12.4.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 1/97

Mikrokansa

MATEMATIIKKA JA TIETOTEKNIIKKAJAOSTO HERÄÄ HENKIIN?

Viimeisen vuoden aikana ei Ursan matematiikka- ja tietotekniikkajaostossa ole tapahtunut mitään. Ainoa tilaisuus taisi olla Cygnuksen epämääräinen palaveri. Juttujakaan ei Ursa Minorissa liiemmälti ole ollut. Otin jaostonvetäjän tehtävät vastaan vuoden alussa suuremmitta puheitta. Ehkäpä kaikille ei siis ole selvää, että jaosto on siirtynyt Kari Kuurelta minulle. Vetäjän vaihto lykkääntyi tänne asti, sillä olin tullut suostuneeksi vetämään halojaostoa yhden puolivuotiskauden.

Luulenpa, etten järin paljon esittelyitä kaipaa. Yhteystiedot löytyvät tuolta takaa, mutta tulkoon tässä nyt kerratuksi:

    Veikko Mäkelä
    Helsinginkatu 11 A 33, 00500 HELSINKI
    (09) 736 516 k, (09) 1912 3707 t, 050 566 8023 gsm
    sähköposti: Veikko.Makela@helsinki.fi, matem@ursa.fi
    WWW: http://www.helsinki.fi/~pvtmakel

Olen puuhaillut tähtitieteellisen tietotekniikan parissa jo jostain 1970- ja 80-lukujen taitteesta lähtien. Kotimikrojen parissa on tullut puuhailtua alkuaikoina. Pienimuotoista ohjelmointia yms. Sittenkin kiinnostus vei sähköisen viestinnän pariin: BBS-järjestelmiä ja Internetiäkin jo 1980-luvun lopulta. Tietotekniikkaan liittyy ammattinikin. Työskentelen nimittäin Helsingin yliopiston atk-keskuksessa pääalueenani atk-asemien ylläpito ja mikroverkkojen Macintosh-ympäristöt. En ole ollut innostunut kovin suuresiti pelkkään tekniikkaan, vaan ensisijaisesti atk:hon harrastuksen välineenä. Sähköisen viestinnän puolella olen kiinnostunut kysymyksestä, miten se hyödyttää harrastajia. Kuitenkin näen tietoteknisen puuhailun myös eräänä harrastuksen alueena.

Miten matematiikka- ja tietotekniikkajaoston toiminta tulee sitten muuttumaan? Ei luultavasti mitenkään, elleivät jaostosta kiinnostuneet osoita elonmerkkejä. Sillä jaosto syntyy juuri asiasta kiinnostuneista harrastajista. Jaostovetäjä tuskin yksin pystyy jaostoa luomaan. Toki aion pitää jaostoa resurssieni puitteissa näkyvillä ja järjestää palaverejä ja juttelutuokioita eri tapahtumissa ja vastailla kaikkiin tiedusteluihin. Jaosto on sen verran kauan viettänyt hiljaiseloa, että ihan hetkessä toiminta ei välttämättä herää henkiin. Eli pallo on kyllä nyt teillä arvon harrastajat sukupuoleen katsomatta, jotka olette kiinnostuneet kaikenlaisesta tähtiharrastusta sivuavasta tietokoneiden ja laskennan parissa puuhailusta. Antakaa kuulua itsestänne. Mistä olette kiinnostuneet ja erityisesti, onko teillä jotain annettavaa muille jaostolaisille.

Haluan myös tehdä selväksi, että ymmärrän tietotekniikan muunakin kuin ohjelmointityönä ja kaavojen pyörittelynä, jotka toki kuuluvat kyllä nekin jaoston toimialaan. Monia muita ovat mm. valmisohjelmien käyttö ja tutkiminen ynnä erilainen tukitoiminta, sähköisen viestinnän eri muodot: sähköposti, postituslistat, IRC, verkkojulkaiseminen, havaintojen ja kuvien käsittely, multimedia ja muukin tietokoneella tehtävä asioiden visualisointi yms.

YHTEYDENPITO

Jaoston toiminnassa a ja o on kunnollinen jaostolaisten välinen yhteydenpito. Ensimmäisenä tulee ehdottomasti Ursa Minor. Pyrkikäämme elvyttämään Mikrokansa-palsta ja tuottamaan sille kiinnostavia juttuja tietotekniikan alueelta. Tämä tarkoittaa ehdottomasti sitä, että muutkin kuin vetäjä kirjoittaa. Pohtikaapa mielessänne, olisiko joku osa-alue, jota olette enemmän harrastaneet ja voisitte muutaman rivin asiasta kirjoitella. Myös jutun aiheita voi ehdotella minulle. Muistakaa, että Ursa Minorissa asioita saa käsitellä teknisemminkin, eikä koko ajan tarvitse miettiä, ymmärtääkö nyt jokainen rivikansalainenkin tämän. Olennaista on, että tietoa levitetään muille tietotekniikasta kiinnostuneille. Joitain kirjoittajia onkin aiemmin ollut. Toivoisin, että edelleen jatkaisitte.

