13.6.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 3/98

Mikrokansa

CYGNUS

Kesätapaaminen lähestyy. Kuten jo viime numerossa oli puhetta, mt-jaosto on toki mukana. Tarkemmat tiedot jaoston ohjelma on tämän lehden Cygnus-liitteessä. On kuitenkin muutamia asioita, joita haluaisin Cygnukselle tuleville jaostolaisille saattaa tietoon. Käsitykseni mukaan tietotekniikkapajaan on tulossa ainakin muutamia koneita, mutta ei olisi pahitteeksi, jos suinkin vain mahdollista, jos muutama jaostolainen toisi oman koneensa mukaan. Itse otan ainakin kannettavani mukaan ja yritän järjestää Ursasta koneen ja kirjoittimen myös paikalle. Ja jos konetta ei saa paikalle, niin jotain ohjelmia, projekteja tms. voisi tuoda mukanaan.

Toinen asia on tietotekniikkapajan pyörittäminen. Suurimman osan aikaa paja on itsenäiskäytössä. Voisimme sopia, että kun paikalle jätetään kone, jos pyörii joku ohjelma tai demo, niin laitetaan koneen viereen lappu, jossa selostetaan, mitä koneessa on. Mutta sitten on ohjattu paja, joka on päivittäin noin klo 17–19. Itse lupaan olla suuren osa aikaa paikalla ohjaamassa ja keskustelemassa, mutta pajan kanssa on osittain päällekkäin pari jaostokokousta, joissa haluaisin käydä. Olisi mukava, jos jaostolaisista löytyisi sellaisia, jotka haluaisivat "päivystää" pajassa jonkun aikaa. Homma on helppo. Lähinnä pitää suunnilleen tietää, mitä missäkin koneessa on ja avustaa ehkä hiukan esim. ohjelmien kopiointipisteen käytössä. Toivon hartaimmin, että jaostosta löytyisi tällaistakin apua.

OHJELMIA

Aika tuntuu menevän kaikkiin muihin projekteihin, joten en ole kovinkaan montaa iltaa ehtinyt viimeisen kolmen neljän kuukauden aikana käyttää Ursan ohjelmarekisteriin ja uusien ohjelmien haalintaan. Nyt kuitenkin tässä kesäkuun puoliväliä ennen ehdin paneutua asiaan. Sain käsitellyksi kaikki FUNETin palvelimen /pub/astro/incoming-hakemistoon tulleet ohjelmat ja haettua jaoston kotisivulla olevan ohjelmien kotisivulistan avulla joukon uusia ohjelmia ja versioita. Kaiken kaikkiaan homma on ihan kiinnostavaa. Kaikkea uutta olisi, mutta ei ehdi kokeilemaan. Uutta tavaraa on tullut mm. Win95/NT-ympäristöön. XWindowsille on tullut uudet versiot mm. XEphem- ja XSky-ohjelmista. Kokeilussa ja tutustumisessa olisi puuhaa useammallekin asiasta kiinnostuneelle jaostolaiselle. Uudet tiedostot löytyvät sekä ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/:sta että Mizarista.

Paitsi kokeilemiseen, niin myös ohjelmien etsintään ja noutamiseen sekä arkistointiin tarvittaisiin apua. Ihmiset viettävät verkossa surffailen luultavasti paljonkin aikaa, miksei sitä voisi tehdä hyödyllisestikin. Itse asiassa paikat, joista tähtisoftaa löytyy on aika hyvin dokumentoitu. Jo mt-jaoston kotisivulta löytyy useita linkkejä. Usein ei riitä, että joku paketti noudetaan maailmalta. Jotta ohjelma-arkisto olisi yhtenäinen, niin paketteja joutuu joskus käsittelemään. Itse olen tehnyt esim. zip-paketeista itsepurkautuvia. Käyttäessäni WinZIP-ohjelmaa 95-ympäristössä huomasin, että tämä toimenpide on varsin helppo homma. Minulla on ollut sellainen periaate, että jos suinkin, pyrin pilkkomaan paketit niin, että yksi paketti mahtuu levykkeelle (1,44 MB). Aina se kuitenkaan onnistu. Vielä yksi vaihe arkistointiin kuuluu. Ohjelmasta joutuu kaivamaan joitain tietoja dokumentointia varten. Nykyään onneksi ohjelmistoista löytyy hyvät readme-tiedostot. Jos joku haluaisi avustaa ohjelmarekisterin päivityksissä vieläpä niin, että ohjelmien haun lisäksi voisi tehdä jotain arkistointia helpottavia toimenpiteitä, niin olisin tosi tyytyväinen.

OHJELMAREKISTERIROMPPU

Jonkunlainen ohjelmarekisteriromppu tulee Cygnukselle. Miten ajantasalla se on, riippuu paljolti siitä, miten hyvin ohjelmarekisterin päivittäminen edistyy. Jos minä joudun tekemään sen yksin, en lupaa, että kaikki uusimmat versiot ja ohjelmat pääsevät tälle rompulle. Mutta ainakin se tulee olemaan sen hetkinen tilanne.

OHJELMAREKISTERI WEBIIN

Ohjelmarekisterin WWW-version työstäminen on ollut vähän jumissa. Kun selkeää kuvaa ei ollut siitä, miten tuo pitäisi tehdä, tein mt-jaoston kotisivulle jonkunlaista hahmotelmaa. Se on vähän konkreettisempi kuin UMI 2/98:ssä ollut kaavio. Hahmotelmalistaukset löytyvät paikasta: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohjelmarekisteri/.

PCSPACE

PCSpace-ohjelmasta ja siihen liittyvästä tietokantaprojektista on ollut aika ajoin puhetta. Jarmo Kalaoja on tehnyt ohjelman, joka työstää halutuilla valintakriteereillä Hipparcos-satelliitin tietokannasta PCSpace-ohjelmalle sopivaa tietoa. Itse en ole ajanpuutteen vuoksi ehtinyt sitä kokeilemaan, mutta Jarmon mukaan esim. Hyadeista tehty tietokanta antoi mahtavan tuloksen. Jos joku on kiinnostunut kokeilemaan tätä, niin ohjelman saa minulta pyydettäessä.

Projektiin liittyy vielä ratkeisemattomia ongelmia, esim. se, että Hipparcos-kannasta ei saa tähtien nimiä ja tähdistöviivat pitää tehdä jotenkin, esim. yhdistämällä tietoja muista tietokannoista. Myös kaksoistähdet saisi helpommin, jos ohjelma työstäisi suoraan XYZ-koordinaatteja tarvitsematta käydä PCSpace-ohjelman konfiguraatio-ohjelman kautta. Jos jollakulla on kiinnostusta jatkokehitellä tätä esim. yhteistyössä Jarmon kanssa, voin antaa tarvittavat yhteys- ja taustatiedot.

VERKKOJUTTUJA

Jottei menisi ihan pelkäksi softasta puhumiseen tämä Mikrokansa-palsta, niin pari samaa verkkopuolelta. Olen pikkuhiljaa kartuttanut Tähtiharrastuksen kansallista kotisivua (http://www.funet.fi/pub/astro/html/astro-fi.html). Suomalaisiakin sivuja alkaa olla niin paljon, etten pysy perässä. Niin mustasukkainen en projektini suhteen ole, ettenkö olisi valmis ottamaan apuakin, jos joku haluaa olla ylläpitämässä suomalaisen tähtiharrastuksen perushakemistoa. Kansalliselle olen täydentänyt joitain uusia sivuja ja uusinut vanhoja, mm. IRC-kanava #siriuksen sivut (http://www.funet.fi/pub/astro/html/ecomm/sirius.html).

Linkkejä on kerännyt varmaan itse kukin verkkoilija. Ursan sivuilla olevat linkkikokoelmat keräsin taannoin linkkihakemistoon (http://www.ursa.fi/linkkihakemisto.html). Merkittävistä kokoelmista mainittakoon aikakin Pirttivaaran Mikan linkit (http://www.ursa.fi/~mpi/linkit/). Myös kansallisen kotisivun "Ulkomaat" -osasto (http://www.funet.fi/pub/astro/html/ulkomaat.html) on saanut lisää rivejä. Uutisnälkäisille keräsin parhaimmat tähtitieteen ja avaruustekniikana uutispaikat yhteen listaan (http://www.funet.fi/pub/astro/html/uutiset.html).


ENGLISH SUMMARY

Cygnus summer meeting is coming. The section leader tells a little about arrangements, eg. computer workshop. New programs and versions have been archieved into ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/ and Mizar BBS. There are eg. new software for Windows 95/NT and XWindows. All the programs and other stuff in Ursa program library will be written into CDROM in summer, so that it is available in Cygnus meeting. The WWW version on library is still waiting its realization. Jarmo Kalaoja have made a program for selecting data from Hipparcos database into datafile of PCSpace program. At the end there are some words about Finnish Amateur Astronomy Homepage (http://www.funet.fi/pub/astro/html/astro-uk.html) and some WWW link collections.