Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas - Maaliskuu 2021

Tähtitaivas

Maaliskuun aikana päivä päihittää pituudessa yön, mutta tähtitaivaan katselulle on vielä hyvin aikaa. Kevään lähestyessä pilvettömät yöt eivät ole enää niin kylmiä kuin talvemmalla. Taivaan tummumista ei myöskään tarvitse odotella vielä kohtuuttoman myöhään, vaikka tunnin hyppäys kesäaikaan siirryttäessä vaikeuttaakin tilannetta.

Pimeän saavuttua noin klo 21 Orion ja muut talven kirkastähtiset kuviot ovat vielä hyvin näkyvissä lounaisella taivaalla. Leijona on nousemassa ylemmäs kaakon suunnalla, Otava on suoraan idässä ja Karhunvartija on sen alapuolella. Kesäkolmion alaosa on pohjoisen horisontin alapuolella, mutta Vega ja Deneb löytyvät helposti, vaikka ovatkin matalalla.

Iltayöstä klo 23 aikaan etelätaivaan selkein tähtikuvio on Leijona. Sen kirkkain tähti Regulus muodostaa yhdessä sen yläpuolella olevan Leijonan ”pään” kanssa kysymysmerkin peilikuvan muotoisen kuvion, ”Sirpin”. Leijonan länsipuolella on himmeä Kravun tähdistö. Kuvion keskeltä löytyy paljain silmin näkyvä Praesepen tähtijoukko, joka tunnetaan myös Messierin luettelon kohteena M44. Orion, Härkä ja Iso koira ovat laskemassa länsilounaaseen ja niiden perässä hiukan korkeammalla seuraavat Kaksoset ja Pieni koira. Ajomiehen Capella on suoraan lännessä ja Otava on lähes taivaanlaella.

Aamuyöllä noin klo 5 tähtitaivas on asennossa, joka vastaa tilannetta kesäkuussa puoliltaöin. Silloin on niin valoisaa, että Etelä-Suomessakin näkyvät vain kaikkein kirkkaimmat tähdet. Kesäkolmio on itäkaakossa, Herkuleen neliskanttinen ”Päätekivi” on etelän suunnalla, korkealla lounaassa on Karhunvartijan Arcturus, ja Neitsyt Spica-tähtineen on suoraan siitä alaspäin. Skorpionin kirkkain tähti Antares piipahtaa Etelä-Suomessa matalalla eteläisessä horisontissa, mutta sen korkeus jää alle neljän asteen.

Kuukauden kohde: Mizar ja Alcor

Otavan kauhanvarren keskimmäinen tähti erottuu jo paljain silmin kahtena. Kirkkaamman Mizarin ja himmeämmän Alcorin välimatka on noin 12 kaariminuuttia eli hieman alle puolet Kuun näennäisestä läpimitasta. Todellisuudessa Mizar on nelinkertainen tähti ja Alcor kaksoistähti, joten tähtipari muodostuu kaikkiaan kuudesta tähdestä. Pitkään arveltiin, että Mizar ja Alcor ovat vain optinen kaksoistähti, mutta sittemmin on todettu, että ne ovat samalla etäisyydellä ja kiertävät toisiaan.

Mizar on ensimmäinen kaukoputkella kaksinkertaiseksi todettu tähti. Löytäjästä ei ole varmuutta, mutta Galileo Galilei teki siitä havaintoja 1610-luvun loppupuolella Benedetto Castellilta saamansa vihjeen perusteella.

Tähtitaivas

Planeetta lähellä tähteä

  • 1-11.3. Mars lähellä Plejadeja 24.2.–11.3.
  • 13-24.3. Mars lähellä Hyadeja 13.–24.3.

Kuu lähellä tähteä

  • 2.3. Kuu lähellä Spicaa aamuyöllä
  • 6.3. Kuu lähellä Antaresta aamulla
  • 18/19.3. Kuu lähellä Plejadeja 18./19.3.
  • 19/20.3. Kuu lähellä Aldebarania yöllä 19./20.3.
  • 23.3. Kuu lähellä Polluxia aamuyöllä
  • 23/24.3. Kuu lähellä Polluxia yöllä 23./24.3.
  • 25/26.3. Kuu lähellä Regulusta yöllä 25./26.3.
  • 29/30.3. Kuu lähellä Spicaa yöllä 29./30.3.