Tähdet ja avaruus -lehti onkin sitten toinen juttu. Sinne saattaisi myöhemmässä vaiheessa olla hyvä saada jotain laajempaa tähtiharrastajan tietotekniikkajuttua. Tässä olisi kirjoittamista harrastaville jaostolaisille hyvä yhteistyöhanke.

Oletan, että suurimmalla osalla jaostolaisista on sähköpostiyhteys. Todennäköisesti juuri meidän jaostostamme löytyy suhteellisesti eniten sähköpostin käyttäjiä jaoston jäsenmäärään verrattuna. Sikäli en pidä sähköpostia vähäisimpänä yhteydenpitomuotona. Koska muutamilla jaostoilla on jo omat postilistansa, pitää toki meidänkin jaostollamme olla sellainen. Olenkin perustanut Ursan Dubhe-palvelimelle listan:

    mtj-l@ursa.fi

jota voidaan käyttää vilkkaasti yhteydenpitokanavana. Eli heti alkuunsa mainittakoon, että kaikki saavat listalle kirjoittaa. Lista on nimenomaan tarkoitettu keskusteluille ja tiedonvälitykseen. Ei pelkästään jaostonvetäjän tiedotteille. Mystinen mtj-lyhenne tarkoittanee mielikuvituksettomasti "matematiikka- ja tietotekniikkajaostoa". Listalle pitäisi pystyä liittymään lähettämällä viesti osoitteelle

    mtj-l-request@ursa.fi

ja liittämällä Subject-kenttään "subscribe", mutta ainakaan tätä kirjoittaessa tuo ei toiminut. Ongelmien sattuessa ilmoitelkaa minulle, niin lisään osoitteenne käsipelillä listalle. Liitän valmiiksi listalle jo jotain jaoston toiminnassa olleita.

Jaostolle tulee myös oma WWW-sivu osoitteeseen:

    http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj

Yritän keräillä sinne kaikkea matemaattiseen tähtiharrastukseen ja tähtiharrastuksen tietotekniikkaan liittyvää. Jaostolaiset voivat tehdä arvokasta työtä ehdottelemalla sopivaa sisältöä sivulle. Lisäksi, jos jollakulla on joku hyvä oma aiheeseen liittyvä sivu, niin kertokaa ihmeessä, niin linkitän sen oitis mukaan.

ASIANTUNTIJARINKI

Koska jaostossa on runsaasti aiheita, niin voisi olla hyödyllistä kerätä jonkunlainen asiantuntijalista. Ollakseen tällä listalla ei tarvitse olla mikään super-guru (tietenkin jos sellainen on, niin jo moraalinen velvollisuus osallistua listalle). Jos tuntee tietävänsä jostain aihepiiristä enemmän ja voisi jaella neuvoja ja tietoa muille, niin kannattaisi ilmoitella siitä jaostoon. Aihepiireistä on esimerkkejä seuraavassa kappaleessa.

AIHEPIIREJÄ, HANKKEITA

Yritän vielä lopuksi vähän hahmotella ja luokitella jaoston toiminnan aihepiirejä ja ideoita mahdollisiksi hankkeiksi, joita voisimme yhdessä toteuttaa. Tutkikaapa ja kommentoikaa.

1. Ohjelmistot ja niiden käyttö
Tähtitieteestä on runsaasti erilaisia ohjelmia ja ohjelmistoja erilaisiin laiteympäristöihin. Niistä tiedetään loppujen lopuksi aika vähän. Tai toki joku tietää jostain (esim. itse olen käyttänyt jonkun verran tähtikarttaohjelmia TheSky ja ECU). Kokonaiskuvaa kuitenkin on vaikea hahmottaa. Muistettakoon, että ohjelmistokategoriaan kuuluu sekä kaupalliset, että vapaasti jakelussa olevat tuotteet.
Ohjelmarekisteri ja ohjelma-arkistot
Ohjelmarekisteri on yksi jaoston toimintamuodoista. Pyrimme ylläpitämään vapaasti jaossa olevista ohjelmista kunnollista arkistoa. Arkisto on kahdessa paikassa:

Periaatteessa ohjelma voisivat olla Ursassakin, mutta FUNET tarjoaa levytilaa ja nopeat yhteydet kaikkialle maailmaan, joten en katso järkeväksi kuormittaa Ursan linjaa liikaa.

