Ursa   Jaostot   Syvä taivas   Ursa Minor  

Jaakko Saloranta, 18.10.2006 ds(ät)ursa.fi
Edited from the original

5/2006


Kuten viime numerossa jo arvelinkin, UMI 5/06 ei ehdi putkahtaa ulos ennen tapaamista, joka järjestetään tätä kirjottaessa ensi viikonloppuna eli 22-24.9. Toivottavasti paikalla on ja oli mahdollisimman paljon porukkaa. Jaoston sivuille saadaan varmasti nopeasti kuvia ja muuta krääsää heti tapaamisen jälkeen.


Kuukauden havainto

Tällä kertaa näytillä ovat jaoston apuvetäjän, Juha Ojanperän piirrokset kahdesta paikallisen ryhmän jäsenestä: NGC 147 & 185. Galakseista jälkimmäinen on kirkkaampi, helpompi havaittava ja omaa kirkkaan ytimen. NGC 147 puolestaan katoaa taustataivaaseen, jos ilma on hitusenkin huonompi ja keskuskirkastumakin on lähes olematon. Usein käy, että NGC 185 näkyy jokseenkin hyvin, mutta NGC 147 ei näy jälkeäkään. Molemmilla on myös pieni pintarkirkkaus, joten rajamagnitudin täytyy olla kohdallaan ja suurennoksen ainakin alkuun pieni. Kaukoputken koolla ei ole niin väliä, koska molemmat näkyvät jo pienellä linssiputkella. Juhan kertomus kohteista menee seuraavasti: "NGC 185 on melko himmeä paikallisen ryhmän galaksi, joka on hieman pitkulainen NW-SE suunnassa. Galaksin melko himmea ydin erottuu heikohkosti. Parhaiten kohde näkyi syrjäsilmällä. NGC 147 taas on hyvin himmeä ja diffuusi galaksi, joka on kuin kalpea aavistus NGC 185:stä. Näkyi parhaiten syrjäsilmällä ja sviippaamalla."
NGC 147 & NGC 185 - Juha Ojanperä

 

Jaakko Saloranta


Uusi havaintokausi

Uusi havaintokausi on lähtenyt mukavasti käyntiin, ja havaintoja on tippunut arkistoon hyvää vauhtia. Erityisen ilahduttavaa on, että havaintoja on tullut myös ulkomaisilta havaitsijakolleegoiltamme. Mutta nyt pieni katsaus havaintoihin, nähdään DS-tapaamisessa Artjärvellä!

Havaintoja ulkomailta

Syvä taivas jaoston havaintoarkistoon netissä on kertynyt ilahduttavasti havaintoja myös ulkomaisilta havaitsijakolleegoiltamme. Tämän uuden kauden havaintojen esittelyn aloitan espanjalaisen Rony da Laetin havainnolla Joutsensumusta M 17. M 17 on kirkas tähtisumu Kilven ja Jousimiehen rajamailla. Tämä sumu on iso (60'x30') ja kirkas (6,0 mag), joten se vetää vertojaan jopa kuuluisalle Orionin kaasusumulle. Sumu on saanut nimensä muodostaan, sillä sen on usein kuvattu muistuttavan joutsenta, mutta sumusta käytetään myös yleisesti nimitystä Omega-sumu. Tämä kohde on kuitenkin varsin matalalla, jotta sitä pystyisi kunnolla Suomesta havaitsemaan. Aivan toisenlainen on tilanne eteläisemmillä leveysasteilla, kuten Espanjassa. Siellä kohde nousee korkealle, ja havaitseminen on mukavaa. Ronyllä on ollut havaintovälineenä C 105/1470 putki, ja suurennusta on ollut 60x. Vaikka kohde olisi korkealla, eivät olosuhteet silti välttämättä ole edullisia havaitsemisen kannalta. Sen on saanut tuta myös ko. havainnon tekijä Rony da Laet, sillä rajamagnitudi oli varsin kehno hänen havaintopaikallaan, vain 4,2. Seeing oli sen sijaan ihan ok 3. Rony kertoo havainnostaan näin: "Olin yllättynyt, kun pystyin näkemään Joutsenen jopa ilman UHC- suodinta. Kohteen ytimessä on näkyvissä "mottlingia". Piirsin ensin tähdet, ja sitten sumun UHC-suodinta apuna käyttäen."
Messier 17 - Rony De Laet

