Tulipallo 12.11.2006Marraskuun 12 päivänä n. klo 18.04 näkyneestä tulipallosta tuli Ursaan n. parikymmentä visuaalihavaintoa. Valitettavasti tulipalloa ei saatu videoitua, kaikki sopivaan suuntaan kuvaavat harrastajien tulipallokamerat Suomessa olivat tuolloin pilvien peitossa.

Yhteenveto perustuu visuaalihavaintoihin. Yhteenvedon on tehnyt Esko Lyytinen.

Tulipallo tuli itäkoillisesta arvioita n. 30 asteen kulmassa vaakatasoon nähden. Todellinen tulonopeus oli n. 20km/s - 30km/s. Tulipallo loisti kirkkaasti n. 70 kilometrin korkeudesta asti n. 38 kilometrin korkeudella tapahtuneeseen sammumiseen asti.

Alkuperäiseen nopeuteen ja massaan nähden sammuminen tapahtui melko korkealla, mistä voidaan päätellä, että kappale oli todennäköisesti melko heikkoa ainesta, ilmeisesti komeettaperäistä ainetta. Se luultavasti "paloi" loppuun. Alas maahan saakka on saattanut tulla pientä "purua". Mahdollisesti alas tullut aines on todennäköisesti mennyt Perämereen.

Tämä tulipallo saattoi kuulua aktiivisena olleeseen tauridien meteoriparveen, johon usein liittyy kirkkaita meteoreja. Tätä tukisi myös meteoroidin heikolta vaikuttava luultavasti "komeettaperäinen" koostumus.

Havaintoja voi lähettää www-tulipallolomakkeella, johon on linkki meteorijaoston sivuilta ja myös Ursan kotisivulta. Kiitos!

Takaisin meteorijaoston kotisivulle