Ursa   Jaostot   Ursa Minor   Mikrokansa   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

21.04.00 Veikko.Makela@ursa.fi

[an error occurred while processing this directive] 2/2000


[Mikrokansa]

Mitä Cygnukselle?

On taas se aika, että pitää pohtia tulevan kesätapahtuman ohjelmaa. Minulla ei ole tällä hetkellä kovin paljon ideoita. Kuinka moni jaoston porukasta on ylipäätään tulossa paikalle? Mikroporukka ihan muutamaa muissakin jaostoissa aktiivista lukuunottamatta taitaa kartella luonnonhelmaan saapumista :-) Ei vaine. Mitä väki haluaisi Cygnuksella puuhattavan? Kertokaa, mikä olisi kiinnostavaa. Haluaisin, että aloite tulisi nimenomaan jaostolaisten suunnasta.

Viime vuonna vertailtiin ohjelmia. Nyt voitaisiin esimerkiksi pohtia jonkun projektin ja ohjelmointiongelman ratkaisemista.

Ohjelmarompun voisi pitkästä aikaa Cygnuksella julkaista, mutta sen tekemiseen tarvitsisin apua. Seuraavia hommia pitäisi tehdä:

  • uusimpien ohjelmaversioiden ja ohjelmien hakua/etsintää verkosta
  • jakelupakettien tekoa, jos tarpeen
  • dokumentointia

Projekteja

Muutama ihminen innostui puuhaamaan vanha SUOMILOC-projektini parissa. Toteutustavaksi muodostui ensi alkuun verkkoon tuleva sivu, jonka taustalla on perl-skripti. Verkon sivulta voisi itse kukin poimia tarvitsemansa paikkakunnat ja kääntää ne haluamansa ohjelman paikkakuntatiedostoksi. Samuli Tuomolan sivuhahmotelma löytyy osoitteesta: http://www.saunalahti.fi/~waddle1/cgi-bin/suomiloc.pl

Myöhemmin olisi tarkoitus luoda sitten sellainen mikrossa toimiva offline-versio.

Olen yrittänyt kerätä joitain ideoita ja hankkeita jaoston verkkosivuille osoitteeseen: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/projektit/. Jos teillä sattuu olemaan jotain suunnitelmia, joihin haluaisitte apuvoimia, niin voin laittaa yhteystiedot ja hankkeen kuvauksen tuolle sivulle.

Ohjelmatesti jatkuu edelleen

Tähtikarttaromppujen testaaminen etenee, vaikkakin hitaasti. Kari Laihia lähetti oman osuutensa jaoston listalle. Kari tutki, miten ohjelmat pärjäävät aurinkokunnan liikkuvien kohteiden, kuten asteroidien ja komeettojen paikkojen esittämisessä. Seuraavassa hänen testituloksiaan. Jälleen kerran, asiavirheiden korjaaminen olisi toivottavaa.

Pikkuplaneetat ja komeetat tähtikarttaohjelmilla

Testatut asiat:

  1. Miten ohjelma näyttää kohteen kartalla?
  2. Onko mahdollista animoida kohteen liike määräaikavälein?
  3. Onnistuuko efemeriditaulukon laskeminen?
  4. Näyttääkö ohjelma alueella olevat kohteet, pikkuplaneetat ja komeetat?

The Sky

  1. + Näyttää hyvin kohteen kartalla.
  2. + Animointikin sujuu, mutta ei helposti.
  3. Efemeriditaulukon teko ei onnistu (?).
  4. + Näyttää alueella olevat kohteet hyvin. Myös nimen ja numeron, jos tarvitaan.
  • Pikkuplaneetoista ainoastaan 5 kpl on valmiina. Muut joutuu hakemaan käyttöön valikon External minor planets -luettelosta.
  • Kohteen liikettä saa animoitua vapaasti:
    • Kohdasta Tracking setup asetellaan kohde, valitaan dot trails
    • Menee harmittavasti 3D planets -näyttöön
    • Poistutaan tästä
    • Asetetaan Records trails
    • Ajetaan animointi
  • Karttaan tulevat nimet saa asetettua komennolla View > Labels > Setup
  • Nimen tilalle ei saa esimerkiksi juoksevaa päivämäärää (?).

