19.8.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 3/95

Mikrokansa

OHJELMAESITTELY: EARTH CENTERED UNIVERSE

Maailmalla liikkuu koko joukko mitä erilaisimpiä shareware- ja freeware-pohjaisia tähtikarttaohjelmia kaupallisista puhumattakaan. Ohjelmien taso vaihtelee runsaasti ja ominaisuuksien määrä myöskin. Haluan tässä esitellä yhden tuotteen, Earth Centered Universe -nimisen ohjelman eli lyhyesti ECU:n. Ei siksi, että se olisi mielestäni ehdottomasti paras tai suositeltavin, vaan pääasiassa siksi, että itse olen käyttänyt ECU:a eniten ja siksi että ohjelmasta ilmestyi vastikään uusi versio, 2.00.

ECU on Windows-pohjainen tähtikartasto. Käsikirjan mukaan vähimmäisvaatimuksina laitteistolle ja järjestelmälle on 386SX, DOS 3.X, Windows 3.1, 1 MB vapaata muistia, 3.4-6.7 MB levytilaa (riippuen asennuksesta), EGA-grafiikka, Windows-yhteensopiva hiiri. Tosin suositellaan käytettäväksi 486-konetta, super-VGA-tasoista grafiikkaa ja huomattavasti suurempaa muistitilaa.

ECU on siis tähtikartasto, joka sisältää perusversiossa (ns. jakeluversio, jonka saa ilmaiseksi verkosta ja boxeista mm. Mizarista) tähdet 6 magnitudiin asti, syvän taivaan kohteista SAC-tietokannan sekä Auringon, Kuun ja planeettojen paikat, tietenkin mukana on perusominaisuudet: tähtien ja tähdistöjen nimistö, koordinaatistot ja tähdistön rajat. Ohjelman tekijä on David Lane Kanadasta ja ECUa levitetään shareware-periaatteella. Ohjelma onkin rekisteröintimaksun väärtti, nimittäin 50 dollarilla saa rek eröidyn version, jonka mukana tulee painettu manuaali, SAO-tähtiluettelo (tähdet 9,5 magnitudiin asti), SAC-luettelon laajennus, aurinkokunnan kappaleiden tarkka laskenta ynnä komeettojen/pikkuplaneettojen ratalaskenta sekä muuta pientä ja hyödyllistä. 15 dollarilla voi ostaa option yhteen ilmaiseen päivitykseen tulevista ECUn versioista.

Mikä tekee ECUsta erikoisen muihin tähtikarttasovelluksiin verrattuna? Vertailut voivat olla makuasioita, mutta omasta mielestäni ECUssa on satsattu paljon helppokäyttöisyyteen. "Käyttöergonomia" ohjelmassa on varsin hyvä. Tyypillisen Windows-valikkotyyppisen ohjauksen lisäksi kuvaruudun vasemmassa reunassa on ohjauspaneeli, jolla voidaan tehdä kaikki tärkeimmät valintatoiminnot (ajanhetki ja sen muuttaminen askeleittain, havaintopaikka, zoomaukset, kohdetyyppien näyttäminen/poistaminen ruudulta). Tähti tta-alueella voidaan hiirellä rajata suurennettava alue, hiirellä klikkaamalla voidaan kysellä tietoja kohteista sekä mitata eri pisteiden välistä kulmaetäisyys.

ECUssa on panostettu erittäin paljon näytön muunneltavuuteen. Käyttäjä voi melkein pienintäkin yksityiskohtaa myöten säätää, mitä hän haluaa ruudulla näkyvän. Planeetat voidaan yksitellen näyttää/poistaa, syvän taivaan kohteista voidaan säätää kohdetyypit. Tähtien ja ds-kohteiden rajasuuruusluokka voidaan säätää, asteikot, viivat ja tekstit ovat poistettavissa tyypeittäin. Zoomauksissa on huomioitu tulostuksen järkevyys, rajasuuruusluokka ja kohteiden symbolit mukautuu tarvittaessa mittakaavaan. Esim. k taivaskuvaan ei tulostu automaattisesti kaikki tähdet 10. magnitudiin asti, koska tällainen olisi ruudulla pelkää puuroa... ellei käyttäjä sitä välttämättä halua. Säädettävyys on osoittautunut mainioksi ominaisuudeksi tehtäessä kirjoittimelle tulostettavia karttoja, sillä tulostuskin on varsin monipuolisesti muokattavissa.

ECUn erityispiirteitä (joita toki löytyy muistakin tuotteista) on esim. seuranta. Ohjelma voidaan laittaa piirtämään aurinkokunnan kohteiden paikat halutuin välein. Käyttäjä voi askeltaa halutuin pykälin aikaa eteen/taaksepäin ja kohdeiden edelliset paikat plotataan kartalle. Kohteisiin voidaan myös liittää kuvia, jos käyttäjä löytää jostain sellaisia. Klikkaamalla kohdetta voidaan sen kuva tuoda näkyville GIF-katseluohjelmalla. Tällaista on monet muutkin tähtikarttaohjelmat harrastaneet.

ECUun liittyy myös erikoisominaisuuksia. Eräs on tietokoneen kaukoputkiliitäntä. ECU osaa Meaden LX200- ja LXD-liitännät sekä jossain määrin vapaavalintaisen askelmoottoriohjauksen. Tämä ei olekaan ihme, sillä tekijä on puuhaillut pitkään myös kaukoputkein tietokoneohjauksen parissa. Tähtiluettelonälkäiselle on myös nyt uusimpaan versioon liitetty tuki Hubble Guide Star Cataloguelle (GSC).

Aivan ongelmaton ei ECUkaan ole. Häiritseviä piirteitä on mm. se, että horisonttiviiva on aina käyrä, eikä ohjelmassa ole projektiota, jossa horisontti olisi suora. Horisontti on muutenkin viiva tähtitaivaalla, joka on kyllä etukin. Siitä näkee helposti, mitä horisontin alapuolella on ja kuinka kaukana. Zoomausta voi tehdä aina puolen taivaan kokoiseksi. Zeniitin voi keskittää kartan keskelle. Näin saisimme periaatteessa mainion kartan tähtitaivaan asennosta tiettynä ajanhetkenä, mutta isojen karttojen projektio on aika kehno: tähdistöt vääristyvät melko littaniksi horisontin paikkeilla. Eräs ominaisuus, jota kovasti itse toivoisin, olisi karttojen talletus johon grafiikkaformaattiin jatkokäsittelyä varten.

Yleisesti ottaen täytyy kuitenkin sanoa, että ECU on monipuolinen ja varsin näppärä tähtikarttaohjelma. Tässä lyhyessä tekstissä en ole onnistunut kuvailemaan kuin pienen osan ohjelman ominaisuuksista. Olemme mm. Tähdet-vuosikirjan toimitustyössä hyödyntäneet ohjelmaa melko runsaasti.

Veikko Mäkelä


ENGLISH SUMMARY

Veikko Mäkelä gives a presentation of David Lane's Earth Centered Universe -program. ECU is a very nice star map program for Windows 3.1.