Ursa   Jaostot   Ursa Minor   Mikrokansa   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

18.2.02 Veikko.Makela@ursa.fi

[an error occurred while processing this directive] 1/2002


[Mikrokansa]

Cartes du Ciel 2.7

Cartes du ciel on karttaohjelmien aatelia. Se oli alunperin tarkoitettu tekijänsä omaan käyttöön, mutta on ajan saatossa paisunut valtavaksi niin luetteloiltaan kuin käyttömukavuudeltaankin. Se päihittää monella alalla lähes kaikki kaupalliset ohjelmat ja mikä parasta, on täysin ilmainen.

Ensivaikutelma on siisti, joskin vähän liiankin planetaariomainen, koska ohjelma näyttää tähdet bittikarttoina ja spektriluokkaa vastaavissa väreissä. Ne voi kuitenkin vaihtaa mieleisekseen tai kokonaan pois, mutta yleensä niistä ei ole haittaa. Valikot ovat selkeät, vaikkakin lähes kaiken voi tehdä myös aivan yhtä selkeillä työkalukuvakkeilla. Tähdistöt ovat ehkä suomalaiseen makuun hieman outoja, mutta näitäkin voi muunnella erityisellä mukana tulevalla ohjelmalla, joskin homma on edelleenkin lähinnä tekstitiedoston muokkaamista. Kätevänä lisänä ohjelmassa on havaintopaikan ja uuden suunnan taivaalla valitseminen pieneltä kartalta.

Paljaalla silmällä havaitsijaa on ajateltu paljon. Ekvatoriaalisesta projektiosta on helppo siirtyä atsimutaaliseen ja kokotaivaskartan saa helposti yhden napin painalluksella. Horisontti on läpikuultava, joten se erottuu selvästi eivätkä horisontin alapuoliset tähdet häiritse liikaa. Samalla voi kuitenkin arvioida esimerkiksi Kuun nousuajan helpohkosti. Horisontin muotoa saa lisäksi muokattua omaa havaintopaikkaa vastaavaksi, mutta tämäkin vaatii tekstitiedostoihin syventymistä. Uudessa versiossa on lisäksi simuloitu taivaan väri auringon korkeuden perusteella. Samalla se vaikuttaa jotenkin rajamagnitudiin, vaikkakin päivällä näkyy vieläkin aivan liikaa tähtiä. Uutuutena on tullut myös satelliittiennusteiden laatiminen. Ohjelma laskee vastaavankaltaisen taulukon kuin Heavens-Above ja näyttää satelliittien kulun kartalla. Se laskee lisäksi iridiumit ja näyttää kartalta sen suunnan. En ole vielä päässyt testaamaan ennusteiden tarkkuutta, mutta ainakin ahkerasti satelliittien rataelementtejä päivittämällä pitäisi päästä hyvään tarkkuuteen.

Syvän taivaan toiminnoissa ohjelma on parhaimmillaan. Ns. vakioluetteloissa on saatavilla tähtiä magnitudiin 12 ja syvän taivaan luetteloita NGC:stä ja SAC:sta LBN:ään ja PGC:hen saakka. Tarkkuus siis vaihtelee luettelosta riippuen ja on parhaimmillaan erittäin hyvä. Lisäksi on saatavilla koko joukko lisäluetteloita ja verkkoyhteyden kanssa voi ladata koneelle tähtiä GSC:stä ja USNO:sta, joten lopullinen rajamagnitudi on huimat 20. Yksi ohjelman heikkouksista on kuitenkin luetteloissa. Koska kaikki ohjelman luettelot ovat ilmaisia ei missään niistä ole kuvauksia sumujen muodoista. Toisinsanoen kaikki sumut on kuvattu pelkällä neliö-symbolilla. Tämän voi kuitenkin korvata jotenkin lataamalla verkosta DSS:n kuvia, joskin suurten alueiden lataaminen voi kestää rehellisesti sanoen aikaa. Galakseissa tätä ongelmaa ei ole, sillä ne näkyvät oikeaan suunteen osoittavina oikean kokoisina ellipseinä. RC3, joka antaa galakseista eniten tietoja näyttää jopa galaksien kirkkaan keskiosan. Uutena piirteenä on kohteiden näyttö pintakirkkauden mukaisella harmaasävyllä. Tästä seuraa kuitenkin se, että himmeämmillä kohteilla on tapana peittää kirkkaanpia kohteiden määrää lisättäessä. Näiden lisäksi ohjelma näyttää myös Linnunradan sekä muuttuvat ja kaksoistähdet.

