Ursa Minor 3/2011

TriAtlas - ilmainen tähtikartasto

Vaikka tietokoneille on saatavissa lukematon määrä erilaisia planetaario- ja karttaohjelmia, ei se vähennä lainkaan painetun kartan tarpeellisuutta. Sovelluksista voi tulostaa itselleen tarpeelliset kartat, mutta olisi mukavaa, jos hyllystä löytyisi kunnollinen koko taivaan kattava kartasto. Tällaisia kartastoja ovat esimerkiksi kaupalliset Uranometria ja Sky Atlas 2000.0. Kaupalliset kartastot ovat hyvyydestään huolimatta yleensä varsin kömpelöitä oikeissa havainto-olosuhteissa eikä monikaan halua pilata niitä Suomen kosteissa öissä. Toki kopion ottaminen karttalehdestä helpottaa kenttäkäyttöä.

Espanjan Valenciassa asuva pitkän linjan deep sky -harrastaja José R. Torres on tehnyt "karhunpalveluksen" kaikille tähtiharrastajille. Hän on nimittäin tehnyt painokelpoisen viisiosaisen tähtikartaston, joka perustuu itse tehtyyn sovellukseen CNebulaX. Hänen tarkoituksensa oli tehdä kaupallisia julkaisuja parempi tähtikartasto omiin tarpeisiinsa ja tämä onkin onnistunut paremmin kuin hyvin. Kaikki kartaston viisi osaa ovat ladattavissa ilmaiseksi hänen nettisivuiltaan!

Kartaston ensimmäinen osa (A) koostuu kahdestakymmenestäviidestä sivusta, jotka kattavat tähdet magnitudiin 9 saakka. Myös kirkkaimmat deep sky -kohteet on merkitty karttoihin. Yksi sivu kattaa 47×67 asteen kokoisen alueen ja se soveltuukin paljain silmin tai kiikarilla tehtäviin havaintoihin.

B-osa on tarkoitettu pienelle kaukoputkelle. Se käsittää 107 kpl 21×30 asteen kokoista sivua, joissa on tähtiä magnitudiin 11 ja merkittävä määrä syvän taivaan kohteita. Ajattelin hyödyntää tätä versiota TAL- 1:n kanssa.

Kartaston C-osa sen sijaan räjäyttää pankin muhkealla 571 sivullaan. Yhdellä sivulla on 8×12° kokoinen alue taivasta, mikä on varsin tarkka kohtuullisillekin suurennuksille. Kartan sisältö pieksee mennen tullen kaupalliset kartastot, Uranometria mukaan lukien. Tässä C-setin ominaisuuksia:


Kuva 1. TriAtlas -kartaston A-sarjan 1. lehti.

C-osa toimii parhaiten suuren kaukoputken kanssa. Kartassa riittää erotuskykyä ja suunnistaminen onnistuu helposti varsin suurillakin suurennuksilla. Kohteita kartoissa on aivan riittävästi!

Perussettien lisäksi on saatavilla välimalli B- ja Csettien väliltä, joka soveltuu mainiosti keskikokoisen kaukoputken kartastoksi. Myös Sky Atlasta jäljittelevä, mutta tarkempi, A3-kokoon tulostettava versio on saatavilla.

Jokaiseen settiin kuuluu erillinen indeksisivu, josta voi etsiä, millä karttalehdellä mikäkin kohta taivaasta on. Samoin tarkemman tason karttaan on merkitty, mistä ylemmän tason kartasta vastaava kohta löytyy. Kartat kannattaa tulostaa kaksipuoleisina ja sujauttaa muovitaskuun. Havaintopaikalle on näin helppo ottaa vain ne kartat, joita tarvitsee, eikä pieni kosteus haittaa mitään. Samalla karttaan voi tehdä omia merkintöjä, eikä haittaa vaikka kartat häviäisivät tuulen mukana, koska niitä voi tulostaa aina lisää.

Ennen tulostusta on hyvä tallentaa PDF-tiedostot omalle koneelle, koska ne ovat kooltaan kymmeniä megatavuja. Kaikki kartat on mahdollista ladata sekä A4-koossa että jenkkiläisessä 8*11" -formaatissa. Karttojen vektorigrafiikka mahdollistaa tulostamisen myös suurempaan kokoon terävyyttä menettämättä.