24.6.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 3/97

Mikrokansa

Taas on kulunut kaksi kuukautta. Tuona aikana on jaostossa ehtinyt tapahtua melko vähän konkreettista. Olen tosin keräillyt aineistoa jaoston kotisivuille: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj. Postituslistalla on käyty hiukan keskustelua ohjelmista, rompuista ja rekisteröinnistä. Seuraavat aiheet olenkin koonnut postituslistan mukaan. Jaoston listan osoitehan on mtj-l@ursa.fi ja sinne saa jokainen kirjoittaa vapaasti. Aktiivisuus on jopa suotavaa. Jos haluat listalle, kerro sähköpostiosoitteesi jaoston täjälle.

OHJELMISTA JA OHJELMAREKISTERISTÄ

Mika Forsten ehdotti, että voisimme laatia jaoston sivuille listaa kiinnostavista eri alojen ohjelmista. Itse asiassa laajaa listaa ohjelmista on pidetty jo vuosia Ursan ohjelmarekisterin muodossa. Matti Suhonen on kirjannut tietokantaan tiedot kaikista Ursan Mizar-postilaatikkoon ja FUNETin ftp-palvelimeen (ftp://ftp.funet.fi/pub/astro) kerätyistä tähtitieteen ohjelmista ja tietokannoista. Rekisteri on Paradox-tietokanta, josta on jaettu ASCII-muotoista luetteloa. Ohjelmarekisteristä kiinnostuneet voivat etsiä sitä

Mizarista alueelta "Ursa - tekstit", tiedosto ohjrek.lzh
FTP:llä ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/textdoc/ursa/ohjrek.lzh

Laitan myös linkin jaoston kotisivulle.

Ohjelmarekisteriin on kerätty melko laajasti tietoa kerätyistä ohjelmista. Listauksesta löytyy seuraavat kentät:

Numero          Ohjelmarekisterin ohjelmanumero
Alue            Tiedostoalue Mizarissa
Tiedoston nimi  Ohjelmapaketin (tai paketin osan) nimi
Koko            Ohjelmapaketin (tai paketin osan) koko tavuina
Versionumero    Ohjelmaversio
Versiopvm       Ohjelmaversion päiväys
Luokitus        Ohjelman luokitus (aihepiiri)
Käyttökieli     Ohjelman kieli
S               Laajempi dokumentti mukana
I               Itsepurkautuva
Tekijä          Ohjelman tekijä(t)
Ohjelmakuvaus   Ohjelman pitempi nimi ja lyhyt kuvaus

Lisäksi Paradox-tietokannassa on tietoa lähdekoodista ja mahdollisesta ohjelmointikielestä. Ohjelmat on jaettu käyttöympäristöittäin. Myös numerointi on koneympäristön mukaan.

Ohjelmarekisterin saaminen WWW-muotoon olisi kiinnostava projekti. Jos jolla kulla on kokemusta Paradoxista, niin pienehköllä raporttipohjalla HTML-tiedostojen tuottaminen ei liene vaikeaa. Matti on luvannut toimittaa Paradox-muotoisenkin tiedoston laitettavaksi jaoston kotisivulle. Jos asia kiinnostaa, annan lisätietoja. Olen Matin kanssa tätä silmällä pitäen suunnitellut, että tietokantaan voisimme lisätä vielä seuraavat tiedot

1) Paikkatieto eli hakemistopolku ftp.funet.fi:ssä ja Mizarissa (Mizarissa BBS-ohjelman tulevan vaihdon myötä voidaan ryhtyä käyttämään yhtenevää aluetietoa, samalla vanha aluemerkintä voidaan muuttaa).

2) Ohjelman kotisivu tai muu tukisivu WWW:ssä.

Näistä voisi helposti generoida linkit hakua ja ohjelman kotisivua varten HTML-muotoiseen ohjelmarekisteriin.

LISÄÄ OHJELMAREKISTERISTÄ

Edellä mainittuun lisää: Nyt löytyisi ahkeralle verkkoilijalle puuhaa ohjelmarekisterin parissa: ohjelmien koti/tukisivujen etsintää. Itse ehdinkin aloitukseksi tehdä tukevan listan jaoston kotisivulle:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohj_tuki.html

mutta etsikääpä lisää. Toinen iso ja kiinnostava homma olisi etsiä uusia ohjelmia rekisteriin. Aktiivisessa etsinnässä on varmaan ollut noin parin vuoden paussi omien kiireiden ja muiden projektien vuoksi. Samalla voisi etsiä uusimmat versiot nykyisistä ohjelmista. FTP:n ja WWW:n selailulla ja vertailemalla em. ohjelmarekisterin listaukseen homma varmaan onnistuu.

Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä. Uudet ohjelmapaketit ja -versiot voi lähettää FTP:llä paikkaan:

ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/incoming

ja minulle ilmoitus. Tietenkin, jos joku jaksaa rakentaa paketit yhtenäiseen jakelumuotoon (olemme käyttäneet johdonmukaisesti itsepurkautuvia arkistoja), niin sitä parempi. Jos halua riittää, niin paketeista voi kaivella ohjelmarekisteriin talletettavat tiedot. Nämä sekä tiedot mahdollisista ohjelmien kotisivuista voi toimittaa Matti Suhoselle (Matti.Suhonen@ursa.fi). Tässä on todellakin sellainen työsarka, jossa tarvitaan apua. Pienikin apu on tarpeen.

ROMPUISTA

mtj-l -listalla on ollut myös keskustelua rompuista tai pikemminkin niiden esittelystä Seppo Tähtinen kirjoitti Ursaan ja toivoi että Ursa ottaisi testaukseen ja myyntiin tähtitieteellisiä romppuja. Jälkimmäinen ei tietenkään ole meidän päätettävissä, mutta mt-jaosto voisi ihan hyvin kartoittaa markkinoita ja tehdä arvosteluja. Ursa on myös alkanut kerätä kirjastoon pientä lainattavien CDROM-levyjen kokoelmaa. Meillä olisi todennäköisesti hyvät mahdollisuudet saada maahantuojilta levyjä arvosteltavaksi onka jälkeen ne voitaisiin liittää kirjaston kokoelmiin.

Eli, jos olet kiinnostunut testailemaan ja arvostelemaan romppuja, niin ota yhteyttä. Tietenkin, jos kotihyllyllä jo lojuu sopivia romppuja, niin Ursa Minor (ja miksei peräti T+A) on kiinnostunut pikku jutuista.

OHJELMIEN REKISTERÖINTI

On ollut puhetta myös Shareware-ohjelmien yhteisrekisteröinnistä. Monet jättävät rekisteröinnin tekemättä mm. siksi, että rahan siirtäminen ulkomaille on hankalaa ja epäluotettavaakin, varsinkin jos käytettävissä ei ole luottokorttia. Monien parempien Shareware-tuotteiden kohdalla rekisteröinnistä on kuitenkin silkkaa hyötyä. Vastineeksi saattaa saada laajemman version ja mahdollisesti käsikirjan sekä automaattiset tiedot päivityksistä.

Ratkaisuksi rekisteröinnin hankaluuteen on tarjottu yhteisrekisteröintiä, jossa Ursa hoitaa rahaliikenteen luottokortinsa avulla. Tällaista itseasiassa kokeiltiin tuossa muutama vuosi sitten, muttei kovin rohkaisevin tuloksin. Laihaan menestykseen arvelen syyksi seuraavia seikkoja: Rekisteröinnistä tiedottaminen oli vähän suppeaa (Ursa Minorissa), rekisteröinti oli hoidettu hiukan kankeasti siten, että kustannukset tilaajille nousivat, kun tavara kierrätettiin Ursan kautta.

Yhteisrekisteröintiä voitaisiin yrittää ensi syksynä uudelleen, mutta otetaan virheistä oppia. Tiedotetaan rekiströintimahdollisuudesta kunnolla. Sovitaan niin, että Ursan välittää rekisteröiti- ja postimaksut siten, että ohjelman tekijä/edustaja toimittaa tavarat tilaajille suoraan ja tilaajat ottavat vastuun mahdollisista tullimaksuista, jos niitä sattuu tulemaan. Mikäli postissa tulee isompi paketti Ursaan, niin sillä on taipumus juuttua tullipostiin.

Mahdollista ohjelmavalikoimaa pitää pohtia. Nyt kaikki miettimään, mitä kannattaisi ottaa rekisteröintiin. Itselleni tulee mieleen ainakin tähtikarttaohjelmat SkyMap ja ECU. Lähettäkää ehdotuksianne. Cygnuksella voimme jutella lisää aiheesta.

TIETOVERKKOUUTISIA: IRC

Suomalaisella tähtiharrastuskanavalla #sirius on tapahtunut kokousajan muutos. Keskiviikon sijasta kokoonnumme

maanantaisin klo 21-24

Kokoukset ovat jatkuneet kesäajasta huolimatta. Tervetuloa! Kokousaikaa pohditaan taas Cygnuksella, jonne kokoontuukin melko edustava joukko kanavan vakioaktiiveja. Ehkäpä perinteinen lentopallomatsikin #sirius vastaan muu maailma on odotettavissa. Kanavalla on myös oma postituslistansa ircsirius-l@ursa.fi.

