Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivaan tapahtumat 2021

Ursa täyttää satasia, ja juhlavuoden kunniaksi käynnissä on joulukuun loppuun saakka Bongaa 100 -havaintohaaste. Siinä etsitään yö- ja päivätaivaalta ja vähän muualtakin ilmiöitä, jotka arjen tohinassa usein jäävät huomaamatta. Moni ilmiöistä on havaittavissa koko vuoden ajan, mutta osa vain ajoittain. Lue lisää haasteesta sivulla www.bongaa100.fi! Monen ilmiön näkymisestä löytyy lisätietoa myös näiltä Taivaalla-sivuilta.

Suomen alueella nähdään vuonna 2021 kaksi pimennystä. 10.6. tapahtuu rengasmainen auringonpimennys, joka nähdään Suomessa osittaisena. Etelärannikolla Auringon halkaisijasta peittyy tuolloin 40 % ja pohjoisimmassa Suomessa yli 60 %. Osittainen kuunpimennys tapahtuu aamulla 19.11., mutta se näkyy Suomessa heikosti.

Keskitalven pilvisyys alkaa tilastollisesti hellittää helmikuussa. Samalla päivä alkaa pidentyä. Parhaat tähtiyöt koetaan huhtikuussa sekä syys-lokakuussa. Linnunrataa voi havaita pitkin pimeää kautta, mutta parhaimmillaan se on syystaivaalla.

Planeetoista Merkurius näyttäytyy taivaalla kolme kertaa: tammikuussa, toukokuussa ja lokakuussa. Venus on haastava havaittava tänä vuonna, ja se pysyttelee taivaalla näkyessäänkin hyvin matalalla. Tilanne paranee hieman joulukuussa. Mars näkyy iltataivaalla koko kevään ja se palaa taivaalle taas joulukuussa.  Jupiter on taivaalla koko vuoden tammi-helmikuuta lukuunottamatta, mutta se pysyttelee melko matalalla. Saturnus ilmestyy taivaalle maaliskuussa ja pysyttelee siellä koko vuoden, mutta matalalla sekin. Pohjoisimmassa Suomessa Saturnus pysyttelee käytännössä horisontin alapuolella.

Auringon magneettinen aktiivisuus on lähtenyt odotettuun kasvuun sen magneettisen minimin jälkeen, mutta revontulten määrä on edelleen matala erityisesti maan eteläisimmissä osissa. Komeimpien revontulinäytösten todennäköisyys on pieni. Koronan aukoista aiheutuvia revontulia nähdään edelleen Oulun ja Jyväskylän leveyksien tuntumassa. Lapissa revontulia näkyy tasaisemmin kaikkina vuosina Auringon aktiivisuudesta riippumatta. Lapissa parasta revontuliseutua on Kilpisjärven ja Inarin korkeudella.

Vuoden näyttävimmät meteoriparvet ovat tammikuun kvadrantidit (maksimi 3.1.), elokuun perseidit (maksimi 12./13.8.) sekä joulukuun geminidit (maksimi 13./14.12.). Aurigidien niukalle parvelle (maksimi 31.8./1.9.) on odotettavissa poikkeuksellinen huippuvuosi, mutta parven maksimi on haastava ennustaa ja havaita, sillä se on erittäin terävä, vain muutamia kymmeniä minuutteja. Muitakin, vaisumpia meteoriparvia näkyy ympäri vuotta, minkä lisäksi jokaisena selkeänä yönä on pimeän taivaan alla mahdollista nähdä useita satunnaisia tähdenlentoja tunnissa.

»Taulukkotietoa taivaankappaleiden näkymisestä

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu pohjoisimmillaan

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 71 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 20 päivää
 

Taivaalla lokakuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt