Tulipallo 20.09.2002Havaintoja tulipallosta 20.09.2002 klo 00:58 Suomen aikaa:

Havaitsija: Esa Heino
Havaintopaikka: Tampere
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: n. klo 00:56
Havaintoselostus: Satuin näkemään torstain ja perjantain välisenä yönä Etelä-Suomen taivaalla näkyneen tulipallon kotini ikkunasta. Asun 12. kerroksessa ja siten minulla on öiseen aikaan hyvä mahdollisuus tarkastella taivasta. Putoaminen näytti tapahtuvan melko pystysuoraan alaspäin (ainakin lentoradan loppuvaiheessa). Siis katsoin likimäärin kohti itää kotini ikkunan läpi. Ilmiö oli hyvin kirkas, oma havaintoni kesti noin 2-3 sekuntia. Tulipallo kirkastui lentoratansa loppua kohti.

Havaitsija: Toni Tiainen
Havaintopaikka: autossa Salahmin lähellä
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: n. klo 00:56
Havaintoselostus: Olin tulossa Torniosta Varkauteen 20.9.2002 perjantain vastaisena yönä. Ajoin maantietä 88 Pulkkilasta Iisalmeen ja ennen Salahmin kylää näin kirkkaan valon taivaalla noin 0.56 autoni kellon mukaan, joka ei ole aivan oikeassa ajassa. Näin sen etuoikealla Salahmia kohti ajaessa. Tarkempaa havaintopaikkaa en tiedä, koska en tunne paikkoja. Kirkas valo laskeutui alas ja valaisi kirkkaasti alueen hiukan ennen metsän rajan taakse häviämistä.

Havaitsija: Riitta Kasper
Havaintopaikka: Rantasalmi
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Havaintoselostus: Luin Ursan nettisivulta äänihavainnoista jotka muistuttivat kaukaista ukkosen ääntä. Oma kokemani oli kyllä aivan muuta.Säikähdin jyrinää joka rupesi yhtä-äkkiä kuulumaan kovana, voimakkaana, aivankuin ukkonen olisi ollut aivan "päällä". Kaksikerroksinen omakotitaloni tärähti jyrinän aikana, pelkäsin että salama oli iskenyt taloon. Mutta onneksi mitään sellaista ei ollut tapahtunut. Menin pihalle katsomaan ukkospilviä, mutta taivas oli kirkas ja kaikki oli aivan hiljaista ja rauhallista.

Havaitsija: Seppo Rapo
Havaintopaikka: Sulkava
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: n. klo 00:58
Havaintoselostus: Tasaista jyrinää, jonka voimakkuus "ukkosjyrinä"-asteikolla siten, kuin ukkonen olisi usean kilometrin päässä (vähintään 5 km). Kesto 20-30 sekuntia. Suunta koillisesta aika tarkkaan.

Havaitsija: Tommi Kohonen
Havaintopaikka: Savonlinna
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: 00:57
Havaintoselostus: Näin juuri meteorin Savonlinnan yläpuolella. Kirkkaus oli aivan uskomaton, kuin salaman kirkkaus. En osaa magnitudia määrittää. Vähäiset pilvet valaistuivat valkoisiksi.Juuri meteorin lentoradan kohdalla oli pilvissä sopiva aukko, josta meteori näkyi. Näin meteorin noin klo 00:57. Se lensi zeniitissä lounas-koillinen suunnassa. Lennettyään noin 3 sekuntia se hajosi pieniksi siruiksi ja noin minuutin kuluttua kuului noin 30 sekuntia pitkä jyrinä, kuin kaukaisesta ukkosesta. Jyrinä oli ensin tasainen kuin lentokoneesta kuuluva ja lopuksi pätkikäs.

Havaitsija: Arja Hokkasen välittämä havainto Ursan toimiston kautta
Havaintopaikka: Rantasalmi
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: 00:59
Havaintoselostus: Kirkas valo itä-kaakkoa kohden, kesto pari sekuntia. Tämän jälkeen 1,5 - 2 minuutin viive, jonka jälkeen ukkosen jylinää muistuttanut ääni. Ääni kesti useita sekunteja, selvästi pidempään kuin valo. Soittaja kuvasi ääntä hyvin voimakkaaksi jylinäksi, "ujeltavaksi", ikään kuin lentokone lentäisi talon yli hyvin matalalta, tai nousisi kentältä lähtöön.