Seuraavaksi esittelyvuorossa oleva kohde sen sijaan näkyy hyvin myös meikäläisiltä pohjoisilta latitudeilta. Kyseessä on galaksi NGC 7331, joka on Pegasuksen tähdistössä sijaitseva SBc- tyyppinen spiraaligalaksi. Tämä on melko kirkas (10,3 mag) ja iso (10,2'x4,2') kohde, ja näkyy helposti pienilläkin putkilla pitkulaisena utulänttinä. Sillä on kirkas ja helposti erottuva ydin. Sen spiraalirakenne alkaa hahmottua keskikokoisella putkella. Tästä kohteesta jaostolle on lähettänyt havainnon Kroatialainen tähtiharrastaja Vedran Vrhovac. Vedran on tehnyt havaintonsa Novo Cice nimisessä paikassa 30.8.2006 klo 23.00. Vedranilla on ollut havaintovälineenä N 200/1200, ja suurennusta on ollut 133x. Olosuhteet ovat olleet kohtalaiset, seeing 3, TT 2 ja RJM 5,8. Sää on ollut hyvä, tyyni ja selkeä.
NGC 7331 - Vedran Vrhovac


Planetaarinen sumu kotkassa

Seuraavana esiteltävä havainto on puolestaan kotimaista laatutyötä, sillä tämän havainnon on jaostolle lähettänyt Iiro Sairanen. Tämä kohde on planetaarinen sumu NGC 6751, joka löytyy Kotkan lambda- tähden läheltä, siitä vajaat 2 astetta etelään. NGC 6751 on melko kirkas (11,9 mag) planetaarinen, jonka keskustähden kirkkaus on n. 14 magnitudia. Iiro on tehnyt havaintonsa Joutsenon Aholassa 19/20.8.2006 klo 00.35. Havaintovälineenä Iirolla on ollut 300/1300 katadoptrinen, ja suurennusta on ollut muhkeat 600x. Apuna Iirolla on ollut UHC-suodin. Olosuhteet ovat olleet kohtalaiset, TT ja seeing 3, RJM 6,0. Sää on ollut muutoin hyvä, paitsi revontulet ovat haitanneet havaintoja. Iiron havaintokertomus on seuraavalainen: "Melko kirkas ovaalinmuotoinen planetaarinen Kotkan etelä-osassa. Alhaisen korkeuden ja Venäjän metsäpalojen vuoksi kohde oli huomattavasti vaikeampi kuin mitä olin olettanut. 12'' putkella ja UHC suotimen avulla kohde näkyy ovaalinmuotoisena utuna. Keskusta on selvästi kirkkaampi, ja keskustähden onnistuin näkemään muutaman kerran. Väriä ei havaittavissa, UHC auttaa parantamaan kontrastia."
NGC 6751 - Iiro Sairanen


Juha Ojanperä

English Summary

New observing season has started also here in Finland, and a nice amount of observations has already been sent to DS-archive. In DS-section, we are very happy to see, that we also receive observations also from you, your foreign hobby colleagues! Deep sky meeting will be held in Artjärvi, at new countryside observatory center of Ursa. Observations and reports of the meeting will be presented in the next issue of Ursa minor of course at the Linnunrata- column. Keep on observing and sending the sketches to the DS-archive! The observations presented in this Linnunrata were as follows: NGC 147 & NGC 185 from Juha Ojanperä (Finland), M 17 from Rony da Laet (Spain), NGC 7331 from Vedran Vrhovac from Croatia and NGC 6751 from Iiro Sairanen (Finland).