Ursa Minor 4/2010

Pohjoisen taivaan kohteet - havaintokatsaus

Syvä taivas -jaostossa on havaintokaudella 2009–2010 ollut käynnissä havaintoprojekti, jossa tarkoituksena oli havaita pohjoisen taivaan deep sky -kohteita. Havaintoja kertyi vuoden kauden mittaan kosolti, ja nyt onkin aika luoda pieni katsaus projektin tuloksiin.

Havaintokauden mittaan jaostolaiset ovat lähettäneet havaintoja pohjoisista syvän taivaan kohteista tasaiseen tahtiin. Jaostomme uusi ja varsin tarkkasilmäinen havaitsija Antti Kuntsi on lähettänyt paljain silmin tehdyn havainnon Ison karhun tähdistössä sijaitsevasta Miessier 81:stä. Tämä on varsin haastava kohde paljain silmin havaittavaksi, sillä sen visuaalinen kirkkaus on 6,9 magnitudia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi Andromedan galaksin kirkkaus on 3,4 magnitudia.

Antti on tehnyt havainnon 13/14.2.2010 Kabbölessä, Pernajalla. Havainto-olosuhteet olivat ihanteelliset, RJM 7,1; seeing 1 ja TT 1. Havaintoa tehdessään Antti on paikallistanut kohteen kolmen tähden (23 UMa, 24 UMa ja 1 Dra) avulla. Hänen mukaan Messier 81 näkyi hieman ei-tähtimäisenä kohteena em. tähtiin verrattuna. Tällaiset havainnot ovat todella harvinaista herkkua, sillä Messier 81 ja muut yhtä himmeät kohteet ovat varsin vaikeita kohteita!


Piirros 1. Messier 81 paljain silmin, piirros Antti Kuntsi.

NGC 188 on avonainen joukko Kefeuksen tähdistössä. Joukko on hyvin pohjoisessa, se on vain viiden asteen päässä taivaannavasta. NGC 188 on eräs taivaan vanhimpia avonaisia joukkoja. Sen on arveltu olevan noin viisi miljardia vuotta vanha. Jaostomme apuvetäjä Iiro Sairanen on havainnut tätä ikivanhaa tähtirykelmää Rautjärven Haakanalassa. Iiro on tehnyt havaintonsa 10/11.10.2009, havaintovälineenä hänellä on ollut 457/2280 mm Newton-putki. Havainto- olosuhteet ovat olleet kohtalaiset: RJM 6,7; TT ja seeing 3. Iiro kuvailee tätä kohdetta rikkaaksi joukoksi, joka koostuu pääasiassa 12 magnitudin tai sitä himmeämmistä tähdistä.

Kassiopeia on avonaisten tähtijoukkojen aarreaitta pohjoisella taivaalla. Suuri osa tähdistöstä on deklinaation 60 pohjoispuolella, joten se on oivallinen kohde jaoston havaintoprojektia varten. Yksi Kassiopeian lukuisista avonaisista joukoista on NGC 7790. Jaakko Saloranta on havainnut tätä kohdetta Vantaan Koivukylässä 21/22.8.2010. Olosuhteet eivät olleet kovin hyvät, RJM 5,8, TT 4 ja seeing 2. Havaintovälineenä Jaakolla on ollut 203/1200 mm Newton-putki.

Jaakon kuvauksen mukaan tämä kohde on itä–länsi -suunnassa pitkulainen ja se koostuu noin 30 tähdestä, joiden kirkkaus on 11–15 magnitudia. Pienellä suurennuksella joukko näyttää Jaakon mukaan sumumaiselta.

Pohjoisella taivaalla riittää galakseja havaittavaksi mielin määrin. Itse havaitsin muun muassa Ison karhun tähdistössä sijaitsevaa galaksia NGC 4605. Tämä on kääpiösauvaspiraaligalaksi, joka näkyy meille lähes sivuttain. Galaksin pitkä akseli on luode–kaakkosuuntainen. Se on varsin kirkas (10,3 magnitudia) ja näkyy isokokoisena (5,7’x2,5). Galaksi sijaitsee lähellä Otavan kauhaa, mutta on silti jäänyt läheisten Messier-galaksien varjoon. Kuitenkin tämä kohde on havaitsemisen arvoinen, sillä siinä on mahdollista nähdä mielenkiintoisia rakenteita. Pienenä knoppitietona mainittakoon, että tämä galaksi sijaitsee Hubblen Deep Field -kuvakentän vieressä, vain 42’ siitä etelään.

Tein havainnon NGC 4605 -galaksista Ulvilassa 8/9.3.2010. Havaintovälineenä toimi Porin Karhunvartijoiden tähtitornin 280/2750 mm katadioptrinen putki. Olosuhteet olivat kohtalaiset, RJM 6,2, seeing ja TT 3. Galaksin keskusta vaikutti reunaosia kirkkaammalta ja siinä oli havaittavissa jonkinlaista rakennetta.

Pohjoiselta taivaalta löytyy myös tähtisumuja, joista esimerkkinä mainittakoon NGC 7822, joka on Kefeuksen tähdistössä sijaitseva emissiosumu. Se sijaitsee lähellä Kassiopeian rajaa suunnilleen Kefeuksen gamma- ja Kassiopeian beeta-tähtien muodostaman linjan puolivälissä. Sumu on melko himmeä ja näkyäkseen se vaatii tumman taustataivaan ja O III tai UHC -suotimen.

Toni Veikkolainen on havainnut tätä kohdetta Järvenpään Kinnarissa. Havaintovälineenä Tonilla on ollut 200/1000 mm Newton-putki, lisäksi apuvälineenä havainnon tekemisessä on ollut O III -suodin. Olosuhteet olivat suhteellisen hyvät: RJM 6,2, seeing 2 ja TT 1. Tonin havaintokuvauksen mukaan tämä kohde on vaikeimpia emissiosumuja joita hän on ikinä nähnyt, kohde oli näkynyt lakaisutekniikkaa käyttäen hentona ja utuisena sumuna. Tonin mukaan kohde muistuttaa hieman Perseuksessa sijaitsevaa Kalifornia-sumua.


Piirros 2. NGC 188, kaukainen ja vanha avoin joukko, piirros Iiro Sairanen.

Piirros 3. NGC 7790, avoin joukko Kassiopeiassa, piirros Jaakko Saloranta.

Piirros 4. NGC 4605, lähes sivuttain näkyvä galaksi Isossa karhussa, piirros Juha Ojanperä.

Piirros 5. NGC 7822, emissio- eli säteilysumu Kefeuksessa, piirros Toni Veikkolainen. .