Ursa Minor 6/2010

Lohikäärmeen kohteita - I

Lohikäärmeen suuri tähdistö kattaa kaikkiaan 1083 neliöastetta taivasta. Tähdistön alueella on monta toinen toistaan hienompaa kohdetta, jotka tarjoavat haastetta niin isoille, kuin pienille putkillekin.

Lohikäärmeen tähdistö on Suomesta katsottuna sirkumpolaarinen navanympärystähdistö, joka on siis havaittavissa ympäri vuoden. Sen kohteet ovat lähes kaikki galakseja, mutta mahtuupa joukkoon myös yksi hieno planetaarinen sumukin. Havaittavaa tähdistössä riittää. Lohikäärmeen alueella on yli 50 yli 13 magnitudin kohdetta.

Muutamia Lohikäärmeen helmiä

NGC 4750 on galaksi Lohikäärmeen hännässä. Kyseessä on Sa/P-tyyppinen spiraaligalaksi. P-kirjain galaksin tyyppitunnuksessa tulee englannin kielen sanasta "peculiar", joka tarkoittaa jollain tavalla erikoista. Galaksilla on aktiivinen ydin, eli se säteilee voimakkaasti spektrin eri kaistoilla. Tämä johtuu siitä, että galaksin ytimessä mitä todennäköisimmin on valtava musta aukko. Galaksin kirkkaus on 12,1 magnitudia ja koko 2,1'x1,9'

NGC 6543 on yksi Lohikäärmeen tähdistön ehdottomasti hienoimmista kohteista! Kyseessä on kirkas (8,3 magnitudia) planetaarinen sumu, joka näkyy helposti jo pienellä kaukoputkella. Kohde sijaitsee tähdistön itäosassa, ja sen löytäminen on melko vaivatonta. Sumu sijaitsee keskellä kohtaa, jossa Lohikäärme tekee jyrkän mutkan. Kohde tumnnetaan myös lempinimellä Kissansilmäsumu, ja se on Caldwellin luettelon kuudes kohde. Sumu on muodoltaan ovaali, ja sen keskustähden näkemiseen tarvitaan noin 30 cm teleskooppi. Sumusta voi erottaa rengasmaista rakennetta samankokoisella havaintovälineellä suurta suurennusta apuna käyttäen.

Messier 102 on kohde, jota ei pitäisi olla olemassakaan. Kyseessä on mitä todennäköisimmin Messierin kaksoishavainto kohteesta Messier 101. Tämän galaksin oikea luettelotunnus on NGC 5866, mutta siitä käytetään yleisesti myös nimitystä Messier 102. Galaksi näkyy meille sivultapäin, ja siinä on havaittavissa isolla kaukoputkella ja suurella suurennuksella EDL eli equatorial dust lane, eli galaksin tasossa näkyvä pölyjuova. Galaksi on tyypiltään Sa-luokan spiraali. Galaksin kirkkaus on 10,8 magnitudia, eli se on varsin kirkas, ja näin ollen näkyvissä suhteellisen helposti. Galaksin koko on 6,5'x3,1'

NGC 6503

Tämä galaksi sijaitsee myös Lohikäärmeen mutkassa, noin 3,5 astetta Kissansilmäsumusta pohjoisluoteeseen. Tämä galaksi on lähes sivuttain näkyvä Sc-tyypin spiraaligalaksi. Sen kirkkaus on 10,9 magnitudia ja koko 7,0'x2,5'. Kohde on siis suhteellisen helppo nähdä myös pienehköllä kaukoputkella. Galaksi on myös Stephen O'Mearan Hidden treasures -luettelon 85. kohde.

NGC 4236

Tämä on todella haastava kohde. Kyseessä on niin ikään lähes sivuttain näkyvä sauvaspiraaligalaksi, jossa on havaittavissa rakenteellisia yhtäläisyyksiä Suuren Magellanin pilven kanssa. Kuten Suuri Magellanin pilvi, on tämäkin galaksi ikään kuin huonosti kehittynyt sauvaspiraaligalaksi. Siinä on havaittavissa sauva, mutta sen spiraalirakenne ei ole kovin selkeä. Galaksi on haastava kohde johtuen sen alhaisesta pintakirkkaudesta, joka on vain 14,8 magnitudia. Näin ollen galaksin havaitsemiseksi taustataivaan täytyy olla todella tumma. NGC 4236 on Caldwellin luettelon kolmas kohde.


Kuva 1. NGC 6543, Kissansilmägalaksi. Piirros: Marko Tuhkunen.

Kuva 2. NGC 5866, Messier 102. Piirros: Toni Veikkolainen.


Kuva 3. NGC 4236. Piirros: Juha Ojanperä.