Ursa Minor 3/2007

IC 4665 – Ophiuchus (Käärmeenkantaja)

Sijainnista johtuen kohde ei ole kovin suotuisa Suomesta katsottuna, mutta näihän se yleensä on kun jotain erikoista pitäisi täältä pohjoisesta katsella. Parhaat mahdollisuudet ovat juuri aikaisin aamulla keväällä ja aikaisin illalla syksyllä. Joukko on kuitenkin kirkkaana 4 magnitudin kohteena helppo löytää ja nähdä kaikilla instrumenteilla - myös paljain silminkin.

Tutkimusten mukaan IC 4665 on iältään lähellä Seulasia, sisältäen yhteensä 57 tähteä, mutta on kuitenkin kolme kertaa kauempana kuin M45. Lisäksi kohde lähestyy meitä noin 12 km/s vauhdilla, joten ehkä kaukana tulevaisuudessa kohteesta tuleekin tunnetumpi, kirkkaampi ja valitettavasti myöskin harvempi. Messier- ja NGC-luettelosta avonaista ei löydy sen ollessa ainakin suuremmilla kaukoputkilla hyvinkin löyhästi keskittynyt ja näyttäessä suurilla suurennoksilla vain hieman rikkaammalta alueelta taivaalla. Lisäksi kohde hajoaa tähdiksi jo kiikareillakin, joten komeetaksi sitä harvoin voi sekoittaa. Paljain silmin kohde näyttää pieneltä usvaiselta pilveltä, jonka sisältä pystyy näkemään jopa yksittiäisiä tähtiäkin. Kirkkain näistä on 6.8 magnitudia, toisten lähteiden mukaan jopa 6.0 magnitudia. Joka tapauksessa joukosta näkynee hyvissä olosuhteissa ainakin 4 tähteä, joista himmein on 7.5 magnitudia. Kiikareilla ja pienillä putkilla kohde on hyvin samanlainen: 20 vaalean sinistä/valkoista tähteä hajallaan ilman havaittavaa keskittymistä.

Suuremmilla putkilla IC 4665 ei oikeastaan näytä yhtään paremmalta, taustalla näkyy vain enemmän himmeitä tähtiä. Joukon koko vaihtelee lähteestä riippuen suuresti, yleensä kooksi ilmoitetaan 40' toisinaan jopa 70'. Visuaalisesti ensimmäinen on selvästi lähempänä totuutta. Itse olen kohteen hahmoittanut aina atraimena, jossa on 3 piikkiä, mutta jokainen näkee tämänkin kohteen varmaan eri tavalla. Lähistöltä ei löydy erityisemmän kiinnostavia kohteita, lukuun ottamatta liutaa himmeitä PGC-galakseja. Pieni, 4 tähden asterismi Steine 9 löytyy IC 4665 ~40' itään. Toinen, nimeämätön asterismi löytyy tähdestä SAO 122803 hieman länteen, ollen kooltaan noin 10'. Tämä asterismi sisältää noin 25 tähteä.


Kuva 2. IC 4665 paljain silmin havaittuna

Kuva 2. IC 4665 - 8-senttisellä linssiputkella 20-kertaisella suurennoksella

Kuva 3. Hahmotelma atraimesta.