Havaitsija: Tom Eklund
Havaintopaikka: Valkeakoski
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: n. 01:00
Havaintoselostus: Viime yönä noin klo. 01.00 aikoihin todella upea (siis UPEA), erittäin monivärinen, suht. pitkä ikäinen ja hyvin kirkas tulipallo Ajomiehen alapuolelta horisonttiin. Syttyi ehkä noin 20 asteen korkeudessa (tai niillä paikeilla sen huomasin) ja kirkastui kirkastumistaan mitä lähemmäksi horisonttia tuli ja lopuksi aivan horisontin tasalla näyttävä loimahdus. Bolidi alkoi kuin mikä tahansa hyvin kirkas tähdenlento tai heikko bolidi...kirkkaana vaaleana viiruna. Ehkä reilun viiden asteen lennon jälkeen näytti kuin se oli jo valmis loppuloimahdukseen ja loimahtihan se, mutta muuttuen vain kirkkaaksi. Ekan loimahduksen jälkeen sirkus alkoi, värit vaihtuivat kokoajan ja varsinkin pyrstö oli nyt ns. sateenkaaren värinen. Mitä lähemmäksi horisonttia tähdenlento painu, sitä kirkkaammaksi se tuli ja lopulta ehkä 3-5 astetta horisontista, se alkoi piirtää paksua kirkkaan oranssia vanaa ja aivan horisontin tasalla...hyvin kirkas välähdys. Kesto...sanoisin, että 1-2 sekuntia. Kaksi sekuntiakin on jo aivan niillä rajoilla, että onko liikaa. Vaikka ehdinkin pariin otteeseen jo odotella, että nytkö se roihahtaa ja sammuu, niin ei se siitä huolimatta mikään useiden sekuntien ilmestys ollut. Arvelisin, että näin sen melko alusta, mutta en voi tietenkään olla täysin varma. Lentonsa aikana bolidi näytti siltä kuin se olisi roihahtamassa viimeistä kertaa ainakin kahdesti tai jopa kolmasti. Joka kerta bolidi kyllä äkisti kirkastui, mutta jäi tuolle uudelle kirkkaustasolle. Viimeisen kerran se sitten kirkastui ja roihahti siellä horisontin tasalla.

Havaitsija: Pasi Isojärvi
Havaintopaikka: Keuruu
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: n. 00:58
Näin nk. tähdenlennon tulevan klo 00.58 Keuruulta itään päin. Ilmiö oli kuin tähdenlento, ehkä se olikin, mutta palava osa oli kirkkaan sininen ja pyrstö kellertävän punainen. Se vielä, että kun se katosi horisontista niin välähti kahdesti ikään kuin olisi salama iskenyt, joten kävi mielessä että se tuli maahan saakka. Jos tarkemmin haluat tietää havainnon suunnan niin asteita en osaa sanoa muutakuin sen, että suurinpiirtein asteiden mukaan 100-120 astetta kompassin mukaan.

Havaitsija: Johanna Uimonen
Havaintopaikka: Helsinki
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: n. 01:00
Havaintoselostus: Johanna Uimonen kertoi nähneensä tulipallon 20.9 n. klo 1 parin sekunnin ajan itä-koillisessa. Havaintopaikkana oli Munkkiniemen Talinranta länsi-Helsingissä. Tulipallosta lähti oranssinen palava pyrstö joka muuttui siniseksi pilveksi. Pallo sammui jo ennen horisonttia.

Havaitsija: Mikko Pynnönen
Havaintopaikka: Jyväskylä
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: n. 00:57
Havaintoselostus: Näin viimeyönä kirkkaan valoilmiön, enkä näytä olevan yksin havaintoni kanssa: Kello näytti havaintohetkellä 0:57 (nyt ko. kello on vajaan minuutin jäljessä teksti-tv:n ajasta). Olin juuri mennyt nukkumaan, valot olivat olleet poissa ehkä pari minuuttia. Olin sulkenut silmäni, mutta kirkas välähdys sai minut tarkentamaan katseeni taivaalle refleksinomaisesti. Näin erittäin kirkkaan, ehkä kellertävän tai oranssiin vivahtavan valopallon liikkuvan pystysuoraan ylhäältä alas ikkunan editse. Tietoinen havaintoaika oli hyvin lyhyt, ehkä 0,4-1 sekuntia, lisäksi (lyhyt) reaktioaika. Havainto tapahtui siis n. 110 cm korkean ikkunan läpi, joka oli n. 4 metrin päässä. Silmäni oli suunnilleen ikkunan alareunan tasalla. Näin objektin lentävän noin 5-10 asteen matkan em. ajassa, ennenkuin se hävisi puitten taakse, mielestäni hyvin lähelle horisonttia. Ilmansuunnan pystyin määrittämään melko tarkkaan asuntoni seinän sekä sängyn ja ikkunan sijainnin mukaan, sanoisin 100° +- 3°. Suunnan tarkistuksena voi käyttää Plejadeita, joka oli hyvin lähellä valopallon kulkemaa pystylinjaa (meridiaania?). Valo oli todella kirkas, arvioin että suuruusluokaltaan sama kuin auton pitkät valot 100-300 metrin matkalta. En havainnut/pystynyt havaitsemaan kirkkauden muutosta havainnon aikana, mutta minut havahtumaan saanut välähdys saattoi olla erillinen jatkuvasta valosta. Tulipallo jätti peräänsä jonkinlaista savuvanaa, joka aaltoili hiukan. Ääntä en kuullut missään vaiheessa.

