Kuu, planeetat ja komeetat


Marsin piirroshavainnot

Havaintokorteista

Havaintokorttina suositellaan jaoston uutta Mars-havaintokorttia, joka on saatavilla verkosta pdf-muotoisena tiedostona. Piirroskaavioksi käy myös pyöreä ympyrä. Noin 4-5 cm on sopiva koko. Ursassa vielä niukalti pahvisiakin Mars-kortteja.

Havainnon kestosta ja ajoituksesta

Koska Marsin pyörähdysaika on aika lailla sama kuin maapallon vastaava, Marsista näkyy seuraavana iltana samaan kellonaikaan suunnilleen sama alue. Näkymä kiertyy vähitellen vasta viikon puolentoista kuluessa uudeksi.

Kannattaa siis vaihdella havaintoaikoja tai havaita samana iltana myöhemmin uudestaan. Johtuen Marsin hitaasta pyörimistä pari kolme tuntia voisi olla sopiva väli. Toisaalta peräkkäisinä iltoina samaan aikaan tehdyistä havainnoista on mahdollista verrata säänvaihteluiden vaikutusta siihen, mitä pinnalta nähdään.

Koska Marsin pyörähdysaika on yli 24 tuntia, niin yhtä piirrosta voidaan tehdä noin 20 minuuttia (Jupiterilla oli raja noin 10 minuutissa).

Piirtotekniikasta

Piirroksissa on syytä huomioida Marsin vaihe, jos havaintohetken ja oppositiopäivän väli yli 3-4 viikkoa. Vaihe on syytä arvioida ja piirtää kaavioon ensimmäisenä. Mars voi olla jommalta kummalta reunaltaan vajaa. Pienimmillään Marsin vaihe on noin 85%, mutta oppositiota lähestyttäessä se kasvaa kohti 100%:a.

Myös Marsin akselin kallistuskulma pohjoissuuntaan nähden on syytä ottaa huomioon. Kannattaa myös selvittää itselleen kaukoputken näkökentän ilmansuunnat ja piirtää Mars kaavioon niiden mukaisesti. Tarvittavat parametrit saa vaikka sopivilla apuohjelmilla.

Piirtäminen kannattaa siis aloittaa vaiheen merkitsemisellä. Sen jälkeen merkitään napakalotti. Suurimmat tummat ja vaaleat alueet hahmotellaan seuraavaksi. Lopuksi pureudutaan pienempien yksityiskohtien kimppuun.

Suotimista

Mars-havainnoissa voi käyttää erilaisia suotimia. Ne tuovat näkyviin eri yksityiskohtia:

Punainen tai oranssi suodin korostaa tummien alueiden kontrastia ja näyttää vaaleat alueet, kuten napakalotin hyvin. Tämä suodin puree myös parhaiten pölymyrskyjen etsintään. Pienillä putkilla keltainen suodin antaa kirkkaamman kuvan kuin syvänpunainen filtteri.

Vihreä ja sinivihreä suodin käy pintasumujen, jäätyneiden alueiden ja napakalottien reunamien havaitsemiseen.

Sininen ja violetti suodin näyttää napakalotit ja mahdolliset vesihöyrypilvet paremmin.

Tiedot muistiin

Lopuksi on hyvä vielä merkitä muistiin piirroksen olennaiset tiedot:

  • havaitsija
  • havaintopaikka
  • havaintoaika (alku ja loppuhetket, minuutin tarkkuus riittää, merkitse myös onko UT, normaali- vai kesäaika)
  • kaukoputken tyyppi, koko, polttoväli
  • käytetyt okulaarit ja mahdolliset värisuotimet, käytettiinkö kulmaprismaa
  • keskimääräinen seeing (asteikkohan 1-5, 1=paras), esim. S = 3 tai S = 2-3
  • keskimeridiaanin, akselin kaltevuuskulman ja vaiheen arvot voi laskea, jos osaa. Aikana voi käyttää havainnon keskikohtaa.

Aluksi piirtäminen voi olla hankalaa ja tuntuu, ettei planeetasta mitään näe. Piirtämään ja etsimään yksityiskohtia oppii vähitellen.


Pääsivulle
Mars-sivulle

Päivitetty 13.7.2003 kuuplan@ursa.fi