13.4.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 2/97

Mikrokansa

Kaksi kuukautta on vierähtänyt viime UMIsta. Kovin dramaattista ei matematiikka- ja tietotekniikkajaostossa ole tapahtunut. Jonkunverran uusia ilmoittautuneita on tullut postituslistalle, mutta melko lailla niukanalaisesti on tullut ideoita. Yritän kuitenkin julkistaa kaikki esille tulleet ajatukset.

Kaikkihan varmaan tiedätte, että Ursa Minor -lehden saavat kaikki aktiiviharrastajat ilmaiseksi. Matematiikka- ja tietotekniikkajaostossa aion noudattaa sellaista politiikkaa, että pelkkä passiivinen jaostossa mukanaolo ei vielä riitä, vaan jaostolle pitää tarjota jotain (kirjoituksia, työtä projekteissa tms.), ennen kuin lehti kolahtaa postiluukusta ilmaiseksi.

POSTITUSLISTA JA KOTISIVUT

Muistattehan, jaostolla on oma sähköpostilista:

    mtj-l@ursa.fi

Muutamia viestejä tuolla on jo ehtinyt ollakin. Huomattakoon, että edellisessä Mikrokansassa mainittu tilausosoite mtj-l-request@ursa.fi ei toimi. En osaa korjata sitä, mutta jos joku tuntee Linuxissa Procmailin SmartLists-pakettia, niin otan apua ilomielin vastaan.

Jaostonvetäjän "pseudo"-osoitehan on: matem@ursa.fi (oikeastaan yhtenäisyyden vuoksi mtj@ursa.fi olisi parempi, joten teen siitä toimivan rinnakkaismuodon).

Kotisivut löytyvät osoitteesta:

    http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj

Kaipaisin hyviä vinkkejä, mitä tuonne voisi laittaa lisää. Ja tietenkin, jos teillä on omia tietotekniikka- tai matematiikka-aiheisia sivuja, niin linkitän niitä kernaasti tuonne.

OULUN TÄHTIPÄIVIEN JAOSTOKOKOUS

Oulussa pidettiin pienimuotoinen jaostokokous, jossa luotailin harrastajien erilaisia mielenkiinnon kohteita. Paikalla oli parisenkymmentä asiasta kiinnostunutta. Keskustelu lainehti puoleen ja toiseen. Pari tulevien Ursa Minorien aihetta pulpahti esille:

  • Optiikan apuohjelmista toivottiin jonkunlaista esittelyä. Tällaisillä ohjelmilla voidaan laskea optiikan ohjearvoja, suunnitella optisia järjestelmiä yms. Toivon, että optiikka- ja kaukoputken rakennusjaoston aktiivit saisivat aikaan jotain esittelyä.
  • Toinen aihe liittyy tietoverkon hyödyntämiseen. Internetissä on ainakin muutamia automaattiteleskooppeja, joiden kaukokäyttö verkon kautta on mahdollista. Miten näihin saa havaintoaikaa ja miten niitä käytetään, siitä toivottavasti jollain tulevalla Mikrokansa-palstalla.

ASIANTUNTIJALISTA, KYSELY, IDEOITA

Jaoston sivuilla olevan kyselyn kautta on tullut jotain vastauksia ja muutamat rohkeimmat ovat ilmoittautuneetkin listalle. Huomattakoon, että listalla olemiseksi ei tarvitse olla guru asiassa. Olennaisempaa on, että pystyy tarvittaessa neuvomaan aihepiiriin kuuluvissa asioissa toisia jaostolaisia. Yritän laittaa listan saataville jaoston sivuille paikkaan:

   http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/asiantuntijat.html

Kyselyn ohessa on tullut yksi idea Mika Huurrelta Kajaanista:

Pitäisi saada tähtitieteen harrastuksen kuvakirjasto (clip-art), jossa olisi kaukoputkia, harrastajia harrastuksensa ääressä, tähtikuvioita, logoja. Valmiit kirjastot, mm. CorelDraw’ssa ovat melko puutteellisia ja huonoja. Kirjaston kuvien pitäisi olla objektigrafiikkaa.