Esimerkki, jossa kartan taustaksi on haettu kuva Kuplasumusta.

Aurinkokunnan kohteista löytyy muutamia yllätyksiä. Miellyttävä yllätys löytyy pienkappaleista. Ohjelma näyttää pikkuplaneetat ja komeetat erittäin hyvin. Esimerkiksi komeetoista se näyttää kirkkauden lisäksi pyrstön suunnan ja pituuden sekä koman koon. Animoiminen onnistuu myös hyvin ja jopa monella eri tavalla. Planeetat eivät näy yhtä hyvin, mutta asiaa on uudessa versiossa paranneltu. Planeetat näkyvät kyllä kokonsa mukaisina kiekkoina ja Saturnuksen renkaatkin näkyvät kohtalaisesti. Mukana on myös paljon himmeitä kuita. Tähdenpeittojen näkymiseen toivoisi kuitenkin jotakin parannusta vaikka planeetat saa ohjelmassa läpinäkyviksi tätä helpottamaan. Myös sisäplaneetoilta puuttuvat vaiheet, vaikka ne Kuulla kyllä ovat. Uusi versio näyttää kuitenkin Maan varjon Kuun etäisyydeltä sekä laskee auringon ja kuunpimennykset vuoteen 2100.

Esimerkkikartta pikkuplaneetta Cereksen M91-galaksin ylityksestä 21.3.2000.

Ohjelma tulostaa hyviä tulosteita, mutta niille jotka haluavat viedä ohjelman mukanaan ulos on tarjolla punamoodi, joka muutta näytön kokonaan punaiseksi. Ohjelmalla on myös mahdollista ohjata erilaisia kaukoputkia, mutta tämän kokeiluun ei ollut mahdollisuutta. Lisäksi on saatavilla erillinen ohjelma muuttuvien tähtien havaitsijoille, jolla on mahdollista piirtää havainnot valokäyräksi. Yhdessä Cartesin kanssa se näyttää muuttujan myös kartalta. Niille jotka eivät halua tutustua ohjelmaan kokeilemalla löytyy ohjelmasta vielä selkeä manuaali.

Jyri Lehtinen

Cartes verkossa

http://www.funet.fi/pub/astro/progs/pc/win32/starmap/cdc/
http://www.astrosurf.com/astropc/cartes/index.html

Laitepäivät 2002

Havaintovälineiden, tietotekniikan, tähtivalokuvauksen, radiotekniikan ja muun tähtiharrastuksen tekniikan harrastajien yhteinen viikonlopputapahtuma pidetään 15.17.3. Hollolassa Manskiven toimintakeskuksessa. Majoitustilaa, keittiö ja sauna on osanottajien käytössä. Tarkempaa tietoja ja ohjeita löytyy sivulta: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/laitepaivat2002/. Vapaaehtoiset ilmoittautumiset mt-jaostoon mtj@ursa.fi. Tuokaa mukaanne havaintolaitteitanne, tietokoneitanne ja aiheeseen liittyvää muuta materiaalia. Olisi mukava, jos paikalla olisi runsaasti nähtävää ja tutustuttavaa.

Ohjelma on pyritty järjestämään 'omin voimin'. Tavoitteena on ollut hiukan vähentää turhaa tyhjäkäyntiä, kuitenkaan unohtamatta tapahtuman rentoa ja leppoisaa henkeä. Tarjolla on useampia esityksiä laitepäivien eri aihepiireistä. Ursan Artjärvi-havaintokeskushanke on laajemmin esittelyssä lauantaina. Seuraavassa alustava ohjelmarunko, joka tarkentuu lähiviikkoina. Seuraa tapahtuman www-sivua.

