Tulipalloja toukokuussa 2005
Tulipallo 13.5.2005 n. klo 23.30 Suomen aikaa

Jaostoon on tullut havaintoja jo vaaleahkolla kevättaivaalla näkyneestä tulipallosta. Tulipallon havaittu kestoaika oli n. 5 sekuntia. Kirkkautta on havainnoista vaikea päätellä kovin tarkasti. Tulipallo tuli suunnilleen kaakon suunnasta, lentorata sijoittui lähinnä Hämeen alueelle. Loppukorkeus oli Esko Lyytisen mukaan n. 30km luokkaa.

Lisää havaintoja kaivataan!


Tulipallo 17.5.2005 n. klo 22.21 Suomen aikaa

Jaostoon on tullut paljon havaintoja tästä tulipallosta. mm. Kuopiossa tulipallo näkyi itätaivaalla. Tulipallo on näkynyt Kuopiossa n. 15-10 asteen korkeudella horisontista. Havaintoja tästä tulipallosta ovat analysoineet meteorijaostossa Esko Lyytinen ja Jarmo Moilanen.

Tulipallo lensi koko lentonsa Venäjän puolella. Lentosuunta oli suunnilleen kaakosta luoteeseen. Räjähdyskorkeus oli n. 30km, jossa korkeudessa tulipallo räjähti, joten kyseessä oli bolidi. Taivaalle jäi tulipallosta pitkään kestänyt savuvana. Itse tulipallon kestoaika oli n. 8 sekuntia. Tulipallosta on saattanut tulla maahan asti ehkä muutaman kilon kokoisia kappaleita, kenties suurempiakin. Kappaleiden mahdollinen putoamispaikka on n. 100km itään Lieksasta, eli pitkällä Venäjän puolella.

Lisää havaintoja kaivataan!


Havaintoja otetaan vastaan meteorijaostossa. Lähetä havaintosi mieluiten käyttämällä jaoston sivuilta löytyviä www-tulipallolomakkeita.

Kiitos!

Markku NissinenTakaisin meteorijaoston kotisivulle