Eli, jos teillä on taitoa tai tunnette taiteilijoita, jotka olisivat valmiita tekemään jotain kuvia, niin voin kerätä yhteen tuotoksia ja piirroksia, joita sitten voidaan liittää ja tarvittaessa skannata ja muuntaa viivagrafiikaksi. Sopivia grafiikkamuotoja voisivat olla esim. CorelDraw (.cdr) tai Windows Metafile (.wmf ).

Itselläni on puolestaan ollut tarvetta tähtitieteelliselle TrueType-fontille.

Osallistukaa kyselyyn

    http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/kysely.html

ja ilmoittautukaa sitä kautta myös asiantuntijalistalle.

SUOMILOC-PROJEKTI

Koska kukaan muu ei ole vielä kertonut omista projekteistaan, niin yritän rohkaista aloittamalla itse esittelyn.

SUOMILOC-projekti on minulla ollut työn alla jo monta vuotta, olen tehnyt sitä silloin tällöin, kun muuta hommaa ei ole sattunut olemaan. Projektina on kerätä laaja tietokanta suomalaisista havaintopaikoista ja niiden koordinaateista käytettäväksi erilaisissa tähtikartta- ja tähtitiedeohjelmissa paikkatiedostona. Kuten tunnettua, ei ulkomaisista ohjelmista löydy suomalaisia paikkakuntia kuin Helsinki tai korkeintaan sen lisäksi muutama muu.

Itse toteutan tietokantaosaa, eli ASCII-muotoista luetteloa paikkakunnista. Listassa on paikkakunnan nimi, leveysaste, pituusaste ja mahdollisesti korkeus merenpinnasta. Muutama malliriviä tietokannasta:


Helsinki                       60.13   25.00     20
Helsinki, Kallvikinniemi       60.18   25.17      3
Helsinki, Observatorio         60.162  24.955    33
Helsinki, Tähtitorninmäki      60.1519 24.9508   30
Hiltula                        61.95   28.50
Himanka                        64.07   23.66

Listassa on nyt ehkä noin 400 paikkaa. Olen käyttänyt lähteinä mm. Yliopiston almanakkaa, The Astronomical Almanacia sekä Times World Atlas -kartastoa. Voisin liittää listalle myös yksityisten ja yhdistysten tähtitorneja ja vakiohavaintopaikkoja, jos saisin tietoja.

Pyrin laittamaan piakkoin tietokannan saataville jaoston kotisivulle paikkaan:

    http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/suomiloc.html

Jos joku on kiinnostunut ohjelmoinnista niin, voisi toteuttaa tietokannan tueksi ohjelman, jolla:

  • voisi valita kaikki tai halutut paikkakunnat listasta
  • kirjoittaa ne halutun ohjelman paikkakuntatiedostoksi

Teknisesti ohjelmalla olisi seuraavia vaatimuksia:

  • voitava käsitellä vähintään 1500-2000 paikkatietoa
  • eri ohjelmien paikkakuntaformaatit voisi laatia erilliseksi kuvaustiedostoksi, jota voisi muokata ilman, että ohjelman koodia tarvitsee muuttaa (saattaahan olla että uusia formaatteja tulee uusien ohjelmien myötä lisää)

Jos joku on kiinnostunut, niin voin kertoa tarkemmin ideasta.