Radiohavaintoja:

Havaitsija: Esko Lyytinen
Havaintopaikka: Helsinki
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: 00:57:47 +/- 2s (ionisoituminen)
Havaintoselostus: Heijastus alkoi spekulaarisena heijastumana (ajat Suomen kesäaikaa) 00h57m47s. Kellonkojaus on huomioituna ja ajoitustarkkuus parisen sekuntia. Jatkui siitä ylitiheänä ionisaatiopilviheijastumana, joka voimistui, kunnes oli selkeästi voimakkaimmillaan noin 11 sekuntia alusta, muutaman sekunnin ajan, heiketen sitten ja lakaten kokonaan kestettyään noin 22 sekuntia. [Markku Nissinen: Ionisoituminen kestää ylitiheillä vanoilla pitkään.]

Videokamerahavaintoja:

Havaitsija: Ilkka Yrjölä
Havaintopaikka: Kuusankoski
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: 00:57:45 +/- 0.5 s (flash videokamerassa)
Havaintoselostus: minun videokamera & MetRec lokissa: 19.09.2002 @ 21:57:45 (+-0.5 s) Flash joka voi olla bolidin aiheuttama, mutta kuvaa ei ole, eikä se varmasti lentänyt kuvakentässä (Dra). Toisaalta yhtään muuta Flash merkintää ei ko. yöltä ole, joten voi olla oikea ajoitus.

Havaintoja muista tulipalloista 19/20.9.2002 yöltä:

Havaitsija: Eero Tapio
Havaintopaikka: Suomussalmi
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: klo 21:26
Havaintoselostus: Katsellessani lännen suuntaan lensi arviolta puolen kuunhalkaisijan paksuinen valtavan hehkuva tasapaksu tulipallo n. 3-4 sekunnin ajan yllättäen ylhäällä vasemmalla puolen taivaanlakea n.60 asteen verran häviten äkillisesti ilman mitään leimahduksia tai pirstaleita.Lentosuunta näytti olevan melko tarkasti idästä länteen tai hieman itäkaakosta länsiluoteeseen.Tulipallo lensi mainitussa suunnassa n. 10-20 astetta viistosti etelän suunnassa. Näytti kuin se lentäisi horisontin taakse asti sillä kulmalla,jolla se tuli alaspäin.Mutta kuten sanottu se sammui n. 30 asteen korkeudessa.

Havaitsija: Perttu Lindsberg
Havaintopaikka: autossa Lusista Jyväskylään menevällä tiellä
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: klo 22:09
Havaintoselostus: Ajelin perjantai-iltana Lusista Jyväskylään menevällä tiellä, kun noin klo 22.09 näin suoraan edessäni taivaalla ilmeisen meteorin väriltään kirkaan valkoisena kirkastuen loppua kohden. Lähelle maanpintaa se ei ehtinyt ja ilmiö kesti alle sekunnin.

Havaitsija: Marko Kämäräinen
Havaintopaikka: Turku
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: klo 23:00 ja 24:00 välillä
Havaintoselostus: Kirkas vaalea tulipallon kulki lounaasta itään n. 40 asteen korkeudella alaviistoon. Kesto pari sekuntia, pyrstöä ei näkynyt. Valo oli aluksi kirkkaampi, himmeni sitten ja katosi taivaalta.

Havaitsija: Pia Vainio
Havaintopaikka: Jyväskylä
Päivämäärä: 19/20.9.2002
Kellonaika: klo 00:15
Havaintoselostus: Suunnilleen klo 00.15 ja näytti "sammuvan" korkealla taivaalla, ennenkuin tuli lähellekään maata. Suunta oli luode-kaakko. Se oli huomattavan kirkas eikä viuhahtanut vaan lenti hitaammin kuin ennen näkemämme tähdenlennot.

Havaintoja tulipalloista 20/21.9.2002 yöltä:

Havaitsija: Astronetin kautta Marko Myllyniemen välittämä havainto
Havaintopaikka: Klaukkala
Päivämäärä: 20/21.9.2002
Kellonaika: 20:06
Havaintoselostus: Havainto on tehty Nurmijärven Klaukkalassa. Kohde on kadonnut (sammunut) horisontin yläpuolella. Suunta etelästä pohjoiseen.

Havaitsija: Tomas Lindfors
Havaintopaikka: autossa Isojoen kohdalla
Päivämäärä: 20/21.9.2002
Kellonaika: n. klo 20:02
Havaintoaika noin 3 sekuntia, ennen kun se meni ns. horisonttiin. Vielä 10 min. myöhemmin näimme vastaavaa "usvaa" mikä lentokoneet jättää jälkeensä, sillä erotuksella että tämä meni viistossa alaspäin. [Markku Nissinen: vanan kesto 10 minuuttia.]

Takaisin meteorijaoston kotisivulle