Näiden ylläpidossa (uusien ohjelmien ja uusien versioiden etsintä, ohjelmien luokittelu ja dokumentointi) on työtä. Ohjelmatietokantaa on ylläpitänyt Matti Suhonen. Ohjelmarekisterin siirtämisessä WWW:hen olisi mukava työsarka jollekin.

Ohjelmaesittelyt
Uusia ohjelmia ilmestyy ja vanhojakin on runsaasti. Jos joku on kiinnostunut jostain ohjelmasta ja voisi kirjoittaa siitä lyhyen esittelyn, niin se on erittäin toivottavaa. Ursan arkisto on pullollaan mielenkiintoisia ohjelmia tutustuttavaksi.
Ohjelmatestit
Löytyisikö intoa tehdä suurempi testi esim. tähtikartta- tai koosteohjelmien välillä. Tämä vaatisi jo hyvää tiimityötä ja vähän suunnittelua. Toki pienimuotoisia testejä voi itse kukin tehdä ja laatia pienen raportin julkaistavaksi.
Uudet ja vanhat käyttöympäristöt
Uusia käyttöympäristöjä varten on vielä tehty niukalti tuotteita. Windows 95:lle ja NT:lle alkaa jo löytyä ohjelmia. Kiinnostavaa olisi lisätä Linux-pohjaisten sovellusten valikoimaa. Jonkunverran on ollut kiinnostusta myös etsiä ja sovittaa softaa vanhoihin "antiikkikoneisiin" kuten CP/M:lle, Commodorelle jne.
2. Ohjelmointi, algoritmit ja laskenta
Harrastetaanko tähtitieteellistä kotiohjelmointia vielä missä määrin? Jotenkin tuntuu, että ohjelmoinnin kulta-aikaa elettiin 1980-luvulla, jolloin yksi sun toinen väänsi BASICillä ohjelmia. Lieneekö nyt nyt niin, että ohjelmointi graafisiin käyttöliittymiin, kuten Windowsille on niin paljon vaikeampaa, ettei sitä enää harrasta kuka tahansa? Toisaalta laskentamenetelmät ja algoritmit ovat edelleen samoja ja matemaattiset ongelmat pysyvät samoina kuin ennenkin. Tietoutta ja kirjallisuuslistaa voisimme pitää yllä tästä puolesta.
Ohjelmoinnin uudet haasteet
WWW on päivän sana. Liekö kukaan perehtynyt enemmän cgi- ja Java-ohjelmointiin, niin että olisi tehnyt sillä jotain tähtitieteellistä. Marko Grönroosin tähtikarttasovellus ( http://org.utu.fi/yhd/ursa/astro.cgi) on ainoa, jonka tiedän. Ursassa ollaan kiinnostuneita luomaan omalle palvelimille jotain vastaavia palveluita.
3. Sähköinen viestintä, verkkojulkaiseminen
Sähköistä viestintää hyödynnetään jo monella harrastuksen alueella, joten pelkkä viestintä ei ole jaoston interesseissä sen enempää kuin muillakaan jaostoilla. Me voisimme kuitenkin keskittyä tietouden levittämiseen erilaisista mahdollisuuksista ja verkkotarjonnasta. Sähköinen viestintä kattaa laajan repertuaarin: sähköposti, postituslistat, uutisryhmät, IRC, postilaatikot ja niiden verkot. Viimemainitusta mainittakoon, että BBS-puoli tuskin vielä on kuollut, vaikka onkin ollut Internetin puristuksessa. Silläkin on omat ystävänsä.

Tähtiharrastukselle on olemassa suomenkielinen uutisryhmä (news:sfnet.harrastus.astronomia) ja IRC-kanavansakin (#sirius). Näidenkin resurssien vaaliminen on tärkeä tehtävä.

Verkkojulkaiseminen ja WWW yleensäkin kuuluu myös olennaisena osana viestintään tai tiedonlevittämiseen tietotekniikan avulla. Suurin osa meistä on varmaan surffaillut ja huomaa, että vinkkejä tiedon etsinnälle tarvitaan.