PCSPACE-TIETOKANTA

P-C.Wirtanen esittelee tuossa jäljempänä PCSpace-ohjelman, jonka tekemiseen olen minäkin osallistunut mm. tekemällä ohjelman suomennoksen. Ohjelmaan saa lisättyä maksimissaan 4096 tähteä. Jakeluversiossa niitä on noin tuhat. Oma ajatukseni on ollut yhdistellä sopivasti lähimpien tähtien luetteloa sekä kirkkaimpien tähtien luetteloa. Lähimpien tähtien kohdalla tiedot ovatkin riittävän tarkkoja. Olen hyödyntänyt Gliesen ja Woolleyn et al. luetteloiden pohjalta koottua lähimpien tähtien luetteloa:

    Catalogue of Stars within 25 parsecs of the Sun
    ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/dbases/stars/near25pc.lzh

Koska PCSpace ei tue kaksoistähtiä, on niitä karsittava listasta tai keploteltava ne jotenkin ohjelman käyttämään xyz-koordinaatistoon, joka on tarkempi kuin rektaskensio-deknaatio-esitys, johon perustietokanta tehdään ja jonka PCSpacen konfiguraatio-ohjelma muuntaa xyz:aan.

Kirkkaiden tähtien kohdalla olen käyttänyt luetteloa

    Yale Bright Star Catalogue
    ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/dbases/stars/yale_bsc.lzh

Jälkimmäisen ongelmana on parallaksitiedot, joista en mielestäni saa luotettavaa infoa tähtien etäisyyksistä. Etäisyystietojen vaihtelevuus onkin ongelma, joskaan ei mikään suuri sellainen, sillä kauempana olevilla tähdillä se ei aiheuta niin suurta vaivaa ohjelman käyttöön.

Näin ollaankin saatu jo yli 4000 tähteä ja pitäisi suorittaa karsintaa. Projekti on minulla hyvin pitkällä, mutta on jämähtänyt kaksoistähti- ja etäisyysongelmaan. Jos joku haluaa auttaa, annan lisätietoja.

TIETOVERKKOUUTISIA

Tällä palstalla on joitain verkkouutisia. Jos teillä uusia vinkkejä, niin kertokaa niistä minulle. Uudet kotisivut, ohjelmat, palvelut ym. verkkotapahtumat, jotka koskettelevat tähtitiedettä ovat tervetulleita.

WWW.URSA.FI

Ursan palvelimen sisältö laajenee koko ajan kovalla vauhdilla. Jaostoista oman sivunsa palvelimelle ovat laatineet tai siirtäneet sitten viime UMIn ainakin: halot, meteorit, optiikka- ja kaukoputken rakennus, syvä taivas sekä tekokuut ja raketti-ilmiöt. Pian tulossa on myös sää- ja havainto-olosuhteet. Palvelimellahan olivat ennestään jo kerho- ja yhdistystoiminta, oma jaostomme sekä revontulet.

Yhdistykset ovat myös hyödyntäneet palvelinta. Jyväskylän Sirius ja Lahden Ursa ovat siirtäneet omat sivunsa Dubheen. Ursa tarjoaa yhdistyksille sähköposti- ja kotisivupalvelua ilmaiseksi.

Hale-Bopp on puhuttanut tietenkin viime aikoina. Serverin H-B-sivut osoitteessa

    http://www.ursa.fi/hb

eivät ole mitenkään laajat, mutta sieltä löytyvät tärkeimmät linkit ja kokoelma suomalaisia komeettakuvia. Kuvakokoelma tulee jäämään palvelimelle vielä joksikin aikaa.

#SIRIUS

Suomalainen tähtiharrastuksen IRC-kanava #sirius on taas aloittanut säännölliset kokoontumiset. Kanavan vanhat vakionaamat päättivät Oulussa kokousajaksi:

keskiviikkoisin noin klo 20-22

Kolme kertaa tähän mennessä on ehditty kokoontua ja ainakin parilla kerralla, jolloin minä olen ollut mukana, keskustelu on ollut vilkasta. Myös mt-jaosto voisi hyödyntää #sirius-kanavan sessioita. Tervetuloa!

