luettelo erilaisten harrastus- ja kiinnostusryhmien (esim. hararstusjaostojen) sähköpostiyhteysosoitteista ja se oli maailmanlaajuinen. Luettelon ongelmana oli se, että monet yksittäiset harrastajat tyrkyttivät omia osoitteitaan listalle, vaikka se oli nimenomaan tarkoitettu virallisten ryhmien osoiteluetteloksi. Tämäkin oli ASCI-muotoinen luettelo. Mitä luulette, olisiko tällaisella edelleen käyttöä?

POSTITUSLISTAT

Sähköpostista laajennettu viestinnän muoto on postituslistat. Ne ovat ryhmäviestinnän muotona hyvinkin vanha keksintö. Postituslistat olivat muodissa jo ennen uutisryhmien keksimistä ja näyttää siltä, että uutisryhmien "kohinan" kasvaessa postituslistat ovat kokeneet uuden tulemisensa.

Tähtitieteen harrastajillekin on joukko listoja. Yleistähtitieteellisiä sekä erikoisalojen listoja. Nopealla hakemisella löysin ainoastaa yhden WWW-sivun tähtitieteellisistä postituslistoista:

http://www.fisk.edu/vl/astro/mailinglists.html

Tämäkään ei ole erityisen kattava, mm. tunnetut ATM-, CCD- ja Astrophoto-listat puuttuvat luettelosta. Ursan Mizar-boxia varten tilattiin useita listoja, mutta koska Internet-yhteys on ollut poikki järjestelyihin tarvittavan ajan puutteessa, niin tätä ei ole saanut tehtyä. Syksyllä varmaankin palaan asiaan. Listojen seuraaminen boxissa on mukavampaan kuin omaan postilaatikkoon tilaaminen.

Suomalaisiakin listoja on syntynyt Ursan serveriin. Nämä, toistaiseksi, toimivat siten, että niihin liitytään ilmoittamalla listan ylläpitäjälle. Ulkomaisille listoille yleensä voi liittyä automaattisesti lähettämällä viestiä listapalvelimelle. Ursan listat löytyvät osoitteesta:

http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html

UUTISRYHMÄT

Uutisryhmät on toinen ryhmäviestinnän muoto. Niiden ongelmana tuntuu olevan ainakin kansainvälisissä ryhmissä yletön signaali/kohinasuhde eli asiaa kaiken huuhaan seasta tuntuu olevan vaikea löytää. Lisäksi ongelmana tuntuu olevan myös ns. spammaajat, jotka lähettävät suureen määrään ryhmiä ihan asiankuulumattomia viestejä. Jotakin apua on hyvistä uutistenlukijoista, joihin saa sopivat filtterit suodattamaan tietyillä ei-toivoituilla avainsanoilla varustetut viestit.

Suomalaisella alueella sentään tähtitieteen harrastuksen uutisryhmä sfnet.harrastus.astronomia on pysynyt kohtuullisen siistinä. Oikeastaan se kaipaisi enemmän lukijoita ja kirjoittajia. Kuinkahan moni tästäkin porukasta seuraa uutisryhmää?

Seuraavaan olen kerännyt jonkunlaista listaa tähtitieteellisistä uutisryhmistä. Lista perustuu news.clinet.fi:stä ja news.helsinki.fi:stä saatavaan tarjontaan. Olen karsinut pois kansallisia ryhmiä, joissa ei ole elonmerkkejä tai ne muuten ovat mielenkiinnottomia.

kansainväliset alueet [kieli: englanti]

alt.binaries.pictures.astro tähtitieteellisiä kuvia, seassa roskaviestejä
rec.radio.amateur.space radioamatöörien avaruusalue, mm. sääsatelliittien seuranta
sci.astro tähtitieteen yleisryhmä (paljon kohinaa)
sci.astro.amateur tähtitieteen harrastuksen ryhmä
sci.astro.fits FITS-datastandardi
sci.astro.hubble Hubble Space Telescope
sci.astro.research tähtitieteen tutkimus, moderoitu ryhmä, asiallisia viestejä
sci.space.history avaruustoiminnan historia
sci.space.news avaruusuutiset, moderoitu ryhmä
sci.space.policy avaruuspolitiikka
sci.space.science avaruustutkimuksen tiede
sci.space.shuttle avaruussukkulat
sci.space.tech avaruusteknologia

suomalaiset alueet

sfnet.harrastus.astronomia tähtitieteen ja -harrastuksen keskusteluryhmä
sfnet.keskustelu.avaruus suomalainen avaruustoiminta
sfnet.tiede.astronomia tähtitieteen ammattilaisten infokanava

kansalliset ja muut kielialueet

at.astronomie tähtitiede, Itävalta [saksa]
de.sci.astronomie tähtitiede, Saksa [saksa]
it.scienza.astronomia tähtitiede, Italia [italia]
fido.ger.astronomie Saksan Fidonetin tähtitiedealue [saksa]
swnet.sci.astro tähtitiede, Ruotsi [ruotsi], melko hiljainen alue
z-netz.wissenschaft.astronomie.allgem [saksa]
z-netz.wissenschaft.astronomie.daten [saksa]

hiljaisia/tyhjiä tai vanhentuneita

alt.sci.astro.aips AIPS-ohjelmisto, hiljainen alue
alt.sci.astro.figaro Figaro-ohjelmisto, hiljainen alue
es.ciencia.astrofisica tähtitiede, Espanja [espanja], tyhjä alue/ei tule Suomeen
fj.sci.astro tähtitiede, Japani [japani], tyhjä alue/ei tule Suomeen
relcom.fido.su.astronomy Venäjän Fidonetin tähtitiedealue [venäjä,englanti]

Veikko Mäkelä


ENGLISH SUMMARY

There are presented some forms of electronical communication in astronomy: email, mailing lists ja newsgroups. The section leader told about his Internet Directory of Finnish Amateur Astronomers in http://www.funet.fi/pub/astro/html/ecomm/inetcat.html. Some lists of astronomy mailing list are given. In the last paragraphs theres are list of Usenet astronomical newsgroups.