Ursa Minorin Linnunratapalsta

Ursa Minor oli Ursan jaostojen tiedotuslehti, pieni A5-kokoinen noin 40-sivuinen kopiolaatuinen lehdykkä. Se ilmestyi joka toinen kuukausi ja sisältää havaintoraportteja, havaintovinkkejä, piirroksia ja joskus valokuviakin, joista näyttävimmät päätyvät usein lehden kanteen.

Syvä taivas -jaosto näkyi Ursa Minorissa Linnunrata-palstalla. Sen kirjoittamisesta vastasivat jaostonvetäjä ja muut aktiiviset jaoston jäsenet. Aiemmin jaosto julkaisi lähinnä havaintokatsauksia, joiden aiheena olivat jaostolle lähetetyt havaintokertomukset ja piirrokset. Myöhemmin mukaan on tuli teemakohtaisia artikkeleita mm. tietyistä havaintokohteista ja -menetelmistä. Pääosin palstan havaintoaineisto koottiin jaoston arkistosta, Tähdet ja avaruus -lehden foorumilta sekä vaihtelevassa määrin muista koti- ja ulkomaisista lähteistä. Jaoston omien tiedotteiden julkaisupaikkana oli Ursa Minorin "Jaostouutiset"-osio.

Jaostolle tulleen havaintomateriaalin digitoinnin yhteydessä myös Linnunrata-palstan vanhoja numeroita on julkaistu jaoston kotisivuilla. Huomaa kuitenkin, että tekstien Internet- versiot saattavat jossain määrin poiketa painetuista versioista, esimerkiksi lähdeviitteiden toiminnallisuuden osalta. Useimmiten Internet-viitteet on upotettu suoraan tekstiin, eikä niitä ole painetun artikkelin tapaan mainittu tekstin perässä.

Ursa Minor-lehden ilmestyminen loppui vuoden 2013 päättyessä. Kuitenkin alkuvuonna 2014 käynnistyy Zeniitti-niminen verkkojulkaisu, johon myös syvän taivaan havaitsemiseen liittyvät kirjoitukset ovat erittäin toivottavia.

Vanhoja Linnunrata-palstoja

Uudempia teemakohtaisia artikkeleita

Ursa Minor-lehden kokonaisia vuosikertoja on saatavilla pdf-formaatissa Ursan wikisivuilta.