Veikko Mäkelä

PCSPACE - MATKALLA AVARUUDESSA

PcSpace ei ole aivan tavanomainen tähtitieteellinen ohjelma siinä mielessä, että sen avulla ei voi laskea taivaankappaleiden nousu- ja laskuaikoja tai vastaavaa. PcSpace onkin vannoutuneille Star Trek -faneille ja muille avaruudessa matkaaville tarkoitettu hupiohjelma, jonka avulla voi havainnollistaa erinomaisesti tähtitaivasta eri puolilta avaruutta. Kyseessä on siis enemmän avaruusmatkailuohjelma. Ohjelman avulla voi valita määränpääksi esimerkiksi hyvästä musiikistaan tunnetun Cap(p)ellan ja niinpä monitoriin piirtyy tähtitaivas sellaisena, kuin se Capellalta näyttää. Vanhat, tunnetut tähdistöt voivat - valitusta kohteesta riippuen – muuttua merkittävästikin siitä, millaisia ne ovat Maasta katsottuna. Ja oman Aurinkommekin voi nähdä osana muita tähtiä. Siis varsin kiinnostava ohjelma, jonka parissa varsinkin aluksi viettää helposti tuntikausiakin. PcSpace on lisäksi freewarea, joten päästäkseen matkailemaan avaruuteen ei tarvita edes suuria hankintakustannuksia eikä edes rekisteröintiä.

PcSpace on mahdollista imuroida joko Ursan Mizar BBS-järjestelmästä tai sitten tiedostopalvelimelta osoitteesta ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/progs/pc/stars/pcsp22f.exe (suomenkielinen) tai ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/progs/pc/stars/pcsp22e.exe (englanninkielinen). Ohjelma on saksalaista alkuperää, mutta on käännetty myös suomeksi. Saatavilla oleva uusin versio tuntee numeron 2.2 ja on vuodelta 1993, eli mikään huippu-uutuus tämä ohjelma ei ole. Vaan kuka väittääkään, että kaikki käyttökelpoiset ohjelmat olisivat megatolkulla kiintolevytilaa vieviä uutuuksia noin muutenkaan. Laitteistovaatimuksena PcSpace edellyttää vähintään 386-prosessorin, VGA- tai SVGA-monitorin ja hiiren sekä tietenkin DOS-käyttöjärjestelmän. Nykykoneille ohjelman suorittaminen ei siis ole mahdotonta. Itse testasin ohjelmaa 50 Mhz:n 486DX2-koneella DOSissa ja Windows 3.1:ssä sekä Windows-95:ssä 166MHz:n Pentiumilla. Kaikissa näissä laitteissa ja järjestelmissä ohjelma tuntui toimivan todellakin ilman minkäänlaisia nikotteluja.

Vaikka kyseessä onkin DOSille tehty ohjelma, sen suoritus Windowsin altakin onnistui hyvin. Kuvakekin näyttää olevan valmiina paketissa, mutta (ihme kyllä) PIF-tiedostoa tekijä ei ollut lisännyt joukkoon, sillä aivan oletusasetuksilla PcSpace ei pyöri Windowsissa (3.1) aivan ongelmitta. Muistin minimivaatimukseksi pitää asettaa 450 kiloa ja lisäksi näyttömuisti on säilytettävä ja kaikki pikanäppäimet varattava - eli Windowsissa käytettäessä ohjelmaa ei voi jättää taustalle, sillä näyttö ei päivity palattaessa ohjelmaan. Muita taustalla pyöriviä ohjelmia sen sijaan PcSpace ei tuntunut häiritsevän. Joten kun PcSpacen käynnistää, niin se ainoa keino palata takaisin Windowsiin on ohjelman lopettaminen. Tämähän on tosin melko tuttu ilmiö monille Windowsin alta graafisia DOS-ohjelmia käyttäneille henkilöille.

Testatessani ohjelmaa Windows-95:ssä yllätyin positiivisesti, sillä tuossa näytti kaikki sujuvan melko lailla paremmin eikä 95:n varaamia resursseja ohjelmalle joutunut juuri lainkaan muuttamaan. Ainoa, mitä joutui viilaamaan, oli ohjelman käynnistyminen vain ja ainoastaan koko ruudulle. Vaihto sovellusten keskenkään ei häirinnyt PcSpacea, vaan näyttö palautui normaaliksi.