Perjantai 15.3.

18	Saapuminen, majoittuminen
19	Sauna
21	Sään salliessa havaintoja

Lauantai 16.3.

11	Laitepäivien virallinen avaus
11-13	Esityksiä
13-15	Ruokailutauko
15-18	Esityksiä, demoja
19	Sauna
21	Sään salliessa havaintoja / 
	pilvisellä kuvia, videoita tms.	

Sunnuntai 17.3.

11-13	Esityksiä, jaostokokoukset
13-14 	Ruokailutauko
14	Tavaroiden purku, siivous ja kotiinlähtö	

Alustavia esityksiä

J-P. Teitto: Artjärven havaintokeskushanke
V. Mäkelä: Tähtitieteellisten palvelujen rakentaminen verkkoon
J. Sorvali: Barndoor-seurantalaiteprojekti
V. Timonen: Digitaalikameran käyttö tähtikuvauksessa
H. Määttänen: aihe auki (saa esittää toiveita)
peilinmittausdemo, mahdollisesti okulaarien testausta.

Veikko Mäkelä

Uudistunut Redshift 4

Varmasti edullisin varteenotettavista tähtikarttaohjelmista on Redshift 4. Tähtiharrastajat, etenkin syvän taivaan kohteita bongailevat, ovat hieman vierastaneet Redshiftin aikaisempia inkarnaatioita ja ehkä syystäkin. Redshift on pitänyt sisällään hieman rajoittuneen määrän heikkovaloisia tähtiä ja ehkä ne syvän taivaan kohteetkin ovat olleet hieman vähälukuisia. Nyt Redshift 4 -ohjelmassa tämäkin puute on poistunut.

Uudistunut ohjelma käyttää Tycho-2 luetteloa 11 magnitudiin saakka ja se pitää sisällään noin 2,5 miljoonaa tähteä. Mutta tämän lisäksi RS käyttää 4M ja Hubble Guide Star luetteloita tuottaakseen tiedot noin 15,5 miljoonasta tähdestä aina 20 magnitudiin saakka. Tähtien tietoja on täydennetty Hipparcos Double and Multiple Systems Annex'in ja Washington Double Star (WDS) luetteloiden tiedoilla.

Koko näkyvissä oleva taivas yhdellä ruudulla. Tämän näkymän saa kun zoomauksen asettelee 0,3:ksi.

Syvän taivaan kohteiden puolella kehitystä on myös tapahtunut. Ohjelman käyttämä Principal Galaxies Catalogue sisältää tiedot yli 70 000 galaksista, Astroid Orbit Elements Database puolestaan kertoo tiedot noin 15 000 asteroidista ja kolmanteentoista painokseen ehtinyt Catalogue of Cometary Orbits antaa tiedot yli 1700 komeetasta. Ja näiden lisäksi jokainen käyttäjä voi lisätä uusimmat tiedot komeetoista ja asteroideista sitä mukaa kun niitä julkaistaan.

Ehkä merkittävin muutos aikaisempiin RS:n versioihin on useamman työtilan ja ikkunan avaamismahdollisuus. Ne voi olla eri näkymiä samasta tai erillisistä tapahtumista. Tämä on erittäin hyödyllistä esimerkiksi vertailtaessa kahden havaintopaikan tapahtumia toisiinsa.

RS:ssä on perinteisesti ollut käyttäjäystävällinen antaessaan mahdollisuuden säädellä ruudun näkymiä. Nyt uudistetussa versiossa nämä ominaisuudet ovat entistä monipuolisemmat. Tosin vieläkin kaipaisin fonttien kokojen ja värien säätelymahdollisuutta. Ruudulla fontit ovat sopivankokoisia mutta printatessa tämä olisi erittäin toivottavaa.