Resurssilistat
Erilaisten resurssilistojen ylläpitäminen on yksi tapa auttaa harrastajia sähköisen viestinnän käytössä. Itse olen aikoinani pitänyt useampaakin luetteloa, mutta niistä ainoat elossa olevat ovat Suomen tähtiharrastajien Internet-hakemisto ( http://www.funet.fi/pub/astro/html/ecomm/inetcat.html) sekä sähköisen viestinnän sivut ( http://www.funet.fi/pub/astro/html/ecomm/viestinta.html). Vaikka nuo ovatkin omia projektejani, otan kernaasti kaikenlaista apua vastaan. Tarvetta olisi esim. jonkunlaiselle sähköpostilistojen esittelylle, vaikka sellainenkin on ulkomailla olemassa. Hyödyllinen olisi myös eri jaostojen aihepiireihin liittyvän WWW-linkkilistan laatiminen.
Verkkojulkaisut
Kiinnostava idea voisi olla myös verkkolehtien yms. verkkojulkaisujen tekeminen.
4. Multimedia
Kuinka jaostossa on tietoutta ja harrastusta multimedian tekemiseen ja tutustumiseen tai yleensäkin harrastuksen visualisointiin?

KYSELY

Lopuksi kertauksenomaisena kysely jaostolaisille ja sen toiminnasta kiinnostuneille. Voitte palauttaa sen minulle postitse/sähköpostitse/WWW:nä ( http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/kysely.html):

Nimi:                           Sähköposti:
Osoite:                         Kotisivu:
Puhelin (vapaaeht.):

1. Haluan liittyä jaoston postituslistalle
2. Voisin olla jaoston asiantuntijana seuraavissa aihepiireissä
3. Olen kiinnostunut seuraavista aihepiiresitä/hankkeista
4. Muita ideoita, toivomuksia, yms.

TIETOVERKKOUUTISIA

Tällä palstalla voidaan julkaista uusia tähtiharrastusta koskettelevia tietotekniikka- ja verkkouutisia, esim. kotisivujulkistuksia etc. Lähetelkääpä minulla infoa, jos jotain uutta tapahtuu.

URSAN MIZAR-POSTILAATIKKO

Ursan Mizar-järjestelmä 7-vuotisessa historiassa tapahtuu ehkä suurimmat muutokset lähiaikoina. Koneen käyttöjärjestelmä muuttuu DOS/Desqview'sta Linuxiksi ja boxisofta Maximuksesta BBBS/L:ksi. Tämä tietenkin aiheuttaa monen moista opettelua vanhoille käyttäjille. Vastineeksi saadaan kuitenkin toimivampia yhdyskäytävä Internetiin ja mahdollisesti monien kaipaama mahdollisuus Telnet-yhteydenottoihin.

Mizarin puhelinnumero on muuttunut 11.2. alkaen. Uusi numero on: (09) 6227 5170.

URSA INTERNETISSÄ

Ursan kiinteä Internet-yhteys toteutui lopulta ainakin parin vuoden puhumisen, soutamisen, huopaamisen ja teknisten ongelmien selvittelyn jälkeen. Ursan Dubhe-palvelin liitettiin verkkoon marraskuun lopulla.

Ursa tarjoaa palveluita mm. WWW-palvelimen muodossa osoitteessa: http://www.ursa.fi.

Myös sähköposti kulkee Ursaan entistä liukkaammin. Yleisosoitteen ursa@ursa.fi rinnalla on muitakin osoitteita, kuten esim. Ursa.Minor@ursa.fi, kirjasto@ursa.fi ja Tahdet.Avaruus@ursa.fi.

Harrastusjaostoilla ja tähtiyhdistyksillä on mahdollisuus saada ilmainen käyttäjätunnus ja levytilaa esim. WWW-sivuja varten. Myös postinohjausta osoitteelta yhdistys@ursa.fi eteenpäin tarjotaan haluttaessa. Myös maksullisten käyttäjätunnusten jakoa pohditaan.

Ursan palvelimen yhteydet ovat telnetillä: dubhe.ursa.fi ja puhelimella (09) 6227 5171 (toimii lähiaikoina). Huomaa, että nämä ovat vain käyttäjätunnuksen omistaville.

KANSALLINEN KOTISIVU

Ylläpitämäni tähtitieteen kansallinen kotisivu säilyy edelleen Ursan palvelimesta huolimatta. Sivu on kokenut viime kuukausina lievää ulkoasun ja asialuokittelun parannusta. Ursan, Etelä-Karjalan Novan ja Riihimäen tähtitieteellisen yhdistyksen sivut ovat siirtyneet Ursan palvelimelle, mutta yhdistysten yleissivu on edelleen kansallisella.

Veikko Mäkelä


ENGLISH SUMMARY

As a new leader of Ursa mathematics and information technology section Veikko Mäkelä descripes many possilities for activities of the section. The topics of the section are not only programming or studying formulae. Tests and presentations software, electronical communication, image and data processing, multimedia etc. are new possibilities.