Tulipallo 28.04.2005Tulipallo 28.4.2005 aamuyöstä

Esko Lyytisen videolaitteiston kuvassa näkyi 28.4.2005 klo 00:23:50 Suomen aikaa tulipallo. Eskon videotallenteesta arvioitu tulipallon absoluuttinen kirkkaus oli n. -9 magnitudia.

Tulipallosta on tullut visuaalihavainto Pasi Manniselta Jyväskylästä. Mannisen havainnon mukaan tulipallo meni oikealta vasemmalla ja ylhäältä alaspäin. Tulipallo näkyi koillistaivaalla. Sää oli selkeää havaintohetkellä. Manninen havaitsi tulipalloa n. sekunnin ajan.

Tulipallo näkyi Esko Lyytisen videossa n. 2 sekunnin ajan. Tulipallon syttymiskorkeus on ollut ehkä n. 80 km ja sammumiskorkeus ehkä n. 50 km. Etäisyys Helsingistä on ollut n. 550 km arvion mukaan. Tulipallo on ehkä tullut etelän puolelta. Tulonopeusarvio on n. 20 km/s.

Tulipallo on voinut palaa kokonaan loppuun ja jos se ei olisi palanut kokonaan loppuun, niin siitä maan pinnalle oleva osuus on ollut luultavasti hyvin pieni, eli tällä tulipallolla ei ole kovin paljon merkitystä meteoriittimielessä.

Kuva 1 on Esko Lyytisen videosta tehty summakuva tulipallosta.Kuva 1.

ESKO LYYTISEN HELSINGISSÄ KUVAAMA VIDEO TULIPALLOSTA (VIDEON KOKO N. 0.4 M)

Havaintoja tästä tulipallosta otetaan vastaan meteorijaostossa. Lähetä havaintosi mieluiten käyttämällä jaoston sivuilta löytyviä www-tulipallolomakkeita. Kiitos!

Markku NissinenTakaisin meteorijaoston kotisivulle