Planeetat ovat aina olleet RS:ssä 3D-formaatissa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kuiden ja planeettojen vaiheet muuttuvat ajan mukana. Tai jos siirrät havaintopaikkasi vaikkapa Marsin tai jonkin muun planeetan pinnalle, tämäkin onnistuu. Itse asiassa voit sijoittaa havaintopaikkasi mihin tahansa kohtaan avaruudessa, seurata vaikkapa komeettaa tai kuuta tai vaikka vierailla Plutolla ja Charonilla.

Jos suurentaa haluttua kohdet riittävästi, saa tarvitsemansa yksityiskohdat esille. Maksimi suurennus on 9999-kertainen vaikkakin kuvassa on vasta tuhat-kertainen suurennus.

Näkyvissä olevan kohteen ominaisuuksiin voi vaikuttaa 'Sky filtterin' välityksellä.

Kohteista saa riittävästi tietoa Object infon kaytta. Klikkaamalla More>> -näppäintä infoa saa vielä runsain mitoin lisää.

Tässä tapauksessa 'Object infossa' kerrotaan Auringon ja Maan välisen etäisyyden vaihtelusta vuoden aikana.

Perinteisesti RS:ssä on ollut myös runsaasti multimedia-aineistoa. Nämä ovat säilyneet ja niiden määrää on jopa lisätty. Englanninkieliset selostukset ovat ymmärrettävissä hieman heikommallakin kielitaidolla ja runsas valikoima (425 kpl) valokuvia ilahduttaa varmasti jokaista tähtiharrastajaa.

Ohjelma pyörii varsin vaatimattomassa tietokoneessa. Se vaatii käyttöjärjestelmäkseen Windows 95/98 tai Windows 2000. Uusimman Windows XP:n käyttäjät voivat olla huoleti, sillä oman kokemukseni mukaan RS toimii siinäkin aivan moitteitta.

Prosessorivaatimuksena on Pentium 200 ja kovalevytilaa 8 Mb jolloin ohjelman tietokannat säilytetään rompulla. Jos muistia on enemmän käytettävissä, tietokannat kannattaa asentaa kovalevylle jolloin ohjelman toiminta on nopeampaa.

Muistia koneessa tulee olla 64 MB, värinäytön ainakin 800x600x16 bitin väreillä. CD-ROM aseman tulee olla 4x tai nopeampi ja koneessa tarvitaan 16bit Soundblaster tai täysin yhteensopiva sen kanssa. Printteri ja Internet-liittymä olisi toivottavia mutta ei aivan välttämättömiä. Ohjelma osaa noutaa Internetin kautta täydentäviä tietoja ja tuoreimpia uutisia. Ohjelma toimitetaan kahdella rompulla.

Löytyykö RS:stä jotakin moittimisen arvoista? Riippuen käyttäjän kokemuksen määrästä, puuttuvan opaskirjan tarve on mitä ilmeinen. Jos olet käyttänyt aikaisempia versioita, tämä puute ei ole kovinkaan häiritsevä mutta uudelle käyttäjälle se voi muodostua jopa kynnyskysymykseksi. Onneksi kuitenkin ohjelman opastusominaisuudet ovat hyvät ja apuja löytyy lähes kaikkeen mahdolliseen.

Ohjelman kontrollointi ja ohjausikkunat ovat edelleen hieman pienen tuntuisia. Ongelma näyttää kuitenkin olevan mietintämyssyssä, sillä nyt ikkunat ovat jaettu kätevästi "välilehdille", joten kaikkea ei tarvitse pitää auki ruudulla. Työskentely on selvästi helpompaa kuin aikaisemmin.

Suositushinta ohjelmalle on 49 e joten rahalleen saa kyllä vastinetta. Jos ohjelmaa ei löydy kirjakaupoista, sitä voi tiedustella maahantuojalta Plan 1, -yritykseltä (os. Särkiniementie 5, 00210 Helsinki, puhelin (09) 682 0205.

Kari A. Kuure


English summary

In the first part of this column Jyri Lehtinen reviews the newest version 2.7 of Cartes du Ciel starmap software. In the second part there is some information on Technical Weekend of Amateur Astronomy, which will be held on 15th to 17th of March. In the last section Kari Kuure reviews Redshift version 4.