Ohjelman käynnistyessä oletuspaikkana ja keskustähtenä on luonnollisesti oma Aurinkomme. Tuosta voi sitten edetä, mihin suuntaan haluaa joko osoittamalla jotain tähteä tai valitsemalla tähti luettelosta. Hiiren oikeaa näppäintä painamalla voi kiertää valitun tähden ympärillä ja “normaalisti” vasenta näppäintä klikkaamalla alkaa matka kohti valittua kohdetta. Mikäli valitsee lähellä olevan tähden, taivas ei muutu juurikaan, mutta mitä kauemmaksi mennään sitä ihmeellisempiä kuvioita voi taivaalla näkyä. Ohjelma antaa siis erittäin havainnollisen kuvan tähdistöjen todellisesta, näennäisestä luonteesta ja kolmiulotteisuudesta. Saman tähdistön tähdillä ei todellakaan ole välttämättä mitään yhteistä keskenään, paitsi että (miltä tahansa) planeetalta katsottuna tähdet vain näkyvät samalla suunnalla. Mikäli haluaa luoda vieraita tähtikarttoja vaikka Sirius-planeetan asukeille, niin siitä vain: tämän avulla voit loistavasti tehdä mieleisesi tähdistöt ja nimetä ne haluamallasi tavalla.

Ohjelman tietokannasta saa myös hyödyllistä tietoa eri tähdistä muutenkin, sillä ohjelman luonteen ansiosta tietokannasta täytyy löytyä tiedot valovoimasta, absoluuttisesta ja visuaalisesta magnitudista sekä luonnollisesti etäisyydestä. Joten kyllä ohjelmalta puhtaasti hyödyllistäkin käyttöä löytyy.

Ei tämäkään ohjelma tietenkään mikään täydellinen ole, yksi ongelmista liittyy juuri matkailuun kaukaisemmille tähdille. Ohjelman tietokannassa on ainoastaan 1200 tähteä, joten kaukaa katsottuna taivas näyttää melko lailla “tyhjältä”, vaikka todellisuudessa tietenkään näin ei ole. Onneksi tietokantaa voi laajentaa käsittämään kaikkiaan noin 4000 tähteä, joten tällaisen laajennuksen tekemisellä suuri osa tästä ongelmasta poistuu. Jaoston piirissä onkin ollut jonkin verran puhetta ohjelman tietokannan laajentamisesta jo saatavana olevaan ohjelmistopakettiin, jolloin ohjelma olisi ilman loppukäyttäjän ylimääräistä vaivannäköä valmiiksi havainnollisempi. Tietenkään meille tuntemattomia ja Maahan näkymättömiä tähtiä ei ohjelmaan voi saada, mutta oletettavasti melko realistisen käsityksen taivaasta eri suunnilta nähtynä voi saada tietokantaa suurentamalla. Toinen asia, johon kiinnitin huomiota on “tähdistöviivat”, jotka eivät erotu kovinkaan hyvin taustasta. Vähänkin valoisammassa ympäristössä tulee kontrastisäädölle käyttöä, vaikka muutoin toki itse käyttöliittymä on varsin hyvä ja helposti opittavissa.

Paula-Christiina Wirtanen

Orionin tähdistöä Alfa Centaurilta katsottuna. Sirius ja Betelgeuze loistavat komeasti vierekkäin.


ENGLISH SUMMARY

Some new ideas and projects are presented. Mika Huurre from Kajaani suggest a clip-art library for amateur astronomy. In the section meeting in Oulu Astronomy Weekend in March people where interested in support programs of optics and network telescopes in Internet. There will be some presentations of these topics in the near future in Ursa Minor.

Veikko Mäkelä presents two of his projects: A database of Finnish locations for astronomy programs and supplement star database for PCSpace program. Both these are unfinished projects. P-C. Wirtanen gives later a presentation of PCSpace program.

In the network news there are some new info of Ursa WWW server: http://www.ursa.fi and Finnish astronomy IRC channel #sirius.