Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Taivaan tapahtumat 2022

Keskitalven pilvisyys alkaa tilastollisesti hellittää helmikuussa. Samalla päivä alkaa pidentyä. Parhaat tähtiyöt koetaan huhtikuussa sekä syys-lokakuussa. Linnunrataa voi havaita pitkin pimeää kautta, mutta parhaimmillaan se on syystaivaalla.

Planeetoista Merkurius näyttäytyy taivaalla kolme kertaa: tammikuussa, huhtikuussa ja lokakuussa. Venus on haastava havaittava tänä vuonna, ja se pysyttelee taivaalla näkyessäänkin hyvin matalalla. Tilanne paranee hieman vuoden loppua kohden. Mars on vuoden alussa näkymättömissä mutta kohoaa kesällä taivaalle ja on loppuvuonna hyvin näkyvissä. Jupiter on vuoden alussa matalalla iltataivaalla, katoaa sitten Auringon loisteeseen ja palaa taivaalle loppukesällä ja on jälleen hyvin nähtävissä loppuvuodesta. Saturnus kohoaa aamutaivaalle helmikuussa, mutta on vaikeasti havaittavissa syksyyn asti, jolloin se on matalalla iltataivaalla.

Auringon magneettinen aktiivisuus on lähtenyt odotettuun kasvuun sen magneettisen minimin jälkeen, mutta revontulten määrä on edelleen matala erityisesti maan eteläisimmissä osissa. Komeimpien revontulinäytösten todennäköisyys on pieni. Koronan aukoista aiheutuvia revontulia nähdään edelleen Oulun ja Jyväskylän leveyksien tuntumassa. Lapissa revontulia näkyy tasaisemmin kaikkina vuosina Auringon aktiivisuudesta riippumatta. Lapissa parasta revontuliseutua on Kilpisjärven ja Inarin korkeudella.

Vuoden näyttävimmät meteoriparvet ovat tammikuun kvadrantidit (maksimi 3.1.), elokuun perseidit (maksimi 13.8.) sekä joulukuun geminidit (maksimi 14.12.). Muitakin, vaisumpia meteoriparvia näkyy ympäri vuotta, minkä lisäksi jokaisena selkeänä yönä on pimeän taivaan alla mahdollista nähdä useita satunnaisia tähdenlentoja tunnissa.

Maapallolla nähdään vuonna 2022 neljä pimennystä.

Osittainen auringonpimennys nähdään 30.4.-1.5. eteläisellä pallonpuoliskolla, eikä se näy Suomessa.

16.5. nähdään täydellinen kuunpimennys Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Länsi-Euroopassa sekä Afrikan länsiosissa. Vain heikosti näkyvän puolivarjopimennysvaiheen alkuhetket ovat havaittavissa aivan lounaisimmassa Suomessa.

25.10. tapahtuva osittainen auringonpimennys on nähtävissä myös Suomesta. Pimennys tapahtuu Suomessa keskellä päivää ja Auringin halkaisijasta peittyy lounaisessa Suomessa liki 60 %, idässä ja pohjoisessa lähes 70 %.

8.11. tapahtuva täydellinen kuunpimennys näkyy osittaisena Pohjois-Suomessa ja heikosti erottuvan puolivarjopimennyksen loppuvaiheet näkyvät Lounais- ja Etelä-Suomea lukuunottamatta koko maassa.

» Taulukkotietoa taivaankappaleiden näkymisestä

Elokuu

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Marsia yöllä 7./8.12.
  • Kuu lähellä Aldebarania yöllä 7./8.12.
  • klo 6.08 täysikuu
  • Kuu peittää Marsin
  • Mars oppositiossa

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 99 %
täysikuu
ikä: 14 päivää
 

Taivaalla joulukuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt