Ursa Minor 6/2009

Pohjoisen taivaan kohteita - II

Kassiopeia ja Kefeus ovat molemmat tähdistöjä, jotka näkyvät korkealla taivaalla syksyn ja alkutalven iltoina. Molemmista tähdistöistä löytyy paljon toinen toistaan hienompia syvän taivaan kohteita. Linnunrata kulkee näiden molempien tähdistöjen kautta, ja näistä tähdistöistä varsinkin Kassiopeia on todellinen syvän taivaan pohjoinen aarreaitta!

Kassiopeia

Kassiopeia on Linnunradan tähdistö, ja se sijaitsee suurimmaksi osaksi 60. deklinaatiopiirin pohjoispuolella. Kassiopeia on syvän taivaan pohjoinen aarreaitta, erityisesti avonaisia tähtijoukkoja siellä on pilvin pimein. Näiden lisäksi tähdistöstä löytyy myös kaasusumuja sekä galakseja. Lisäksi harrastajaa ilahduttaa tieto siitä, että kohteet ovat helposti näkyvillä pienilläkin putkilla. Toki haastettakin löytyy sitä kaipaaville!

Vaikka Kassiopeiassa on kosolti syvän taivaan kohteita, vain kaksi niistä on päätynyt osaksi Messierin luetteloa. Nämä ovat Messier 103 ja 52. Hieman edellä mainittuja tuntemattomampia avonaisia ovat esim. NGC 663, NGC 189, NGC 225, NGC 559 ja NGC 7790. Viimeksi mainittu on osa Kassiopeian länsiosassa sijaitsevaa tähtijoukkojen jonoa, jossa on kaikkiaan seitsemän joukkos siistissä rivissä!

Jonosta löydät NGC 7790:n lisäksi seuraavat joukot: Berkeley 58, NGC 7788, Frolov 1, Harvard 21, King 12 ja King 21, joka tosin on hieman erillään muista jonon joukoista. Joukot ovat melko pineiä ja himmeitä, ja niiden havaitsemiseen tarvitaan noin 20-25 cm putki ja riittävästi suurennusta. Jonon huomattavimmat joukot ovat NGC 7790 ja NGC 7788.

Esimerkkejä tähdistössä majailevista kaasusumuista ovat NGC 7635 (Kuplasumu) sekä IC 1805 ja IC 1845, joiden molempien yhteydessä on myös avonaisia joukkoja. Sumuista edellinen tunnetaan lempinimellä Sydänsumu ja jälkimmäinen nimellä Sielusumu. Ne sumut ovat jälleen kerran hienoja esimerkkejä siitä, kuinka syvän taivaan kohteet voivat panna havaitsijoiden mielikuvituksen laukkaamaan!

Kassiopeian galakseista esimerkkeinä ovat NGC 185 ja NGC 147, jotka ovat Andromedan galaksin naapurigalakseja. Nämä tosin sijaitsevat deklinaation 60° eteläpuolella. Kassiopeiassa on myös muutama planetaarinen sumu, joista esimerkkinä mainittakoon IC 1747 ja IC 289.


Kuva 1. NGC 225 - Toni Veikkolainen.

Kuva 2. NGC 7790 - Jaakko Saloranta.

Kefeus

Linnunrata kulkee myös osittain Kefeuksen tähdistön kautta, joka on suurimmaksi osaksi deklinaation 60 pohjoispuolella. Monet Kefeuksen syvän taivaan kohteet sijoittuvat tämän deklinaation tuntumaan, joko hieman sen etelä- tai pohjoispuolelle.

Kohteita ovat esimerkiksi avonainen joukko Trumpler 37, jota ympäröi kaasusumu IC 1369 sekä seuraavat avonaiset joukot: NGC 7234, NGC 7261, NGC 7380 ja NGC 6939. Näistä viimeksi mainittu sijaitsee lähellä galaksia NGC 6940, joka itse asiassa näkyy samassa kentässä pienellä suurennuksella. Edellä mainittu galaksi sijaitsee puoliksi Joutsenen tähdistön alueella, ja se on esitelty tarkemmin tämän artikkelisarjan edellisessä osassa.

NGC 6939 on melko himmeätähtinen joukko, mutta sitä kannattaa havaita hieman isommallakin suurennuksella. Näin joukosta paljastuu mielenkiintoisia yksityiskohtia: Joukko näyttää olevan muodoltaan pitkulainen, ja siinä näyttää olevan erilaisia tihentymiä ja harvatähtisempiä alueita. Joukon luoteisosassa näkyy tähtien jono, jossa kirkkaudeltaan keskenään samanlaiset tähdet ovat kuin järjestettynä viivoittimella vedetyn viivan mukaan!

Muita Kefeuksen syvän taivaan kohteita ovat NGC 40 planetaarinen sumu), NGC 188 (avonainen tähtijoukko) ja NGC 7023 (kaasusumu). Näistä kaksi edellä mainittua sijaitsee lähellä pohjoista taivaannapaa. NGC 40 on hieno rengasmainen planetaarinen sumu, jolla on sangen kirkas keskustähti. Rengasmaisen rakenteen näkemiseen tarvitaan noin 25 cm putki ja kohtalaisen iso suurennus.

NGC 188 on yksi vanhimmista tunnetuista avonaisista joukoista: sen ikä on noin 6,2 miljardia vuotta, eli se on vanhempi kuin oma aurinkokuntamme!

NGC 7023 sijaitsee noin 3 astetta lounaaseen Kassiopeian Beeta-tähdestä. Kohde on heijastussumu, joka sijaitsee 7 magnitudin tähden ympärillä. Sumu on melko pieni ja himmeä, joten se ei ole mikään silmiinpistävä kohde. Kohteen etsimiseen ja havaitsemiseen kannattaa siis käyttää aikaa, se on ehdottomasti vaivan arvoista!


Kuva 3. NGC 188 - Iiro Sairanen.

Kuva 4. NGC 7023 - Jere Kahanpää.

English summary

In this Linnunrata column, I discussed deep sky objects in constellations of Cassiopeia and Cepheus. Both constellations are almost completely north of declination ∘ and they are rich in deep sky objects. For example, following objects can be found in Cassiopeia: NGC 225, NGC 7790 and Messier 103. In Cepheus there are objects like NGC 40, NGC 188 and NGC 7023.