Havaintovälineryhm&aum;

Valikko

Ursan Pääsivu
Harrastusryhmät
Havaintovälineet Zeniitissä

Wiki

Etusivu
Tähtikuvausopas
Laiteartikkeleita
Tapahtumat

Linkkejä

Avaruus.fi-keskustelualue Tähtikallio

Havaintovälineryhmä

Toimintaa

Havaintovälineryhmä on havaintovälineistä ja niiden rakentelusta, suunnittelusta ja kehittämisestä kiinnostuneiden ursalaisten yhteistyöelin. Ryhmä välittää alaansa kuuluvaa tietoa jäsenilleen ja muille kiinnostuneille, edistää hyvien ideoiden julkituloa ja toteutumista sekä pitää kokouksen noin vuosittain. Ryhmän toiminnan piiriin kuuluu myös tähtivalokuvaus.

Tiedonvälittämisen tärkeimpänä kanavana toimii Havaintovälineryhmän Wiki, jonne ryhmä kokoaa kirjoitelmia laiterakentelusta. Wikistä löytyy myös Tähtivalokuvausopas, jonka avulla taivaan valokuvaamisen salat aukenevat niin aloittelijoille ja edistyneemmillekin kuvaajille. Tieto välittyy myös sähköisten viestintävälineiden kautta, kuten ryhmän postituslistalla ja kotimaisella tähtitieteen avaruus.fi-foorumilla.

Verkkolehti Zeniitti palvelee myös havaintovälineryhmää. Siinä julkaistaan ajoittain ryhmän asioista ja toiminnan ympäriltä kuulumisia, sekä usein myös laiteharrastukseen ja valokuvaukseen liittyviä artikkeleita.

Tapahtumat

Laitepäivät

Vuosittain järjestetään Laitepäivät, joka on viime vuosina koonnut ilahduttavan runsaasti alan harrastajia sekä kaukoputkia ja muuta laitteistoa. Laitepäivät on yksi suurimmista ryhmätapaamisista, joka nykyisin on vakiintunut Ursan Tähtikallion havaintokeskuksessa pidettäväksi. Laitepäivillä kuunnellaan mielenkiintoisia esitelmiä laite- ja tähtikuvauksen alueelta, nautitaan mukavasta yhdessäolosta saunan ja makkaranpaiston merkeissä. Kirkkaina iltoina havaitaan tähtitaivasta omilla ja havaintokeskuksen laitteilla, joista komeimpana mainittakoon havaintovälineistä kiinnostuneille varsin massiivinen 91cm taitettu Newton mallia Astrofox. Toinen merkittävä vuotuinen tapahtuma havaintovälineväelle on Cygnus-kesätapahtuma. Cygnukselle ryhmä on tyypillisesti toimittanut hienon kaukoputkipajan, jossa on vuosien varrella rakenneltu aurinkokelloja, Galileon kaukoputkia, peilejä, jalustoja ja seurantalaitteita. ryhmän vuosittainen kokous pidetään myös Cygnuksen yhteydessä.

Laiterakentelu

Laiterakentelu

Laiterakentelu on aina ollut tähtiharrastuksen yksi tärkeä muoto. Aiemmin, jolloin edullisia massamarkkinoille tarkoitettuja putkia ei ollut tarjolla, ainoa vaihtoehto saada iso kaukoputki kohtuullisilla kustannuksilla oli rakentaa se itse. Peilin hionta, putkirakenteiden suunnittelu, jalustojen teko jne. ovat tuttuja aktiviteetteja monelle pitkään tähtiharrastusta harjoittaneelle. Moni havaintovälineryhmälainen on rakentanut itse varsin suuriakin kaukoputkia, jotka ovat usein myös ihaltavan kauniita käsityön taidonnäytteitä - kaukoputkia, joissa näkyy persoonallisuutta ja omistajansa useiden tuntien vaivannäkö. Nykypäivän puolivalmiit kaukoidän massatuotteet tarjoavat myös laiterakentelijalle mielenkiintoisia projekteja. Usein näissä "aihoissa" löytyy parantamisen varaa ja pikkuhiljaa käytön myötä ideoita alkaa löytymään ja näppäräsorminen harrastaja loihtiikin havaintovälineeseensä parempaa suorituskykyä, käytön mukavuutta ja joskus vaikka vain koreampaa ulkonäköä - kaukoputken tuningia!

Tähtivalokuvaus

Tähtikuva

Tähtivalokuvaus on yksi teknisesti vaikeimpia valokuvauksen muotoja. Vaikeustaso vaihtelee tähdistö- ja viirukuvien suhteellisen vaivattomista menetelmistä eksoplaneettajahtiin soveltuviin automaattisiin CCD-kuvausjärjestelmiin. On tavoitteena sitten tunnelmakuva yötaivaasta, värikäs kapeakaistakuva Linnunradan sumuista tai tieteellistä arvoa sisältävä kuva mielenkiintoisesta taivaanilmiöstä, onnistunut tähtikuva luo aina ottajalleen mielihyvän ja onnistumisen tunnetta. Joskus useidenkin tuntien työn tuloksena syntynyttä kuvaa katselee mielellään ja parhaimmassa tapauksessa kuva tai kuvaamalla tehty havainto pääsee Kirjan tai lehden sivuille - monen tähtivalokuvaajan harrastuksen kohokohta. Harrastukseen pääsee nykyaikana kiinni helposti ja kohtuullisin kustannuksin. Kevyestä kalustosta on sitten mahdollisuus kasvattaa laitteistoa taitojen kehittyessä mittoihin, joissa vain käytettävissä oleva budjetti on rajana.

Yhteystiedot

Sähköposti:
havaintovalineet (&aumL;t) ursa.fi

Postituslista:
atm-l (ät) ursa.fi [Liity]

Yhdyshenkilö

Olli-Pekka Joronen