Tulipallo 13.01.2005Tulipallo 13.1.2005 aamuyöstä

Suomen taivaalla havaittiin hitaasti kulkeva tulipallo 13.1.2005 klo 00:28. Tulipallon kokonaiskesto oli n. 17 sekuntia. Tulipallo ei ollut kovin kirkas, mutta mielenkiintoiseksi sen tekee sen pitkä kesto taivaalla. Siitä on saatu myös laskettua sen aiheuttaneen meteoroidin rata avaruudessa ennen sen törmäämistä maan ilmakehään.

Havaintoja tuli jaostoon Talvikki Väreeltä ja Juhani Salmelta Lahdesta sekä Timo Leponiemeltä Rengosta. Tulipallo kulki taivaalla pitkän matkan. Juhani Salmen havainnon mukaan meteori syttyi Andromedan suunnalla ja lensi kipunoiden kohti itäkoillista. Lopuksi kirkastuessaan n. -3 magnitudiin meteori hajosi osiin ja sammui Vesikäärmeen pään kohdalla. Juhanilta tuli tarkka piirroshavainto meteorista.

Tulipallo saatiin kuvattua sekä Esko Lyytisen videolaitteistolla Helsingissä sekä Timo Kantolan videolaitteistolla Mikkelissä. Videohavaintojen mukaan sen kirkkaus oli n. -5 magnitudia ja kirkkaimmillaan n. -7 magnitudin luokkaa.

Videohavaintojen perusteella tulonopeus oli n. 14km/s ja tulipallon sammuessa sen nopeus oli n. 7km/s. Ensimmäinen havaintopiste, josta on saatu tarkka ajoitettu mittaus Timo Kantolan videohavainnosta on 24.62E, 61.15N korkeudella 75km. Sammumispiste 26.09E, 60.28N korkeudella 40km. Esko Lyytinen arvioi, että kaikki materiaali ei ole palanut loppuun, vaan jäljelle on saattanut jäädä 0,2kg - 2kg. Putoamispaikka on kuitenkin meren päällä. Mahdollisten meteoriittikappaleiden löytäminen on tämänkin seikan vuoksi varmaankin lähes mahdotonta.

Esko Lyytinen on laskenut myös tulipallon aiheuttaneen meteoroidin radan. Se on kiertänyt aurinkoa soikealla radalla, jonka kiertoaika on ollut n. 3 vuotta. Lähimmillään arinkoa se oli hieman lähempänä maapallon etäisyyttä auringosta ja kauimmillaan noin kolme kertaa kauempana.

Kuva 1 on Timo Kantolan videosta tehty summakuva tulipallosta.Kuva 1.

ESKO LYYTISEN HELSINGISSÄ KUVAAMA VIDEO TULIPALLOSTA (VIDEON KOKO N. 1.7 M)

Havaintoja tästä tulipallosta otetaan vastaan meteorijaostossa. Lähetä havaintosi mieluiten käyttämällä jaoston sivuilta löytyviä www-tulipallolomakkeita. Kiitos!

Markku NissinenTakaisin meteorijaoston kotisivulle