Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Meteorit - Tammikuu 2020

Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Useita kertoja vuodessa voidaan nähdä joku tähdenlentoparvi, jolloin jostain suunnasta taivasta (säteilypisteestä eli radiantista) tulee runsaammin tähdenlentoja.

Meteoriparvet

Kvadrantidit on vuoden ensimmäinen ja yksi kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta. Meteoreja näkyy vuodenvaihteen molemmin puolin 28.12.–12.1. Parven aktiivisuushuippu osuu tänä vuonna siten, että paras aika havainnoille on lauantaina 4.1. aamunkoitteessa.

Tähdenlentoja voi nähdä kaikkialla taivaalla, mutta ne näyttävät tulevan Karhunvartijan yläosien suunnasta, kymmenisen astetta Otavan kauhasta vasemmalle. Alue on alkuillasta varsin matalalla, ja parasta havaintoaikaa ovatkin aamuyön viimeiset tunnit, jolloin säteilypiste on korkealla etelässä. Hyvissä olosuhteissa kvadrantideja voi näkyä jopa 60 kappaletta tunnissa. Ne ovat hitaita ja usein valkeita.

Kuun ensimmäinen neljännes on 3.1., joten se ei haittaa havaintoja aamuyöllä. Nimensä parvi on saanut vuonna 1795 määritellystä, mutta käytöstä sittemmin poistuneesta Muurikvadrantin (Quadrans Muralis) tähdistöstä.