Ursa   Jaostot   Matematiikka ja tietotekniikka   Yleiset kysymykset   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

19.6.02 Veikko.Makela (a) ursa.fi

Yleiset kysymykset

Seuraavassa on jotain tähtitieteeseen ja tietotekniikkaan liittyviä kysymyksiä, joita useasti esitetään sekä vastauksia näihin.


Mistä löytyy ilmaisia tähtitieteen ohjelmia?

Tähän pätee vanha sanonta, ei kannata lähteä merta edemmäksi kalaan. Ursa on pitänyt yllä jo vuosia ohjelmarekisteriä, johon on koottu satoja tähtitieteen ilmais- ja sharewareohjelmia. Ursan rekisterin sisältö löytyy seuraavista mm. paikoista:

Näistä ftp.funet.fi suositeltavin verkkohakupaikka. Kyseessä on edellenkin yksi maailman laajimmista tähtitieteen ohjelmistovalikoimista. Mizar on tarkoitettu pienempimittaiseen imurointiin hitaan serverin ja rajoitetun linjanopeutensa vuoksi . Mizar vaatii myös rekisteröitymisen.

Ursan ohjelmarekisterin kokeiluluonteista tietokantaa (ei aivan ajantasalla) voi selata osoitteessa http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohjelmarekisteri/haku.phtml.

Tähtitiedeohjelmien omille kotisivuille löytyy myös linkkejä sivulta http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohjelmien_sivuja.html. Sivun alussa on muutamia laajempia ohjelmien linkkiluetteloita. Varoitus: osa em. sivun linkeistä voi olla vanhentuneita. Niitä pyritään kuitenkin aika ajoin ajantasaistamaan.


Mikä on paras tähtikarttaohjelma? Mikä ohjelma kannatta hankkia?

Maailman parasta tähtikarttaohjelmaa on tuskin tehtykään. Itselleen paras ja sopivin karttaohjelma riippuu monesta seikasta: esim. käyttötarpeesta ja lompakon paksuudesta. Tietokoneen teho ei ole kovin merkittävä tekijä, sillä laajimmatkin karttaohjelmat toimivat jo melko vaatimattomallakin laitekokoonpanolla.

Karttaohjelman valinta kannattaa aloittaa omien käyttötarpeiden määrittelyllä. Tuskin on kannattavaa ostaa deep sky'hin erikoistunutta MegaStar-ohjelmaa, jos haluaa voi katsoa tähtitaivaan asentoa eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina eri paikkakunnilla.

Jos rahaa ei ole käytettävissä paljoa, voi ilmais- ja shareware-ohjelmista löytää itselleen kunnollisen. Niistä parhaimmat ovat kaupallisten ohjelmien veroisia.

Kartan valinnassa voi tutkia ohjelmien esittelyitä sekä ohjelmatestejä. Ohjelmien esittelyitä on julkaistu mm. sivulla http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohjelmat.html. Viiden kaupallisen tähtikarttaohjelman (tilanne kesä-2000) testi on julkaistu Tähdet ja avaruus -lehdessä 5/2000 sekä verkossa osoitteessa: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohjelmatesti. Ilmais- ja sharewareohjelmista oli vertailu numerossa 5/1999.

Ohjelmistojen kotisivuja on osoitteessa:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/mtj/ohjelmien_sivuja.html.


Löytyykö verkosta Auringon nousu- ja laskuaikoja?

Ainakin seuraavista osoitteista löytyy:

Myös Helsingin yliopiston Almanakkatoimiston sivuilla (http://almanakka.helsinki.fi/) löytyy Valtionkalenterin mukaiset almanakan sivut, joissa on nousu- ja laskuajat Helsingille, Oululle ja Utsjoelle. Valitaan valikosta "Kalentereita eri vuosille" ja sieltä haluttu vuosi.