Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Joulukuu 2021

Planeetat

Vuoden loppua kohti mentäessä Jupiter ja Saturnus ovat katoamassa Auringon suuntaan, Uranus ja Neptunus ovat edelleen korkealla iltataivaalla.

Merkurius

Merkurius on kuun alussa Auringon suunnalla eikä näy. Kuun loppua kohden planeetan etäisyys Auringosta kasvaa, mutta se on hyvin matalalla iltataivaalla. Vuoden lopussa Merkurius on Auringon laskiessa alle viiden asteen korkeudella etelälounaassa. Merkurius on Käärmeenkantajan tähdistössä, mutta siirtyy 11.12. Jousimieheen.

Merkurius on 29.12. iltataivaalla neljä astetta Venuksen eteläpuolella.

Venus

Venus lähestyy Aurinkoa, mutta aluksi se näkyy hetken paremmin. Kuun alussa se on Auringon laskiessa etelässä reilun viiden asteen korkeudella. Vuoden lopussa planeetta alkaa kadota Auringon loisteeseen. Venus on Jousimiehen tähdistössä.

Kapea kuunsirppi on 6.–7.12. iltataivaalla lähellä Venusta. Planeetta on Auringon laskiessa etelässä vain runsaan kuuden asteen korkeudella. Illalla 7.12. Kuulla on ikää jo runsaat kolme vuorokautta, joten se on helpompi löytää matalalta etelän suunnalta.

Venus on 29.12. iltataivaalla neljä astetta Merkuriuksen pohjoispuolella. Merkuriuksen korkeus on Auringon laskiessa neljä astetta, mutta kohtaaminen saattaa näkyä kiikarilla tai kaukoputkella.

Mars

Mars on aamutaivaalla, mutta edelleen lähellä Aurinkoa ja niin matalalla, ettei se näy. Planeetta on Vaa’an tähdistössä, mutta siirtyy 15.12. Skorpioniin.

Jupiter

Jupiter on vuoden loppua kohti mentäessä vähitellen katoamassa iltataivaalta. Kuun alussa se on etelässä puoli kuuden aikaan, kuun lopussa jo ennen neljää eli puolisen tuntia auringonlaskun jälkeen. Jupiter siirtyy Kauriin tähdistöstä Vesimieheen 14.12.

Kasvava Kuu on 9.12. kuusi astetta Jupiterin kaakkoispuolella. Planeetan korkeus on etelässä 16 astetta.

Saturnus

Saturnus on näkyvissä – joskin kehnosti – koko illan. Kuun alussa planeetta on etelässä kymmenen asteen korkeudella jo puoli viiden aikoihin. Kuukauden lopulla Saturnus alkaa kadota Auringon loisteeseen: vuoden viimeisinä päivinä planeetta laskee vain kolmisen tuntia Auringon jälkeen.

Kasvava Kuu on 8.12. illansuussa lähellä Saturnusta. Planeetta on auringonlaskun aikaan kymmenen asteen ja Kuu noin kuuden asteen korkeudella eteläkaakossa.

Uranus

Uranus on hyvin näkyvissä loppuvuoden iltataivaalla. Etelässä planeetta on kuun alussa vartin yli kymmenen, kuun lopussa jo vartin yli kahdeksan. Korkeimmillaan Uranus kipuaa 45 asteeseen.

Kasvava kuperakuu on 14.–15.12. yöllä ja seuraavana iltana lähellä Uranusta. Kuun kirkkaus vaikeuttaa planeetan havaitsemista.

Neptunus

Neptunus on kuun alussa etelän suunnalla noin 25 asteen korkeudella iltaseitsemältä, kuun lopussa jo viiden aikoihin.

Kuu on 10.–11.12. illalla lähellä Neptunusta.