Guide 7

  1. + Näyttää kohteen ainoastaan suodattimien kautta: kohde, joka on magnitudiltaan heikompi kuin tähdet, ei näy (?).
  2. + Animointikin onnistuu: Osoitetaan kohdetta ja painetaan ok. Kohdasta Animation > Add a Trail valitaan parametrit.
  3. + Efemeriditaulukko tulee myös: Osoitetaan kohdetta kartalla ja valitaan Animation/Make efemerides.
  4. + Näyttää alueella olevat kohteet filtterillä.
  • Voidaan valita magnitudin mukaan karttaan.
  • Animoidessa tulevat kaikki mukaan. Miten määrää pystyy rajoittamaan (?).

Skymap Pro 6

  1. + Näyttää kohteet kartalla, mutta neliömäisenä laatikkoina. Voikohan tätä muuttaa (?).
  2. Ei toistaiseksi ole onnistunut.
  3. + Tekee helposti luettelon.
  4. + Näyttää alueella olevat kohteet nimillä, tarvittaessa lisää myös magnitudin ja numeron.
  • Valittaessa yksi kohde asteroidi karttaan, esim.
    • Ensin valitaan symboli-ikonista kohde, esim. asteroidit
    • Valitaan luettelo ja lisätään asteroidit johonkin lukumäärään asti
    • Siirrytään Search-valikkoon asteroidit ja valitaan kohde edellävalitusta luettelosta.
  • Tämän toimenpidesarjan joutuu tekemään joka ainut kerta, kun muuttaa esim. kartan kokoa (?).

Matti Suhosen kommentti:

Animointi onnistuu ainakin askel kerrallaan. Valitaan ensiksi animointiaskeleen koko. Sen jälkeen viedään osoitin valitun asteroidin kohdalle ja painetaan hiiren oikeaa painiketta. Lukitaan näyttö asteroidiin. Animointi tapahtuu napsauttamalla riittävän monta kertaa animointinuolta. Asteroidi pysyy paikallaan ja taivas kiertyy. Samalla tähdistöjen asennot voivat muuttua vaikeasti tunnistettaviksi.

Megastar

  1. + Näyttää kohteet kartalla hyvin.
  2. + Animointi onnistuu loogisesti valikosta valitsemalla.
  3. En ole kokeillut. Taulukon tekoa ei löytynyt (?).
  4. + Näyttää alueella olevat pikkuplaneetat ja komeetat filtterillä.
  • Toiminnot loogisia ja toimivia.
  • Joskus hukkaa tähdet, en tiedä miksi.

Redshift 3

  1. + Kohteen nimen saa myös karttaan.
  2. + Animoi liikettä hyvin. Animointi käynnistetään Control time -ohjauspaneelista.
  3. + Laskee monipuolisen taulukon kohteesta. Event/efem. tekee taulukon ja liikediagrammin, todella hieno. Reports laskee vielä muutakin tietoa.
  4. +
  • Tuntuu välillä, että arpoo planeettojen paikkoja, ilmeisesti kartan kierrot sekoittaa käyttäjää. Paikkakin muuttuu helposti johonkin päin avaruutta.

Kari Kuuren kommentti paikan muuttumiseen:

Tämä on totta jos kohde ei ole lukittu. Lukitus kannattaakin aina tehdä silloin, kun se vain on mahdollista.

 

Jokainen karttaohjelma on oma persoonansa ja vaatii käyttäjältään melkoista paneutumista toimintaansa. Käyttäjän kannalta helpoimmin opittavia ovat The Sky ja Megastar. Näiden logiikka on mielestäni helpoimmin opittavissa. Guide ja Skymap tarjosivat jatkuvia yllätyksiä, toiminnat olivat monipuolisia ja vaikeasti paljastettavissa. Redshift 3 taas teki kaiken mahdollisen, kun oli ensin kaivanut ominaisuudet esiin. Ainoana siinä sai myös talletettua opitut asiat. Olisi toivonut kyllä tekijän tallettavan oletusasetusten lisäksi valmiitakin tilanteita. (Näitä kuulemma löytyy toisesta hakemistosta kuin oletusasetukset. toim. huom.)

Testattavia asioita voisi vielä myöhemmin lisätäkin, esim. uusien tietokantojen päivityksen sekä uusien rataparametrien lisäämisen. En myöskään tarkastanut, laskivatko kuinka tarkasti oikein.

Ohjelmarekisteri verkkoon

Viime UMI:ssa oli puhetta ohjelmarekisterin verkkoon siirtämisprojektista. Asia on edennyt siitä melkoisen harppauksen eteenpäin. Jonkinlainen tietokantasovellus on nyt selailtavissa osoitteessa:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohjelmarekisteri/haku.phtml

Sovellus on tehty php3-kielellä ja se toimii toistaiseksi Ursan kokeiluserverin puolella portissa 3000. Taustalla mysql-tietokantapalvelin ja käytössä on koko ohjelmarekisterin tietokanta.

Teelmä vaatii vielä jossain määrin viilaamista, mutta tässä vaiheessa jaostolaiset voisivat laittaa tietokannan kovaan testikäyttöön, jotta kaikki kökköydet löydetään.

Veikko Mäkelä


Starry Night Deluxe – Kotiplanetaario vai avaruussimulaattori?

Starry Night Deluxe on kanadalaiselta ohjelmistotalon Sienna Softwaren kehittämä tähtitieteellinen ohjelmisto. Ohjelmasta on olemassa sekä Windows- että Macintosh-versiot. Se on hyödyllinen sekä aloitteleville tähtiharrastajille, että pidemmälle ehtineille havaitsijoille. Huomaa, että ohjelmasta on myös Basic-versio, jossa on mm. hyvin pieni kohdeluettelo. Tämä arvio on Deluxe-versiosta.

Asennus ja ensituntuma

Ohjelman asennus on helppoa: cd-romppu koneeseen ja setup-painikkeen painamisen jälkeen kaikki tapahtuu automaattisesti ja nopeasti. Tietokoneelle on melkoiset vaatimukset: Pentium-prosessori, CD-ROM, vähintään 16 megatavua muistia sekä Windows 95/98/NT käyttöjärjestelmä. Animaatioita varten tarvitaan QuickTime 3.0, joka tulee myös CD:llä. Käyttöohje (englanninkielinen) on hyvä sekä paperiversiona että sähköisenä CD:llä ja webissä.

Käyttöliittymä on hyvä, vaikkakin siitä helposti paistaa läpi ohjelmiston Macintosh-historia, esimerkiksi jotkut valikot vaikuttavat hyvin maccimaisilta. Kaiken voi tehdä hiirellä, käytössä on useita työkalupaletteja.Ohjelma avautuu yhdessä ikkunassa, mutta erilaisia ikkunoita on helppo avata lisää tarpeen mukaan. Grafiikka on erittäin hyvän näköistä, esimerkiksi planeetat näyttävät hyvin luonnollisilta ainakin riittävältä etäisyydeltä tarkasteltuina. Hauskana yksityskohtana komeetoilla on komeat huntumaiset pyrstöt.

Planetaario

Starry Night on erittäin hyvä kotiplanetaario, se päihittää jopa monet oikeat planetaariot projektoreineen. Ohjelman avulla voi tarkastella tähtitaivasta reaaliajassa, juuri sellaisena kun se on sillä hetkellä, tai siirtyä ajassa eteenpäin tai taaksepäin erilailla nopeuksilla. Voit nähdä Auringon laskevan ja taivaan muuttuvan sinisestä päivätaivaasta mustaksi yötaivaaksi, tähtien syttyvän yön pimetessä ja liikkuvan realistisesti idästä länteen. Tähtien kirkkaudet ovat hyvin realistisia, parhaimman näköisiä tähtiä mitä olen tietokoneohjelmissa nähnyt.

Eri suuntiin katseleminen onnistuu yksinkertaisesti tarttumalla tähtitaivaaseen käsityökadulla ja siirtämällä sitä hiiren avulla. Toisen työkalun avulla voit liikkua Maan pinnalla ja tarkastella miltä tähtitaivas näyttää eri paikkakunnilta. Voit valita havaintopaikan myös kattavasta paikkakuntaluettelosta. Kätevä koti-nappula tuo sinut kätevästi takaisin 'kotiin' yhdellä hiiren nappulan painalluksella.

Yksi hyvin mielenkiintoinen ja visuaalisesti vaikuttava ominaisuus on mahdollisuus näyttää vanhanaikaiset tähdistökuvat klikkaamalla tähdistöä. Kaikki eivät välttämättä näistä kuvista pidä, mutta minun mielestäni ne ovat hienoja.

