Ursa ry
Perustettu 1921
 

Etusivu
Haku
Uudet sivut
 

Yleistä
Yhteystiedot
Lehti
Kirjakauppa
Toimintaa
  Jaostot
  >Havaintovälineet
  >>Valokuvaus
  >>>Digikuvaus
Ajankohtaista
Uutisia
Muut palvelut

webmaster (a) ursa.fi 3.10.06

Halot, salamat, myrskyt ja sateenkaaret

[sateenkaari 2004]Tavallisella perusdigitaalikameralla eli tavallisimmin kompaktikameralla pääsee yllättävän pitkälle ilman kummempia erikoisvarusteita.

Erilaiset ilmakehän ilmiöt, kuten halot, sateenkaaret, salamat ja myrskypilvet ovat viime vuosina muodostuneet suosituiksi kuvauskohteiksi.

Näitä kohteita voi kuvata tavallisella digitaalisella pokkarikameralla, joskaan ei kaikkein yksinkertaisimmilla ja halvimmilla.  Minimivaatimuksena kamerassa on mahdollisuus käsisäätöihin sekä optiikka, joka mahdollistaa laajojen alueiden kuvaamisen.  Laajakulma- tai telelisäke voi olla huomattava etu.  Näiden ilmiöiden kuvaamisesta kiinnostuneen kannattaa kiinnittää huomiota kameran kokoon; tarpeeksi pientä kameraa on helppo kuljettaa aina mukana ja silloin mahdollisesti saa kuvattua sen vuosisadan halonäytelmän.

Digitaalisia kompaktikameroita on markkinoilla niin runsaasti, uusia tulee koko ajan markkinoille ja monet ovat hinnaltaan edullisia, joten suositusten antaminen on vaikeaa. Kameran valittaessa kannattaa kuitenkin rajata pois täysautomaattikamerat, joissa mahdollisuus käsisäätöihin on rajoitettu tai olematon. Kamerassa pitäisi olla mahdollisimman laajat manuuaalisäädöt. Huomattava etu on myös kameran pohjassa oleva jalustakierre.

Hyvä yhteenveto erilaisista kameroista ominaisuuksineen löytyy osoitteesta
http://www.dpreview.com/

Kuvia ja kuvausohjeita löytyy mm. seuraavasta.  Näissä on myös linkkejä ulkomaille sekä yksityisten valokuvaajien ja harrastajien sivuille. Monilla sivuilla myös varoitetaan aiheellisesti eräiden sääilmiöiden kuvaamisen vaaroista.