Leonidit 2004Leonidiennusteet vuodelle 2004:


IMO:n WGN lehdessä ilmestyvä artikkeli leonidiennusteista 2004

IMO:n kotisivu

IMO:n kotisivu AMS palvelimella

IMCCE:n leonidiennustesivu leonideille 2004

Leonidit

Kuu ei haittaa leonidien havaitsemista tänä vuonna. Leonidit liittyvät 55P/Tempel-Tuttle-komeettaan. IMO:n meteorikalenterin mukaan maksimi on 17.11 klo 8.25 UT. Eli ainakin 16/17.11 yö on hyvää havaintoaikaa. Kannattaa havaita myös muina öinä maksimin lähellä, aktiivisuutta saattaa esiintyä ja on tärkeää saada havaintoja mahdollisimman monilta öiltä, jotta leonideista saataisiin mahdollisimman paljon havaintodataa, joka auttaa ennusteiden parantamisessa entisestään.

WGN-lehdessä ilmestyy tämän sivun kautta PDF:nä ladattavissa oleva artikkeli, jossa tarkastellaan leonidiennusteita tälle vuodelle tarkemmin. Mukana mallinnusta tekemässä ovat olleet Esko Lyytinen, Jérémie Vaubaillon, David Asher sekä Markku Nissinen. Kiitos WGN:n päätoimittajalle Chris Traynerille siitä, että WGN-lehdessä ilmestyvä PDF tiedosto voitiin laittaa ladattavaksi tältä sivulta.

Mielenkiintoisimmat vanat ovat 8-kierroksen ja 20-kierroksen vanat. Kahdeksan kierroksen (1733) vanan maksimin on ennustettu olevan 19.11 klo 19:00 UT (Lyytinen) ja aktiivisuuden on ennustettu olevan n. ZHR = 30 luokkaa (Lyytinen). Kahdenkymmenen kierroksen (1333) vanan maksimin on ennustettu olevan 19.11 klo 01:30 UT (Lyytinen) ja aktiivisuuden sille on ennustettu olevan n. ZHR = 5 - 10 (Lyytinen). Nämä ovat arvoja, joissa on otettu huomioon ei-gravitationaaliset voimat (jatkuva kiihtyvyys eli A2-efekti). Nämä voimat siirtävät ennustettua aikaa muutaman tunnin verran aikaisemmaksi. Muut ennustetut arvot löytyvät PDF tiedostosta.

Takaisin meteorijaoston kotisivulle