Aurinkokunta

Kun kyllästyt tarkkailemaan tähtitaivasta kotiplaneettamme pinnalta voit nousta avaruuteen ja nähdä maapallon pyörivän alapuolellasi. Voit lentää planeetan ympäri ja nähdä meret ja mantereet. Tämä toimii myös muilla planeetoilla. On hauskaa lentää esimerkiksi Saturnuksen ympäri ja nähdä kuinka Aurinko valaisee planeetan ja rengassysteemin. Planeetalta toiselle hyppimisen lisäksi on mahdollista tarkkailla planeettojen ja aurinkokunnan pienkappaleiden liikettä kiinteästä havaintopaikasta. Uusien kappaleiden lisääminen on myös mahdollista ertyisen työkalun avulla.

[Trifid]

Sienna Softwaren sivuilta poimittu esittelykuva Starry Night Pron tähtikartasta.

Tähtikartta

Sähköisenä tähtikarttana ohjelma oli minulle pienoinen pettymys. Vaikka deluxe-versio sisältääkin kaikki Hubble-luettelon miljoonat tähdet aina 16 magnitudiin saakka, se sisältää vain NGC- ja IC-luettelot deepsky-kohteista. Jokaisesta Messier-kohteesta on mukana oikeankokoinen valokuva. Himmeämmät kohteet tulevat automaattisesti näkyviin zoomatessa tähtikarttaa suuremmaksi. Ohjelmalla voi myös tulostaa tähtikarttoja, mutta ne ovat melkoisen heikkolaatuisia.

Internet

Yksi ohjelman parhaita ja hyödyllisimpiä ominaisuuksia on sen Internet-yhteys. Jos sinulla on verkkoyhteys, saat useimmista kohteista lisäinformaatiota klikkaamalla kohdetta ja sen internet-linkkiä. Tämä vie Sienna Softwaren LiveSky-tietokantaan ja sieltä on linkkejä eteenpäin erilaisiin verkkotietokantoihin. Voit lisätä myös omia linkkejä kohteisiin. Mutta kaikkein vaikuttavin ominaisuus on se että voit ladata digitoidun POSS- kartaston kuvan juuri samasta alueesta, kuin mikä näkyy ruudulla. Tämä on kuin omistaisit metrisen Schmidt-kameran! Kuvat latautuvat parissa minuutissa riippuen internet-yhteydestäsi.

Animaatiot

Yksi ohjelman monista enemmän hauskoista kuin hyödyllisistä ominaisuuksista on QuickTime animaatioiden tekomahdollisuus. Voit nauhoittaa kaiken sen mitä kuvaruudulla tapahtuu; voit nauhoittaa esimerkiksi tähtien liikkeen horisontin yllä, planeettojen ohilentoja tai komeetan liikkeen aurinkokunnan sisäosissa. Animaatioita voi katsella myös ilman StarryNight-ohjelmaa ja liittää vaikka web-sivulle muiden katseltavaksi.

Arvio

Vakavamieliselle tähtiharrastajalle Starry Night tuskin riittää ainakaan ainoaksi tähtikarttaohjelmaksi, mutta se toki täydentää mukavasti elävällä grafiikallaan vaikkapa kohdeluetteloiltaan liki täydellisiä TheSky- tai Megastar-paketteja. Ohjelma sopii hyvin tähtiharrastusta aloittavalle ja erilaisia tähtitieteellisiä esityksiä tekevälle. Internet-yhteyden kanssa LiveSky- ja POSS-ominaisuudet tekevät ohjelmistosta hintansa arvoisen hankinnan.

Lisätietoja ja eriomainen online-manuaali löytyy Siennan kotisivulta osoitteessa: www.siennasoft.com.

Arto Oksanen


English summary

Planning the program for the Cygnus summer meeting is beginning. The leader asks suggestions from the section members. We are also trying to publish a software CDROM before the happening.

The SUOMILOC project has arousen some interest. It is a plan to make a program, which can convert from a site database to an location file from different kind of astronomy programs.

The test of the CDROM starmap programs continues. Kari Laihia have tested, how the programs can present comets and minor planet locations and animate their motion. All the programs works different way. TheSky and Megastar are the easiest to learn, RedShift gives large amount of possibilities.

There is a test version of the www database of Ursa program library available now. It is based on mysql database and php3 driven www pages.

In the last section Arto Oksanen gives a presentation of Sierra Software program Starry Night DeLuxe. It is visually very nice program, but as a starmap program it is a bit limited.