Kansainvälinen tähtitiedekanava #astronomy on jatkanut säännöllisiä kokoontumisia IRC-maailman diasporasta huolimatta. #astronomy-kanavalla tapaa väkeä

sunnuntaisin klo 23- (klo 20 UT)

WWW:stä löytyy kummankin kanavan kotisivut (#astronomylla jopa kaksin kappalein):

#sirius http://www.funet.fi/pub/astro/html/ecomm/sirius.html
#astronomy http://www.sci.fi/~riku/astronomy
http://www.demon.co.uk/finder/misc/irc.html

Veikko Mäkelä


ENGLISH SUMMARY

There have been some discussions on the mailing list of the section. Ursa have own Software Library and there are some ideas to put it into WWW. Some new information will be added into database: download area in Ursa Mizar BBS and ftp.funet.fi and homepage of program. The section is interested to make reviews about astronomical CDROMs. There are also some plans to forward Shareware registerations via Ursa.

Finnish astronomy IRC channel has changed its meeting time. There are also activity on internetional channel #astronomy on Sundays.


CCD-KUVIA ROMPULLA

Jyväskylän Sirius on julkaissut Rihlaperän tähtitornilla vuosina 1995-1996 otettuja CCD-kuvia CD-ROM-levyllisen verran.

Jyväskylän Sirius siirtyi CCD-aikakauteen vuonna 1994, CCT Technology CCD-10 kameran myötä. CCD-10 on hyvin yksinkertainen ja vaatimattomilla ominaisuuksilla varustettu, mutta silläkin sai erinomaisia kuvia valosaasteiselta Jyväskylän taivaalta. Mutta kun Sirius sai Olympos-projektin SBIG ST-6 kameran kokeiltavakseen niin kuvia alkoi syntyä kymmenittäin jokaisena selkeänä yönä.

Muutaman talven jälkeen kuva oli kertynyt niin paljon, että ne katsottiin tarpeelliseksi siirtää CD-rom levylle, josta ne olisivat toisaalta tallessa että toisaalta myös helpommin katseltavissa. CD-ROM projekti aloitettiin kesällä 1996 Marko Moilasen vetämänä. Kuvat kerättiin samalle levylle ja jokainen kuva käsiteltiin uudelleen ja talletettiin gif-formaatissa. Kun kuvista täyttyi vain osa rompun 600Mt tilasta niin sinne talletettiin myös internetistä löytyveet Hubble avaruusteleskoopin ottamat kuvat, s runsaasti Shoemaker-Levy -komeetan törmäyskuvia.

Viimeisessä vaiheessa levylle tehtiin HTML-hakemistot, joiden avulla levyä voi selata kätevästi kaikilla nettiselainohjelmilla. Levy oli valmiina vuoden 1997 alussa ja siitä tehtiin samalla 15 kopiota, sillä yksi jos toinenkin oli ilmaissut mielenkiintonsa levyä kohtaan. Ensimmäinen painos meni nopeasti ja uusia kopioita on tehty kysynnän mukaan.

Kuvatut kohteet kattavat monipuolisesti syvän taivaan kohteita joskin mukaan on mahtunut myös kuvia komeetta Hyakutakesta ja Kuusta. Himmeimmät kohteet ovat luokkaa mag 16, joka antanee kuvaa siitä mihin CCD-kameralla voi päästä kaupunkiolosuhteissa.

Levyä voi varauksetta suositella kaikille CCD-kameran omistajille tai sellaisen hankkimista suunnittelvalle. Kuvia voi käyttää referenssikuvina omia kuvauksia suunnitellessaan tai vaikkapa mahdollisten supernovien tarkastamiseen. Levyllä mukana tulevien kuvankäsittelyohjelmien avulla voi harjoittaa taitojaan kuvien käsittelyssä.

CD-ROM levyä on saatavissa Jyväskylän Siriuksesta 195 mk kappalehintaan. Tilaukset ja tiedustelut sähköpostilla sirius@ursa.fi tai kirjeitse osoitteella Sirius, Kyllikinkatu 1, 40100 Jyväskylä. Kuvia on nähtävillä myös Siriuksen kotisivulla http://www.ursa.fi/sirius/ ja Ursan kirjastostakin tämä CD-levy löytyy.

Arto Oksanen