Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Kunnon pakkasten myötä alkaa taivaalle ilmestyä jääsumuhaloja. Lyhyt päivä ja pitkä yö ei muuten tarjoa kovin paljon nähtävää.

Helmiäispilvet

Helmiäispilviä voi näkyä auringonlaskujen ja -nousujen yhteydessä. Ne näkyvät kirkkaina, usein helmiäishohtoisissa väreissä loistavina pilvinä matalalla horisontissa. Syvä matalapaine Suomen pohjoispuolella ja voimakas läntinen ilmavirtaus luovat otolliset olosuhteet helmiäisten esiintymiselle.
» Lue lisää helmiäispilvistä

Halot

Haloja esiintyy kovilla pakkasilla lähellä maata olevassa jääsumussa. Tavallisin halomuoto on Auringosta tai yöllä keinovaloista ylöspäin suuntautuva pilari. Muita tyypillisiä muotoja ovat ns. sivuauringot ja 22° rengas. 
» Lue lisää haloilmiöistä

Revontulet

Auringon noin 11 vuotta kestävä magneettinen sykli on ohittanut miniminsä, ja lähitähtemme magneettikenttä on alkanut jälleen voimistua. Näyttävien revontulien todennäköisyys eteläisessä Suomessa on kuitenkin edelleen vähäistä. Pohjoisemmassa Suomessa revontulia näkyy Auringon magneettisesta aktiivisuudesta riippumatta.

» Tuoreimmat revontulihavainnot Taivaanvahdissa
» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitoksen palvelu)