Ursa   Jaostot   Ursa Minor   Mikrokansa   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

6.12.02 webmaster@ursa.fi

[an error occurred while processing this directive] 2/1999


Lasku- ja nousuaikoja verkossa

Ilari Penttilä lähetti minulle maaliskuun alussa kysymyksen, löytyykö verkosta Auringon ja Kuun nousu- ja laskuaikoja. En pystynyt tuohon heti vastaamaan, mutta kyselin asiaa jaoston postituslistalla ja sain Matti Suhoselta, Kari Kuurelta ja Arto Oksaselta asiaan liittyvää tietoa. Mainittua tietoa löytyy ainakin seuraavista paikosta:

http://www.bdl.fr/cgi-bin/CGI_pm/levcou.cgi/response
Paikka ranskalaisen Bureau des Longitudes -instituutin WWW-sivuilla oleva efemeridigeneraattori. Nousu- ja laskuajat aurinkokunnan kappaleille ovat tosin ranskaksi, mutta sivulla pärjää lähes olemattomalla ranskan taidollakin. Nousu-, kulminointi- ja laskuaikojen lisäksi sivu antaa nousu- ja laskupisteiden atsimuutit ja etelässäolon korkeuden tarkasti.

http://www.mikrolog.fi/olympos/taursa/solomite.html
Olympos ry:n sivuilla on auringonkunnan kappaleiden kuluvan päivän tilanne nousu- ja laskuaikoineen. Sivun tiedot on laskettu Henrik 'Leopold' Herrasen Unixille ja Amigalle tekemällä Solomite-ohjelmalla, joka löytyy sivulta http://www.cs.tut.fi/~leopold/Shareware/.

http://www.gsoc.dlr.de/satvis/
Paikka on samainen, jossa voi laskea Iridium-satelliittien ja muiden satelliittien näkymisennusteita. Havaintopaikkatietokanta sisältää yli miljoona paikkakuntaa maapallolla. Sivu antaa Auringolle ja Kuulle nousu- ja laskuajat sekä etelässäolohetken ja korkeuden.

Kotimikrot älyä etsimään

Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 2/99 oli juttua amerikkalaisten projektista, jossa valjastettaisiin Internetissä oleva valtava konekapasiteetti analysoimaan radioteleskoopeilla skannattua signaalia ja etsimään sieltä säännöllisiä signaalinpätkiä. Tarkoitukseen valmistettu ohjelma hakisi datapaketit verkon kautta, analysoisi ne ja lähettäisi tulokset verkoitse takaisin.

SETI@home-projekti on juuri käynnistynyt huhtikuussa. Tällä hetkellä analysointiohjelma on saatavissa vasta erilaisiin unix-ympäristöihin. Unix-ohjelman versiot olivat saatavissa vain binääreinä, joka saattaa nostattaa joissain niskavillat pystyyn. Jokaisen lienee itse arvioitava ohjelman jakelijan luotettavuus, jos SETI-ohjelmaa koneeseensa haluaa. Windows-mikrojen käyttäjät joutuvat vielä tovin odottamaan näytönsäästäjänä toimivan ohjelman saamista mikroihinsa. Suomalaiset olivat olleet varsin aktiivisina unix-version käytössä. Suomi oli maakohtaisessa listassa kolmantena.

Tarkempaa tieto SETI@home-projektista löytyy verkkosivuilta: http://setiathome.ssl.berkeley.edu/

Kuvakirjasto

Jouni Sorvalin lähinnä tähtiyhdistyksille tarkoitettu opastekuvakokoelma on saatu lopultakin verkkoon. Kokoelma sisältää tällä hetkellä noin 600 erilaista opasteissa käytettävää kuvaa. Materiaali on vapaasti saatavissa ja löytyy verkosta kerho- ja yhdistystoimintajaoston sivuilta: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/kerho/opasteet/.

Java-appletteja

Seppo Syrjäsen antaman vinkin pohjalta löytyi pari java-applettia, joista toisen kertoo Kuun vaiheet ja toinen Jupiterin kuiden paikat kyseisellä hetkellä. Ursan serverillä näitä voi tutkia osoitteessa http://www.ursa.fi/taivaalla/extra/ ja itse appletit voi noutaa osoitteesta http://indigo.ie/~gnugent/dnso/software.htm. Tekijänä on irlantilainen Gary Nugent.

Aiemmin mainitusta satelliittipaikasta http://www.gsoc.dlr.de/satvis/ löytyy interaktiivinen java-applettina toteutettu tähtikartta.

Veikko Mäkelä


Nine Worlds

Maaliskuun PC Format -lehti yllätti iloisesti; mukana oli peräti kaksi CD-ROMia. Tavanomaisen, pelien demoja ja pikku apuohjelmia sisältävän levyn lisäksi mukana oli täydellinen versio Palladium Interactiven kustanteesta Nine Worlds. Nimensä mukaisesti rompulla käsitellään aurinkokuntaamme. Levyn "isäntänä" toimii ainakin uudemman Star Trekin ystäville tuttu Patric Stewart, jonka ääntä kuullaan videoleikkeissä ja joka myös opastaa ohjelman käyttämisessä. Kaikenkaikkiaan levy oli piristävä poikkeus sekalaisessa multimediamaailmassa; aineistoa on riittävästi eri tasoisille selaajille. Myös Patric Stewartin valitseminen selostajaksi on erinomainen asia; jopa huonolla englanninkielen taidolla puhe tulee kauttaaltaan ymmärretyksi. Myös käyttöliittymä on paitsi hyvän näköinen myös selkeä ja toimiva; "Windows-nykimistä" tässä Quake 2 -tyyppisessä miljöössä ei juurikaan näkynyt. Planeettoihin voi myös tutustua turistimielessä, jolloin painonsa ja ikänsäkin voi laskea planeetan olosuhteissa. Mittayksiköt ovat tietenkin amerikkalaiseen tapaan fahrenheitteina, paunoina jne.

Perustietoja lukemalla kirjallisuutta planeetoista voi hyvinkin saada enemmän kuin tästä CD-ROMista, mutta kaikenkaikkiaan loistava kokonaisuus. Varsinaisen asiatiedon lisäksi levyllä kerrotaan myös tähtitieteen harrastuksesta ja opastetaan kaukoputken hankinnassakin. Mukana on myös tähtitieteen historiaa ja kerrankin sellaisessa muodossa että jopa minä jaksoin siihen perehtyä. Levyllä on mukana myös runsaasti viitteitä "oikeaan" kirjallisuuteen ja online-jatke Internetissä tarjoaa sekin selailemista ja aina vaihtuvia uutisia. Myös vapaalevitteisiä, tähtitieteellisiä ohjelmia sekä Macintoshille että Windowsille löytyy sivuilta. Mikä parasta, Internet-kytkös on ainoastaan jatke CD-ROMissa eli omin päin yhteyttä verkkoon ei lähdetä ottamaan. Ainakin itseäni hämää nykyisten toimistosovellusten ja käyttöjärjestelmienkin innokkuus mennä verkkoon. CD:n asennusohjelma osaa myös etsiä voimassaolevat Internet-kytkökset ja käyttää oletusselaintasi ja nykyistä palveluntarjoajaasi automaattisesti eikä mainosta esimerkiksi kustantajan omaa suosikkipalvelua. Tästä suuri plussa! Itse sivut on tehty selkeiksi ja kohtuullisen hyvin latautuviksi - tosin kiinteille näyttötila-arvoille (mikä tosin ikävä kyllä on varsin yleistä tätä nykyä, vaikka HTML on aina mahdollistanut dynaamiset marginaalit).

Sitten haukkuihin. Negatiivista sanottavaa ei tosin paljoa löydy. Itseäni kiusaa hieman aina levyä käynnistettäessä huomautus, jonka mukaan animaatiot ovat parhaimmillaan 256-värisessä näytössä; testikoneessa, jossa oli TrueColor-väritila huomautus on mielestäni aiheeton. Ilmeisesti näyttötilan tarkistus ei toimi ongelmitta ainakaan Windows 95 -ympäristössä. Varsinainen asennusohjelma levylle sen sijaan oli hyvin toteutettu. Toinen ihmetystä herättävä asia on musiikin laatu. CD-ROMin kapasiteettikin on tietenkin rajallinen, mutta koska levyn musiikki on sanalla sanottuna "siistiä" niin stereosoundeilla se olisi kuulostanut upealta. Yksi epäkohta vielä liittyy enemmän itse PC Formatin levittämään versioon kuin itse tuotteeseen: selkeästi Nine Worlds on tarkoitettu myös Macintosh-ympäristöön, mutta tämä jakeluversio sisältää ainoastaan Windows-tuotteen. Ehkä kyseessä ei ole sittenkään niin täydellinen versio kuin lehdessä luvattiin? Macintoshilla tosin pystyi levyn tiedostoja lukemaan eli esimerkiksi levyn sisältämästä shareware-kirjastosta löytyineitä muutamia Macintosh-sovelluksia pystyi kyllä käyttämään kiintolevylle siirron jälkeen. Joka tapauksessa tutustumisen arvoinen kokonaisuus. Kävin Helsingissä sekä Akateemisessa että Dosessa katsomassa tuotteen "normaalia" myyntipakkausta sekä hintaa, mutten kuitenkaan nähnyt tuotetta myynnissä näissä liikkeissä. PC Formatin tietojen mukaan hintaa rompulla olisi noin 30 puntaa (eli vajaat kolmesataa markkaa). Mikäli myyntiversio kattaa myös toimivan Macintosh-yhteensopivuuden niin uskaltaisin sanoa sitä hintansa arvoseksi ostokseksi.


 
Arvosana: 91%
Testattu: P166, 64MB RAM, Windows 95
Amiga 4000/040 + ShapeShifter-Macintosh-emulaattori (MacOS 7.6)
Kotisivut: http://www.palladium.net, http://www.nineworlds.com

 

Paula-Christiina Wirtanen


English summary

Where to find rise and set times for the Sun and the Moon from the Internet? There are three sites reviewed. The first in French, the second in Finnish and the last in English. The data they give, varies a lot. There are probably many other places in the network where to find the same data.

The worldwide project SETI@home have started in April. The basic idea is to analyse the signal given by radio telescopes by home computers all around the Internet. There is already a unix programs for the analyse. The program takes data via network, analyses it and send it back via network. More information is available from http://setiathome.ssl.berkeley.edu/.

One clipart collection and some java applets are also presented. Irish Gary Nugent have made applets lunar phases and Galilean satellites.

In the last part Paula-Christiina Wirtanen reviews Palladium Interactive CDROM The Nine Worlds. It gives a large overview of the solar system. There are both Windows and Macintosh versions available of this multimedia package.